GezondheidKidsKinderenPraktisch

Een matras kopen voor je kind: hier moet je op letten

Judith2049 x bekeken

Denk jij dat het niet uitmaakt op welk matras je kind slaapt? Dan heb je het mis! Een goed matras is juist heel belangrijk voor kinderen. Zeker tussen de leeftijd van 3 en 12 jaar is het belangrijk dat je op de juiste aandachtspunten let. Boven de 12 jaar kun je voor een kind een ‘gewoon’ matras kopen dat ook geschikt is voor volwassenen. Onder de 12 jaar zijn er andere dingen waar je op moet letten.

1. Wasbare tijk

Kinderen hebben weleens ongelukjes. Heeft je kind dat wat vaker, dan gebruik je meestal een matje of zeiltje onder het laken om het matras te beschermen. Maar sowieso is het praktisch om een matras met wasbare tijk te nemen. Je kunt de tijk dan ook wassen om bedwantsen en luizen te doden (minimaal op 60 graden). Een matras kopen is dus meer dan alleen letten op het materiaal: ook de tijk is erg belangrijk.

2. Geen zones

Matrassen voor volwassenen hebben vaak verschillende zones. Deze zones hebben een verschillende stevigheid, waardoor je lekker recht ligt. Maar kinderen onder de 12 jaar zijn nog niet lang genoeg om daar wat aan te hebben. Bovendien gaan ze al snel verkeerd liggen, waardoor de zones zelfs averechts werken. Je kunt dus beter een matras kopen zonder zones.

3. Stevigheid

Kinderen hebben een vrij stevig matras nodig. Natuurlijk is het niet goed als het matras keihard is. Maar het matras mag vooral niet te zacht zijn. Op een te zacht matras zal het kind meer wegzakken en daardoor sneller in een verkeerde houding gaan slapen. Dit kan invloed hebben op de stand van het lichaam.

4. Ventilatie

Kinderen kunnen flink zweten als ze in bed liggen. Vooral bij kleine kindjes is het extra belangrijk dat ze deze warmte kwijt kunnen, om wiegendood te helpen voorkomen. Ga dus voor een goed ademend matras. Een latex matras ademt bijvoorbeeld een stuk slechter dan koudschuim en is dus een minder verstandige keus. Polyether ademt nog slechter en wordt echt afgeraden omdat het ook minder veerkrachtig is.

5. Dikte

Veel mensen denken dat een kindermatras heel dun mag zijn. Maar dat is niet waar! Doorgaans geldt de regel: hoe dikker het matras, hoe beter de kwaliteit. Op een dunner matras zal het kind sneller gaan ‘doorliggen’. Je kunt dus het beste gaan voor een matras dat minimaal 10 cm dik is, en liefst nog wat dikker.

6. Veilig

Zoek je een matras voor een wiegje of ledikantje, dan moet je letten op de veiligheid. Het matrasje moet voldoen aan de gestelde veiligheidsregels. Een kindje moet er niet onder kunnen kruipen in zijn slaap. Bovendien moet het kind ook nog kunnen ademen als het met het gezicht naar beneden ligt. Hier zijn vaak certificeringen voor die je garanderen dat je een veilige keus maakt.

7. Garantie en levensduur

Een kind is minder zwaar dan een volwassene. Daarom gaat een matras meestal ook wat langer mee. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je een matras van goede kwaliteit koopt. Een matrasje voor een wieg of ledikant hoeft het niet zo lang vol te houden. Maar een 1-persoons matras zou toch minimaal 10-15 jaar mee moeten gaan. Let hierbij ook op de garantie en kies voor een lange garantietermijn.

Kindermatrassen hoeven niet perse te voldoen aan alle regels. Daardoor worden er ook matrasjes aangeboden die eigenlijk niet goed zijn voor kinderen. Je ziet vooral van Chinese makelij matrassen die veel te dun zijn of van het verkeerde materiaal. Het is dus verstandig om je eerst in te lezen over waar een matras aan moet voldoen. Pas dan kun je een goede keus maken over welk matras je wilt kopen voor jouw kinderen. Wil je een matras voor jezelf kopen, dan zijn dit 6 punten waar je rekening mee moet houden.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer