FunBinnenlandOverigeReizen

Elfstedenkoorts: nu echt gemeten

Judith1332 x bekeken

Met de bijzondere kou de afgelopen periode, laaide ze weer op: de elfstedenkoorts. Je kan haast geen weerbericht horen of de elfstedentocht wordt erin genoemd. De laatste tocht vond plaats in 1996. Hoe groot is de kans dat wij er nog een gaan meemaken? Maar juist die extreme zeldzaamheid helpt de elfstedenkoorts nog te verhogen. Daarom deed verzekeraar FBTO een onderzoek onder meer dan 500 Nederlanders. En wat blijkt? De elfstedenkoorts is nog springlevend!

Vakantie niet plannen

De eerste drie maanden van het jaar zijn het koudst. Met name eind januari en begin februari is een periode waarin de elfstedentocht dichterbij lijkt te komen. Verrassend genoeg gaf bijna eenderde van alle stemmers aan in deze periode bewust geen vakantie te plannen. Ze zorgen dat ze altijd in de buurt zijn, voor het geval de tocht der tochten toch een keer doorgaat.

Vakantie afzeggen of terugkomen

En wat als je een vakantie hebt geboekt en de elfstedentocht blijkt toch door te gaan? 43 procent van de ondervraagden zal een geplande vakantie afzeggen als de kans groot is dat in dezelfde periode de elfstedentocht zal worden gereden. En 37% zegt meteen de vakantie af te breken en terug naar huis te komen als de tocht doorgaat terwijl ze weg zijn. Hoewel de meerderheid dus toch de vakantie zou laten doorgaan, is het een verrassend grote groep mensen die er alles voor over heeft om bij de elfstedentocht aanwezig te zijn.

Elfstedenkoorts vooral in het noorden

Naast de vragen over vakanties, werd ook gekeken naar de sterkte van de elfstedenkoorts in de verschillende provincies. Het is logisch dat de elfstedenkoorts in Friesland het hoogst is – tenslotte is dat ‘the place to be’. Maar ook in de andere noordelijke provincies blijkt het animo groot. In het zuiden van het land is er minder enthousiasme te zien. Wat ook logisch is, als je er verder vandaan woont.

FBTO heeft op een leuke manier in kaart gebracht hoe sterk de elfstedentocht is. Daar heeft de verzekeraar ook een grappige actie aan gekoppeld. Heb jij een vakantie geboekt, maar blijkt dat de elfstedentocht doorgaat? En heb je een geldig startbewijs om mee te doen aan de elfstedentocht? Dan betaalt de verzekeraar de annuleringskosten. Zo kun je altijd op tijd terug zijn om mee te doen aan de tocht der tochten!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer