KraamcadeausBabyshower cadeausCadeaus

Een luiertaart luierkasteel zelf maken

Judith2198 x bekeken

De gewone luiertaart is al lang niet meer origineel. Er bestaan allerlei leuke varianten van. Die je natuurlijk kant-en-klaar kunt kopen als je dat wilt. Maar zelf maken is nog altijd een stuk leuker! Wil jij een stoere, originele luiertaart maken? Check deze luiertaart: een echt luierkasteel!

Wat heb je nodig?

  • Luiers. Je hebt doorgaans aan twee pakken luiers genoeg, maar dat hangt vooral af van het formaat van je luiertaart. TIP: Gebruik luiers in maat 2. Een baby groeit vrij snel uit maat 1 en bovendien heeft de aanstaande moeder die vast al genoeg ingeslagen.
  • 1 a4-tje karton of dik papier in de kleur van je voorkeur
  • Wat leuke items zoals een knuffeldoekje, knuffel, speeltje etc.
  • Lint in de kleur van je voorkeur, liefst zo’n 2-4 cm breed.
  • Elastiekjes (heel veel elastiekjes)
  • Een cirkel van stevig karton ter grootte van de onderkant van je kasteel

Hoe maak je een luierkasteel: de basis

Dit luiertaart luierkasteel kun je op drie manieren maken. Het verschil zit in de eerste stap: het maken van de basis. We geven hier uitleg over de drie methoden.

  • Je rolt elke luier apart op en doet er een elastiekje rond. Vervolgens zet je de opgerolde luiers bij elkaar in een cirkel tot je het formaat hebt dat je mooi vindt voor de onderste laag van het kasteel. Je bindt de luiers bij elkaar met lint. Eventueel kun je dit ook in gedeelten doen: eerst een kleine cirkel en er dan telkens een extra rand luiers omheen zetten. Je kunt ze het beste meteen op de kartonnen cirkel zetten, zodat je een stevige basis hebt als je ze wilt verplaatsen.
  • Je zet de luiers in een ronde taartvorm tot de vorm vol is. Daarna bind je ze met lint stevig aan elkaar en haal je het uit de bakvorm. Daarna kun je eventueel nog een extra laag eromheen maken. Zet deze bodemlaag voorzichtig op de kartonnen cirkel, dan kun je de luiertaart optillen zonder dat hij meteen uit elkaar valt.
  • Je doet iets in het midden van de luiertaart, bijvoorbeeld een knuffel of cadeautje. Daar maak je de basis van de luiertaart omheen zoals bij de eerste twee methoden. Is het een hoog cadeautje, dan zul je ook de tweede laag op deze manier gaan maken.

Als je de basis eenmaal hebt, komt er nog een laag bovenop. Deze maak je meestal op dezelfde manier als de onderste laag. Eventueel kun je daarna nog een derde laag erop zetten.

Hoe maak je een luierkasteel: de afwerking

Je hebt nu in de basis een eenvoudige luiertaart die uit meerdere lagen bestaat. Nu ga je er torentjes op maken. De torentjes kun je maken door luiers op te rollen en in de taart te stoppen, zodat ze omhoog steken. Je kunt ze eventueel ook om een keukenrol wikkelen en die in de taart stoppen.

Maak van het dunne karton of dikke papier de topjes van de torens. Dat doe je door een cirkel te maken, die in te knippen en iets op te rollen. Geef elke toren zo een mooi dak.

De luiers zitten aan elkaar met lint. Cadeautjes kun je tussen het lint stoppen of eraan vastmaken. Eventueel kun je het luierkasteel nog afwerken met breed decoratief lint.

Een luiertaart luierkasteel voor jongens of meisjes

Je kunt een luiertaart luierkasteel maken voor zowel meisjes als jongens. Voor een jongen kies je basiskleur blauw, voor meisjes kies je voor roze. Wil je de luiertaart van tevoren maken en weet je nog niet wat het wordt? Dan kies je voor lichtgeel of lichtgroen. Dan zit je altijd goed! Je kunt het kasteel ook alvast maken en de cadeautjes later toevoegen.Het kasteel kan zo groot worden als je zelf wilt, van een schattig klein kasteeltje tot een luierreus!

Wil je liever iets anders maken? Check dan deze gave luierscooter!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer