PraktischWonen

Een uitbouw aan je huis? Hier moet je op letten!

Judith1666 x bekeken

Als je ruimte gebrek hebt, heb je verschillende opties. Je kunt je huis efficiënter indelen, je kunt gaan verhuizen of je kunt ruimte creëren door te verbouwen. Een uitbouw aan je huis kan je heel veel extra ruimte opleveren. Fijn als je gezinsuitbreiding verwacht of als je te weinig ruimte hebt voor je hobby of werk. Wil je een uitbouw plaatsen, dan is dat over het algemeen geen kleine verbouwing. Je moet je goed voorbereiden en weten wat je doet. Dit zijn 6 dingen waar je op moet letten als je een uitbouw (laat) plaatsen aan je huis.

1. Fundering

Een uitbouw heeft vrijwel altijd een fundering nodig. Als de uitbouw maar klein is (minder dan twee meter breed) kun je meestal volstaan met een dikke laag beton. Maar als de uitbouw groter is, is het meestal noodzakelijk om een of meer extra steunpalen te heien. Anders is de kans aanwezig dat je uitbouw gaat verzakken en er zodoende schade ontstaat.

2. Matchende stijl

De uitbouw kan op verschillende manieren ontworpen worden. Het is meestal het mooist als de uitbouw in dezelfde stijl als de woning wordt gebouwd. Maar dat hoeft niet altijd. Bijvoorbeeld als de aanbouw een serre is met veel glas erin. En soms is een andere stijl ook juist wel mooi. Zo zie je vaak dat een ouderwetse woning wel een moderne uitbouw krijgt.

3. De juiste vloer kiezen

Bij het plaatsen van een vloer kun je het beste meteen kijken welke extra opties je kunt invoeren. Zoals het aanleggen van elektrische vloerverwarming voor extra comfort. Of het aanleggen van een extra laag vloerisolatie. Dat is bij het plaatsen van een uitbouw veel goedkoper dan wanneer je het gaat doen bij een al bestaande vloer. De voorbereidingen kunnen dan meteen bij de bouw worden meegenomen.

4. Ga voor isolatie

Net als het aanleggen van vloerverwarming is ook het plaatsen van isolatiemateriaal een stuk goedkoper als je het meteen tijdens het plaatsen van de uitbouw doet. Je hoeft dan namelijk geen sloopwerk te verrichten. Het isolatiemateriaal kan direct tijdens de bouw in de muren en het plafond geplaatst worden. En is het een grote uitbouw met kruipruimte, dan kun je ook meteen kruipruimte isolatie toepassen.

5. Richt de woonruimte in dezelfde stijl in

Het is meestal niet zo fijn als er een duidelijke scheiding is tussen twee delen van de woning. Zeker niet als het gaat om gewone woonruimtes. Het is dus belangrijk dat je de nieuwe woonruimte in dezelfde stijl inricht als het gedeelte van het huis dat je al hebt. Zo voorkom je een te duidelijke scheidslijn en daardoor een andere sfeer.

6. Geld besparen tijdens en na  het verbouwen

Geld besparen tijdens en na het verbouwen is natuurlijk mooi meegenomen. Toch zijn er wat dingen waar je op moet letten als je geld wilt besparen. 

  • Bespaar liever geen geld op materialen of gereedschappen. Dit kan juist leiden tot hogere kosten op de lange termijn.
  • Je kunt wel geld besparen op extra’s en op luxe die je eventueel ook later nog kunt toepassen.
  • Soms zijn investeringen iets duurder, maar leveren ze ook geld op. Zoals vloerverwarming en isolatie, die bij het aanleggen iets duurder zijn maar zichzelf weer terugverdienen. Bovendien geven deze investeringen ook extra comfort, zeker in de winter.

Een uitbouw aan je huis levert doorgaans veel extra ruimte op. Je kunt er een extra slaapkamer, hobbykamer of andere ruimte van maken. Ideaal wanneer je te maken hebt met gezinsuitbreiding of als je kinderen groter worden en er meer ruimte nodig is.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer