Praktisch

Het geheim achter strijkvrije overhemden en tips om ze zo lang als mogelijk, strijkvrij te houden

Mamasopinternet1780 x bekeken
strijkvrije overhemden

Het einde van het weekend en weer tijd voor dat ene, lastig karweitje! Ja, je zult niet makkelijk iemand vinden, die zich graag bezighoudt met het strijken van wasgoed. Vooral niet, als er daartussen ook nog een stapel overhemden in zit. Die nemen een heleboel tijd en voor je het weet, sta je er bezweet en uitgeput voor. Gelukkig voor de ‘arme zielen’ onder ons, bestaan er nu ook strijkvrije overhemden (ja, ze bestaan echt!). Maar wat wordt nu precies bedoeld met strijkvrij? Hoe krijgt men deze overhemden strijkvrij en wat moet jij doen, om ze zo lang als mogelijk, strijkvrij te houden? Dat leggen we allemaal uit in dit artikel.

Strijkvrij

Bij het horen van strijkvrij, gaan we allemaal logischerwijs denken, dat je geen ene strijkbeurt aan zo een overhemd hoeft te besteden. Bepaalde merken promoten hun overhemden ook zo, maar het vervelende hieraan is, dat deze overhemden, alhoewel volledig strijkvrij, niet lekker zullen zitten. Omdat men er heel wat aan moet doen, om ze vrij te houden van kreukels, zijn deze overhemden op den duur niet meer luchtig; je zult het al heel gauw benauwd in krijgen. De meeste fabrikanten houden daar echter rekening mee en hebben hun overhemden zodanig ontworpen, dat je er na het wassen, bijna geen kreukels meer in zult vinden. Daarnaast blijven deze overhemden, de gehele dag door, vrij van kreukels. Geen gestrijk met de handen meer. Hoe krijgen fabrikanten deze overhemden strijkvrij?

Een combinatie van chemische behandelingen, stoffen en kleuren

Er zijn een aantal dingen, die ervoor zorgen dat een bepaalde stof niet makkelijk kreukt. Stoffen als katoen, zijn dun en kreuken daardoor ook sneller. Daarom kiest men voor wat dikkere stoffen, zoals de combinatie van fijne katoendraad met satijn. Daarnaast heeft de kleur van een stof, ook enig effect. Dit is eigenlijk common sense. Op effen overhemden, zijn kreukels veel opvallender, dan overhemden met een bepaald patroon (lijnen, hokjes). Tenslotte is er nog een mild chemisch badje, waarin de overhemden worden ondergedompeld, die ze vrijwel volledig strijkvrij maakt.

Hoe lang blijven ze strijkvrij

Dat de overhemden niet voor altijd strijkvrij blijven, staat vast. Na een aantal wasbeurten (zeg maar 10 – 20), gaat deze eigenschap langzaam aan verloren. Om zo lang als mogelijk te genieten van minder strijkgoed, is het belangrijk, dat je deze overhemden, niet wast bij temperaturen, hoger dan 40 graden. Laat de wasdroger ook weg; door het overhemd, nat aan de lijn te hangen, wordt hij (vanwege het gewicht van het water) naar beneden getrokken. Kreukels worden hierdoor ook makkelijk glad getrokken.

Waarom zou je dus strijkvrije overhemden moeten aanschaffen? Je bespaart jezelf heel wat tijd en moeite, die je zou kunnen besteden aan de drager van die overhemden, de kids of nog beter; tijd voor jezelf!

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer