Praktisch

Geld besparen in een huishouden met kinderen

Mamasopinternet1729 x bekeken
Geld besparen huishouden

Geld besparen blijkt voor veel mensen een hele opgave te zijn. Het is echter wel belangrijk om een buffer te hebben voor het geval bijvoorbeeld de auto kapot gaat of iets in het huishouden. Maar hoe doe je dat als je kinderen hebt en hoe kun je ook hen al op een vroege leeftijd bewust om laten gaan met geld? Hieronder enkele tips.

Korter douchen

Het begint al vaak met de kleine dingen. Houd bijvoorbeeld je douchegedrag eens in de gaten. Het aantal minuten dat je doucht kun je waarschijnlijk verminderen. Is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. En als jij het kan, dan kun je dat ook al vroeg je kinderen aanleren. Hetzelfde geldt voor het uitzetten van apparaten die je niet gebruikt of het uitmaken van het licht in een ruimte waar je je op dat moment niet bevindt.

Duidelijke afspraken over zak- en kleedgeld

Je kinderen zak- of kleedgeld geven is een goede manier om ze al op jonge leeftijd bewust met geld om te laten gaan. Maak hier echter duidelijke afspraken over. Hoeveel krijgen ze per maand en wat verwacht jij als ouder dat ze zelf voor dit geld kopen? Hou je vervolgens ook aan deze afspraken. Wil je kind iets dat duurder is, wees dan consequent en maak hem of haar duidelijk dat hij/zij hiervoor zelf zal moeten sparen.

Tweedehands speelgoed

Kinderen zijn vandaag de dag gewend om veel speelgoed te hebben, maar ze kunnen natuurlijk ook maar met een beperkt aantal dingen tegelijk spelen. Is er speelgoed dat ze niet meer gebruiken? Verkoop het dan online of bijvoorbeeld op een vrijmarkt. Met dat geld mogen ze dan weer iets nieuws kopen. En iets nieuws hoeft natuurlijk niet altijd ook echt iets nieuws te betekenen. Er is genoeg leuk tweedehands speelgoed te vinden. Je zult zien dat dat aanzienlijk scheelt in de kosten en het maakt de kinderen echt niet uit of het een tweedehands speeltje is of dat het nieuw speelgoed betreft.

Gezinsuitjes hoeven niet altijd geld te kosten

Natuurlijk zou je het liefst met je hele gezin elke week iets leuks willen ondernemen als naar een pretpark of bioscoop gaan, maar dat kost ook ontzettend veel geld. Er zijn genoeg leuke uitjes te bedenken die niet of nauwelijks geld hoeven te kosten. Wat dacht je van gezellig kamperen in je eigen achtertuin, naar een recreatieplas gaan, een dagje naar de kinderboerderij of een speurtocht in het bos uitzetten? Er is genoeg keuze zonder dat je meteen 100 euro of meer kwijt bent.

Energievergelijken en overstappen

Hoe groter het huishouden, hoe meer energie je verbruikt. Maar wist je dat je ook jaarlijks flink wat geld kunt besparen op je energierekening door op zoek te gaan naar de goedkoopste energieleverancier via een energievergelijker? Energie vergelijken en overstappen gaat zeer eenvoudig en snel. En het kan je een paar honderd euro op jaarbasis opleveren.

Afbeelding via Shutterstock.com.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer