PraktischKids

Een mobiel voor je kind: enkele voor- en nadelen

Judith2633 x bekeken

De een vindt het erg handig om haar kind een eigen mobiel te geven. De ander vindt het juist helemaal geen goed idee. Waarschijnlijk ligt de waarheid in het midden. Natuurlijk hangt het ook af van de leeftijd van je kind. Wel is een trend te zien dat kinderen steeds jonger een mobiel krijgen. Weet jij nog niet of je je kind een mobiel gaat geven? Dit zijn enkele voor- en nadelen.

Voordelen van een eigen mobiel voor je kind

1. Je kind is bereikbaar

Als je je kind wilt bereiken, is dat een stuk handiger met een eigen mobiel. Dat geldt vooral als je kind wat verder weg op school zit, zodat je er niet even langs kunt gaan. Je kind kunnen bereiken is heel handig als jij iets belangrijks te melden hebt.

2. Je kind kan jou bereiken

Stel, je kind krijgt onverwacht de vraag of hij bij een vriendje kan komen spelen. Hij hoeft niet eerst naar huis om het te vragen. Hij kan je gewoon bellen en meteen vragen of het mag. Je kind kan jou ook bellen als hij met een lekke band staat of als er iets anders is gebeurd.

3. Je kind kan meedoen met klasgenootjes

Vooral op de middelbare school kan het ontbreken van een mobiele telefoon een flinke handicap zijn. Vaak heeft een klas ook een Whatsapp groep waarin gecommuniceerd wordt. Als dit het geval is op de school van je kind, kan hij worden buitengesloten als hij geen app heeft.

4. Je kunt kijken waar hij is

Veel ouders zetten een app op de smartphone van hun kind waarmee ze kunnen zien waar de telefoon is. Grote kans dat hun kind daar ook is. Dat blijkt handig te zijn om (puberende) kinderen een beetje in de gaten te houden en te checken waar ze zijn.

5. Er zijn speciale abonnementen voor kinderen

Je denkt misschien aan het kostenplaatje, maar dat valt allemaal wel mee. Er zijn speciale abonnementen voor kinderen. Daarbij is het bijvoorbeeld geregeld dat er een ‘belplafond’ wordt ingesteld. Je kind kan dan niet buiten zijn bundel gaan. Je krijgt dan geen onverwachte hoge kosten. Een mobiel abonnement voor je kind is veel handiger en goedkoper dan beltegoed.

Nadelen van een mobiel voor je kind

1. Je kind heeft kans op verslaving

Kinderen kunnen zichzelf nog niet zo goed beheersen (sommige volwassenen trouwens ook niet). Ze zullen snel verslaafd zijn aan het krijgen van appjes. Ook blijkt dat social media zoals Facebook en Twitter sneller verslavend zijn als je kind een eigen mobiel heeft en voortdurend kan checken.

2. Je moet regels hanteren

In de meeste gezinnen gelden regels voor het gebruik van smartphones. De regel “geen telefoons aan tafel” bijvoorbeeld, of “geen telefoons meer na 8 uur”. Deze regels zijn prima en  ook heel verstandig. Maar ze kunnen ook heel wat strijd met pubers opleveren.

3. Het kost je geld

Oke, zo’n abonnement is niet zo duur. Maar als je elke maand maar net rondkomt, kan elke cent teveel zijn. Er zijn wel veel ouders die hun kind er klusjes voor laten doen. De aanschaf van de mobiel moet je trouwens ook in je berekening meenemen. Maar meestal beginnen kinderen met een afdankertje van iemand anders.

4. Er wordt onnodig gecommuniceerd

Je kind kan je nu bijvoorbeeld ook bereiken op je werk en je lastigvallen zonder dat het echt nodig is. Je moet dus ook hierover misschien afspraken maken. Andersom geldt dat trouwens ook: je moet goed opletten dat je niet te vaak berichtjes naar je kind stuurt als dat niet nodig is.

5. Online pesten

Online pesten, bijvoorbeeld via social media, is een groeiend probleem. Het is heel erg moeilijk aan te pakken, vooral omdat het niet zichtbaar is. Je moet dus goed in de gaten houden hoe de communicatie met klasgenoten verloopt. Je moet een beetje in de gaten houden of jouw kind niet online gepest wordt of zelf anderen pest.

Er zijn best wat voor- en nadelen te noemen van een mobiel voor kinderen. De meeste kinderen krijgen hun eerste mobiel als ze naar de middelbare school gaan. Op de basisschool is dat was minder belangrijk. Je kunt het beste beginnen met een mobiel vlak voordat de puberteit begint. De regels die je kunt afspreken aan het begin van de puberteit zijn gemakkelijker te hanteren dan de regels die je midden in de puberteit nog moet gaan instellen.

Lees ook: Smartphones en kinderen, hoe ga je daarmee om?

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer