Praktisch

Zó krijg je je financiën volledig onder controle

Judith1127 x bekeken

Geld uitgeven gaat altijd sneller dan je denkt. De sportclub van je kind, je eigen abonnementen, je boodschappen, kleding en ga zo maar door. Je geeft per maand heel wat geld uit, zeker als je kinderen hebt. Het is dan ook niet zo gek dat je snel het overzicht kwijtraakt. Wat geef je waaraan uit? En waar zou je op kunnen besparen? Hier vind je dé methode om je gezinsfinanciën weer volledig onder controle te krijgen.

Gebruik een digitaal huishoudboekje

Vroeger hadden veel mensen een papieren huishoudboekje. Daarin werd elke uitgave nauwkeurig opgeschreven en zo wist je precies wat je allemaal uitgaf per week of per maand. Tegenwoordig hebben we echter teveel grote en kleine uitgaven om dat elke keer op papier te zetten. Gelukkig kan het ook een stuk gemakkelijker: je gebruikt gewoon een digitaal huishoudboekje. Een digitaal huishoudboekje is handig omdat je niet meer elke uitgave handmatig hoeft bij te werken. Bovendien kun je met één klik switchen tussen handige overzichtjes van je uitgaven en inkomsten.

Dyme: het huishoudboekje van de toekomst

Er zijn best veel digitale huishoudboekjes. Toch zijn ze lang niet allemaal even goed. De app Dyme is al langere tijd een bekend digitaal huishoudboekje. Kortgeleden is de app grondig geupdate en sindsdien werkt hij extra prettig. Je kunt de app eenvoudig koppelen aan je bankrekening. Daarna categoriseert de app je inkomsten en uitgaven zelf in handige categorieën. Je hoeft er dus eigenlijk niets aan te doen en je hebt meteen duidelijk overzicht. Daarnaast heeft Dyme nog andere handige features. Je wordt bijvoorbeeld geadviseerd over het opzeggen van bepaalde abonnementen of het wijzigen van je energieleverancier om geld te besparen. Zo is Dyme niet alleen een handig huishoudboekje, maar ook een bespaarhulp.

Je kinderen leren met geld om te gaan

Een huishoudboekje is niet alleen fijn omdat je zelf een handig overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven. Het is ook een praktische tool om je kinderen te leren met geld om te gaan. Via de app kun je je kinderen laten zien hoeveel geld je binnenkrijgt en hoeveel geld er weer wordt uitgegeven. Zo worden je kinderen zich meer bewust van het belang van goed omgaan met geld. Hoewel de app is ontwikkeld voor volwassenen, is voor het voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar leuk en leerzaam om regelmatig mee te kijken bij de geldzaken. Zo ontwikkelen ze een beter gevoel voor het omgaan met geld.

Kijk eens kritisch naar je uitgaven

Dankzij het gebruik van een (digitaal) huishoudboekje, kun je je financiën beter overzien. Overzicht is de sleutel tot controle. Nu kun je precies zien welke uitgaven je maandelijks doet. Waarschijnlijk kun je op een aantal zaken geld besparen. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar deze uitgaven:

  • Abonnementen. Sommige zijn goedkoop, andere iets duurder. Maar waar het vooral om gaat: gebruik je het abonnement wel? Ongeveer 50% van de Nederlandse gezinnen heeft minimaal twee abonnementen die niet gebruikt worden.
  • Vaste lasten. Misschien denk je bij het woord ‘vast’ dat er niets veranderd kan worden aan deze lasten. Dat is echter helemaal niet waar. Je energiekosten vallen bijvoorbeeld onder vaste lasten. Je kunt niet zonder energie, maar er is geen reden waarom je er teveel voor zou betalen. Check dus ook je vaste lasten met de vraag: kan het goedkoper?
  • Boodschappen. Nu je overzicht hebt, weet je hoe vaak je boodschappen doet en voor welk bedrag. Wat kun je hierop besparen? Sowieso helpt het om de boodschappen voor een week te halen. Bovendien scheelt het ook heel wat geld als je je (kleine) kinderen niet meeneemt naar de winkel. Neem je ze toch mee? Check deze tips om boodschappen te doen met je kinderen.

Je financiën onder controle krijgen vraagt vooral in het begin een beetje inzet. Toch wordt het met een handig digitaal huishoudboekje super eenvoudig om dit te doen. Je hoeft Dyme alleen maar aan je bankrekening te koppelen en je hebt meteen overzicht. Door dit overzicht in de gaten te houden en af en toe door te nemen, ontdek je vanzelf waar je kosten op kunt besparen. Zo krijg je op een eenvoudige manier je gezinsfinanciën volledig onder controle.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer