Praktisch

Geld lenen aan kinderen: dit is wat je moet weten

Mamasopinternet1790 x bekeken
Geld lenen kinderen

In de meeste gevallen zullen mensen die geld willen lenen naar een geldverstrekker zoals een bank gaan. Maar er is ook nog een andere oplossing, namelijk het lenen van geld van vrienden, familie of kennissen. Dat dit geen ongebruikelijke situatie is, blijkt wel uit het feit dat acht procent van de mensen een lening heeft bij bekenden. Uit onderzoek van de ING is zelfs gebleken dat bij de aankoop van de eerste woning ruim een derde van de starters financiële hulp van (schoon)ouders krijgt. Dit kan bijvoorbeeld door het nemen van een extra hypotheek voor je kind.

Wil jij je kind ook graag financieel een beetje helpen, bijvoorbeeld door ze geld te geven of lenen voor een bruiloft, auto of woning? Hiervoor lees je meer over hoe dit in zijn werk gaat en welke fiscale regels er gesteld zijn bij het lenen van geld aan kinderen.

Schenken of lenen?

Tot 2010 konden ouders hun kind geld lenen zonder dat er rente over het geleende bedrag betaald hoefde te worden. Dit werd een renteloze lening genoemd, een goedkope manier van lenen. Dit wordt tegenwoordig echter als schenking gezien. Over een lening moet daarom rente worden berekend door de ouders. De Belastingdienst stelt nu een marktconforme rente verplicht van minimaal zes procent. Deze rente kan dan echter weer geschonken worden aan het kind. In 2018 geldt er een schenkingsvrijstelling wanneer er jaarlijks minder dan 5.363 euro wordt geschonken. Gaat het om een hoger bedrag, dan moet over het bedrag erboven schenkbelasting betaald worden.

Gebruikt je kind het geld voor de verbouwing of aankoop van een woning, dan mag hij of zij de rente aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit geldt echter wel alleen als de lening binnen 30 jaar op lineaire of annuïtaire wijze wordt afgelost. De lening moet bovendien geregistreerd zijn bij de Belastingdienst. In dit geval kan het zelfs interessanter zijn om meer dan de standaard zes procent rente te vragen. De ouder kan (een gedeelte van) de rente schenken, terwijl het kind  de rente mag aftrekken. Dit is zeker aantrekkelijk als je als ouder een lening hebt afgesloten om dit aan je kind te lenen, kijk hier voor meer informatie daarover.

Leg de lening vast

Om eventuele problemen in de toekomst rond de terugbetaling van de lening te voorkomen, wordt aangeraden deze vast te leggen in een schuldbekentenis. Kleinere bedragen kunnen worden vastgelegd in een mail, app of SMS. Voor grotere bedragen kun je beter een contract opstellen zoals dit modelcontract, met daarin de datum, naam van degene die het geld uitleent, naam van degene die het geld leent, het bedrag in cijfers en letters, het rentepercentrage, wat er afgesproken is aan terugbetaling in termijnen en handtekeningen van beide personen. Voor belastingvoordelen zoals het aftrekken van de rente door je kind, is het ook nodig de lening vast te laten leggen bij de notaris.

Een voorzichtige waarschuwing

Geld lenen aan een kind gaat meestal goed, maar je loopt altijd risico dat je het geld niet terugkrijgt. Bovendien help je je kind niet altijd door hem of haar geld te lenen. Vraag daarom altijd waarvoor je kind iets wilt lenen. In het geval van de aankoop of verbouwing van een huis (waarvoor overigens in 2018 100.800 euro belastingvrij geschonken mag worden) of de start van een bedrijf hoeft het niet direct een probleem te zijn. Dit is echter wel zo als je kind al moeilijk rond kan komen of schulden heeft opgebouwd waar je niet van weet. Om zoals in het laatste geval te voorkomen dat de lening een tijdelijke oplossing is, kun je beter samen rond de tafel gaan zitten om een andere oplossing te bespreken.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer