Gezondheid

Geef het goede voorbeeld. Kies voor stoppen met roken

Mamasopinternet1160 x bekeken
Geef het goede voorbeeld. Kies voor stoppen met roken

Roken en kinderen is een combinatie die niet klopt. Als ouders wil je natuurlijk in alles het goede voorbeeld geven en dat geldt dan ook voor roken. We willen allemaal dat onze kinderen hun longen schoon houden. Gelukkig is het nooit te laat om te stoppen met roken. Je bent na vele jaren roken, verslaafd geraakt aan de nicotine. Heb je een nicotine verslaving, dan is het roken van een sigaret niet meer zomaar een eenmalige gebeurtenis geworden maar is het een vaste gewoonte geworden. Krijg je niet dezelfde nicotine hoeveelheid binnen, dan kan het zijn dat je last krijgt van een onrustig lijf, trillende handen, of een onvervulbare trek naar nicotine. Je hebt een sigaret nodig. Wil je gezond door het leven en een goed voorbeeld voor je kinderen zijn, stop dan vandaag nog. Dat kan gelukkig met verschillende hulpmiddelen zoals nicotinepleister, -kauwgom of met begeleiding. Maar als je wilt stoppen met roken kun je de sigaret ook vervangen voor iets anders. Denk bijvoorbeeld eens aan de e-sigaret.

Waarom stoppen met roken met een e-sigaret?

Wanneer je wilt stoppen met roken kun je een e-sigaret gebruiken. Een e-sigaret is een elektronisch apparaat wat vloeibare vloeistof verdampt en welke nicotine of nicotine vrije vloeistof bevat. Met andere woorden het is dus een elektronische versie van de normale sigaret. Alleen met een hele groot én belangrijk verschil, want met het roken van een e-sigaret adem je geen rook in maar waterdamp. Je kan dan op een gezondere manier geleidelijk je nicotine behoefte afbouwen. De e-sigaret is een elektrische variant van de sigaret. Maar bij het roken van een e-sigaret inhaleert geen rook of andere schadelijke stoffen, maar je inhaleert waterdamp. En dat is een stuk gezonder. De coil in de e-sigaret zorgt ervoor dat je dezelfde smaakbeleving krijgt waardoor het een goede vervanging kan zijn van de normale sigaret. Hierdoor kan je dus de gewoonte van een sigaret op steken blijven houden, maar je krijgt geen schadelijke stoffen meer binnen. Een gezondere manier van stoppen lijkt het dus.

Stoppen met roken

Is een e-sigaret gezond?

Een veelgenoemde reden om te stoppen met roken is vaak voor mensen dat ze gezonder willen leven. Wil je stoppen met roken vervang je de normale sigaret door een e-sigaret kun je je afvragen of dat gezond is. Bij roken weet je dat er gezondheidsrisico’s aan kleven. Immers de teer en nicotine is schadelijk voor je longen. Door het inademen van de waterdamp krijg je namelijk veel minder schadelijke stoffen binnen. Toch zitten er ook aan de e-sigaretten gezondheidsrisico’s verbonden maar niet zo heftig als die bij het roken van normale sigaretten zoals longklachten, kortademigheid, benauwdheid of een slechter conditie. Bovendien is het roken van een e-sigaret ook een slecht voorbeeld voor je kinderen, en zeker voor pubers. Beperkt de e-sigaret dan ook alleen voor de fase dat je wilt stoppen met roken. Zorg er dan voor dat de e-sigaret gevuld is met nicotine vrije vloeistof. Immers dan inhaleer je alleen nog maar waterdamp met een smaakje en inhaleer je helemaal geen nicotine meer. Maar uiteindelijk is definitief stoppen met roken, ook van de e-sigaret, het allerbeste voorbeeld voor je kinderen en voor je eigen gezondheid.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer