KinderenPraktisch

Elektrische tandenborstel voor kinderen: hier moet je op letten

Judith1343 x bekeken

Elektrisch poetsen is heel normaal. Maar hoe zit dat eigenlijk met kleine kinderen? Vanaf wanneer kunnen zij aan de slag met een elektrische tandenborstel? En wat voor soort tandenborstel kies je dan? Hier moet je op letten als je een elektrische tandenborstel kiest voor je kind!

1. Vanaf 3+ of 5+

Er is wat discussie wat de ideale leeftijd is om met elektrisch tandenpoetsen te beginnen. In elk geval moet je kind zelf de tandenborstel goed vast kunnen houden. En natuurlijk moet je kind er ook niet bang voor zijn. Sommige peuters vinden het maar niks en dan kan tandenpoetsen heel erg lastig worden. Je hoeft in elk geval niet perse te wachten tot het vaste gebit is doorgekomen: ook het melkgebit is prima elektrisch te poetsen. Dus kies je bij ‘makkelijke’ peuters al snel voor elektrisch poetsen, terwijl je dat bij peuters die er moeite mee hebben nog even uitstelt tot na de peuterpuberteit.

2. Gebruik een zachte borstel

Je kunt geen borstel voor volwassenen gebruiken voor het gebit van je kind. De tanden (met name het melkgebit) zijn nog wat zachter en ze zijn ook kleiner. Je zou daarmee dus de tanden en het tandvlees kunnen beschadigen. Ga voor een kindertandenborstel met zachte haartjes. Daarmee worden de tanden wel goed schoon, maar gaan ze niet kapot. Het is ook fijner voor je kind omdat het geen zere plekjes in de mond krijgt.

3. Laat een tandenpoets poster zien

Vooral kleine kinderen vinden 2 minuten erg lang. Wat heel goed werkt is een tandenpoets-poster. Daarop is te zien welke kant van de tanden en kiezen moet worden gepoetst. In die volgorde werken ze netjes het hele gebit af, waardoor elk stukje in elk geval een beetje is gepoetst. Natuurlijk ga jij dat als ouder nog even napoetsen.

4. Poets altijd na

Een elektrische tandenborstel werkt beter dan een handtandenborstel. Maar ook dan hebben kinderen de neiging om gedeeltes van het gebit over te slaan. Als ouder poets je dus altijd even na om zeker te weten dat het gebit helemaal schoon is.

5. Overleg met de tandarts

Elektrisch poetsen is voor  kinderen net zo goed als voor volwassenen. Maar als je niet zeker bent van jezelf of je wilt graag extra advies, is daar niets mis mee. Vraag het gewoon aan de tandarts. Deze weet alles van het poetsen van (kinder)tanden en zal je goede adviezen mee kunnen geven.

Het tandenpoetsen bij kinderen kan heel goed elektrisch gebeuren. Vaak vinden kinderen dat ook leuker en is het gemakkelijker om op alle plekken te komen. Toch moet je wel af en toe met een handtandenborstel oefenen. Als dan een keer de batterij leeg is of de elektrische borstel is kwijt, kan je kind ook met de hand zijn tanden poetsen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer