PraktischOverigeUncategorized

Geef jij borstvoeding of fles?

Judith1993 x bekeken

De discussie over het verschil tussen borstvoeding en flesvoeding laait de laatste tijd steeds meer op. Daarbij is de ultieme vraag: hoe zit het nou eigenlijk? Is borstvoeding nou echt zoveel beter dan flesvoeding? Wat is praktischer? En hoe stap je over van borstvoeding naar flesvoeding als de tijd gekomen is?

Verschil tussen borstvoeding en flesvoeding

Wat is het verschil tussen borstvoeding of de fles? Vooral de samenstelling van de melk is anders. De borsten van de moeder produceren een bepaalde soort melk, waarvan de samenstelling in de loop van de weken voortdurend iets veranderd. Zoals de meesten wel weten is de eerste melk (colostrum) het belangrijkst. Deze bevat erg veel antistoffen, vitamines en hulpstoffen. Maar ook na de colostrum zitten er nog steeds veel antistoffen in de borstvoeding, waardoor de weerstand van de baby beter wordt en de darmwerking wordt gestimuleerd.

Je ziet dus ook vaak dat baby’s die langer de borst krijgen een betere weerstand hebben, minder snel ziek worden, minder vaak in het ziekenhuis terecht komen en minder problemen hebben met darmkrampjes. Is dit een reclame voor borstvoeding? Nee hoor, ook de fles heeft zo zijn voordelen. Het is gemakkelijker te geven en het kan ook door anderen worden gegeven. Bovendien kun je beter in de gaten houden hoeveel je kindje drinkt. Bovendien is het qua voeding zeker niet ongezond, al mist het wel bepaalde stoffen. Er zijn sinds de jaren ’60 al miljoenen kinderen grootgebracht op flesvoeding, zonder problemen.

de borst

Hoe lang geef je borstvoeding?

Borstvoeding kun je in principe haast oneindig blijven geven, want zolang je consequent doorgaat blijven de borsten melk produceren. Uiteraard zijn er in Nederland geen mensen die hun kind melk blijven geven tot de pubertijd! Gemiddeld stoppen we tussen de drie en zes maanden met borstvoeding. Dit hangt ook af van allerlei factoren, zoals de vraag of je (weer) gaat werken na de bevalling en natuurlijk van je persoonlijke voorkeur. Ben je samen zwanger met een familielid of een (beste) vriendin? Dan heb je de perfecte gelegenheid om het hier uitgebreid over te hebben! Het is bij borstvoeding wel zo dat de samenstelling altijd perfect is voor je kindje en dat de weerstand wordt gestimuleerd. Dit werkt beter naarmate je langer de borst geeft, dus een kortere periode heeft niet zo heel veel zin.

Borstvoeding of fles?

Een fles heeft natuurlijk ook zeker voordelen. Allereerst moeten we duidelijk maken dat flesvoeding in Nederland aan zoveel regels moet voldoen, dat alle babymelk een goede samenstelling heeft. Het bevat wat minder antistoffen en het veranderd natuurlijk niet automatisch van samenstelling, maar het is een prima melk waar al veel baby’s mee grootgebracht zijn. Soms is het beginnen met borstvoeding lastig, omdat niet alles loopt zoals je graag zou willen. Dan is de fles een handig alternatief. Verder kiezen veel moeders ervoor eerst borstvoeding te geven en dan over te stappen op flesvoeding. Dit is veel praktischer als je gaat werken, omdat flesvoeding ook door anderen kan worden gegeven.

flesvoeding

Borstvoeding en flesvoeding combineren

Je kunt beide voedingen ook combineren met elkaar. Dit kan echter pas vanaf een aantal weken! Doe je dit vanaf het begin, dan gaan je borsten namelijk niet genoeg melk produceren. Je kunt er wel voor kiezen vanaf het begin regelmatig te kolven en de melk per fles te geven. Vanaf een aantal weken is het niet zo’n probleem als je af en toe een voeding overslaat en in plaats daarvan de fles geeft. Let er wel op dat dit gevolgen heeft voor de hoeveelheid melk die je aanmaakt, tenzij je gebruik maakt van een kolf. Bij het afbouwen van borstvoeding, stap je ook geleidelijk aan over op de fles door één voor één de voedingen te veranderen. Zo hebben je borsten de tijd om eraan te wennen (je voorkomt stuwing) en gaat de overgang ook voor de baby wat geleidelijker.

Borstvoeding en flesvoeding vormen beiden een goede voeding voor de baby. Er is dus niet echt een specifieke reden waarom je zou kiezen voor borstvoeding of de fles, behalve je eigen voorkeuren. Daarbij hangt veel af van je (gezins)situatie. Ook is het de vraag of het allemaal wil lukken en of (en wanneer) je weer gaat werken. Borstvoeding en flesvoeding zijn beide volwaardige voedingen voor je kindje en je kunt gewoon kiezen wat bij jouw situatie past. Wel is het zo dat steeds meer vrouwen kiezen voor borstvoeding omdat dit volledig natuurlijk is en door het eigen lichaam wordt gemaakt in perfecte samenstelling en hoeveelheid.

 

Heb jij borstvoeding gegeven? Of koos jij voor de fles? En waarom had bij jou het ene de voorkeur boven het andere? Laat het ons weten en doe mee aan de discussie!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer