Een extra hypotheek voor je kind nemen
Bij voorgaande generaties was het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat ouders hun jongvolwassen kinderen financieel ondersteunden. De kinderen konden immers nagenoeg gratis een opleiding volgen en vonden daarna meestal snel een baan. Opgepot spaargeld van ouders was intussen door de inflatie alleen maar minder waard geworden. De tijden zijn echter veranderd. Steeds vaker komt het voor dat ouders hun kinderen financieel ondersteunen. Bijvoorbeeld door een extra hypotheek te nemen zodat het kind een eerste woning kan kopen.
Starters kunnen moeilijk kopen
Een koopwoning wordt nog altijd als een van de belangrijkste bezittingen in iemands leven beschouwd. En dat is het ook. Je hebt echt een plekje voor jezelf, en bouwt door het aflossen van de hypotheek ook nog eens vermogen op. Het kopen van een huis is bovendien door de lage hypotheekrentes (die je kunt vergelijken op Vergelijk.com) financieel erg aantrekkelijk geworden.
Starters komen moeilijk aan een woning echter tegenwoordig. Eerder konden ze een aflossingsvrije hypotheek nemen waarbij enkel rente betaald hoefde te worden. De huidige annuïtaire of lineaire hypotheken bevatten naast een gedeelte rente ook een gedeelte aflossing en hebben daardoor hogere maandlasten. Daarnaast hebben veel minder starters een vast contract en zijn de leennormen aangescherpt waardoor het maximaal te lenen hypotheekbedrag is gedaald. Vanaf 2018 kon bovendien nog enkel het aankoopbedrag worden gefinancierd en moeten bijvoorbeeld de kosten koper en verbouwingskosten met eigen geld betaald worden. Ook worden lagere inkomens strenger getoetst bij een hypotheekaanvraag, een groep waartoe starters vaak behoren.
Financiële hulp: extra hypotheek
Hoe starters dan toch nog een woning kunnen kopen? Ruim een derde van de starters krijgt financiële hulp van (schoon)ouders bij de aankoop van een woning, zo blijkt uit onderzoek van de ING. Een van de mogelijkheden hierbij is het afsluiten van een extra hypotheek door de ouders. Enerzijds kunnen zij een hypotheek voor het huis van hun kind afsluiten en het huis vervolgens aan hun kind verhuren. Anderzijds kunnen zij een extra hypotheek op hun eigen huis afsluiten en dit geld uitlenen aan hun kind.
Omdat in beide gevallen de ouders de hypotheek niet voor hun eigen woonhuis gebruiken, zij de rente niet kunnen aftrekken van hun inkomen. De lening aan je kind mag in het tweede geval wel in mindering worden gebracht op je vermogen in box 3, maar de betaalde rente wordt hier weer bij opgeteld. Als je vermogen het leenbedrag oversteeg kon je hiermee een voordeel behalen van 1,2 procent over de doorgesluisde lening, maar dit zal minder worden nu de vermogensrendementsheffing iets verlaagd wordt in 2018. Je kind kan de zowel de aanvullende kosten zoals notariskosten en de lening als financiering voor de woning aftrekken van de belasting in box 1.
Andere opties van financiële hulp
Sommige banken zijn niet eens bereid tot het verlenen van een hypotheek als er geen ouder garant staat. Voordeel is dat dit je als ouder in principe geen geld kost. Je bent echter wel verantwoordelijk en zal dus wel hypotheek moeten gaan betalen als je kind dit nalaat. Daarnaast is het ook in 2018 nog mogelijk je kind eenmalig belastingvrij 100.000 euro te schenken voor de aankoop van een woning, als er tenminste nog niet eerder van de vrijstelling gebruik is gemaakt.
Je kind financieel ondersteunen kan dus op meerdere manieren. In het geval van financiële hulp bij het kopen van een huis gaat het vaak om een substantieel bedrag. Heb je hiervoor niet de middelen, maar wil je toch je kind graag van een extraatje later voorzien? Voor de kosten voor bijvoorbeeld de studie of een rijbewijs kun je vanaf de geboorte hier al voor sparen voor je kind.