Feestdagen

Gelooft jouw kind in Sinterklaas?

Judith1216 x bekeken

Kinderen kunnen heel stellig geloven in Sinterklaas. Gemiddeld geloven kinderen tot 6 jaar dat hij bestaat, daarna beginnen ze te twijfelen. Want hoe kan het toch dat die ene man op een avond zoveel cadeautjes kan bezorgen? Wij zochten uit hoe het zit met het geloof in Sinterklaas.

Kleine kinderen geloven echt

Kleine kinderen geloven je echt als je verhalen vertelt. Het is voor hen moeilijk om fantasie en werkelijkheid uit elkaar te houden. Vanaf ongeveer 3 jaar kun je kinderen vertellen over sinterklaas en ze zullen je echt oprecht geloven. Net zoals ze geloven in reuzen, feeën en spoken. Dat heeft een voordeel: je kunt ze een fantastisch feest bezorgen. Kleine kindjes zijn gemakkelijk te verrassen en hun oprechte geloof is echt aandoenlijk.

Vanaf 5 jaar komt de twijfel

Vanaf ongeveer 5-6 jaar komt de twijfel. Is die man nou wel of niet een echte sinterklaas? Hoe zit het eigenlijk met hulpsinterklazen? En waarom weet jouw mama al precies wat er in die pakjes zit? Het is een tijd die voor kinderen best een beetje onzeker is. Ze vinden het ook léuk om te geloven dat sinterklaas bestaat en ze zijn best teleurgesteld als blijkt dat dat helemaal niet zo is.

Vanaf 7 jaar een stoer feest

Vanaf 7 jaar hebben de meeste kinderen geaccepteerd dat sinterklaas niet echt bestaat. Er komt een fase waarin ze dat heel stoer ontkennen en beweren dat zij al veel te groot zijn om daar nog in te geloven. Ze kijken zelfs neer op kinderen die nog wel geloven in sinterklaas. Maar nog steeds vinden ze sinterklaas een echt feest. Het is zo gezellig en bovendien krijg je cadeautjes, wat natuurlijk altijd goed is.

Pubers en sinterklaas

Veel pubers moeten weinig meer hebben van sinterklaas. Dat is ‘kinderachtig gedoe’ en daar hoef je niet aan mee te doen. Bovendien is het ook lastig om betaalbare en leuke cadeautjes te vinden voor pubers, dus dat helpt ook niet mee. Op een bepaald moment zal het gezin dan ook meestal stoppen met het vieren van sinterklaas. Maar wees gerust: dat komt uiteindelijk weer terug.

Sinterklaas voor volwassenen

Volwassenen krijgen vaak na een aantal jaren weer zin om sinterklaas te vieren. Dat gaat heel wat anders dan vroeger! Met een groep vrienden ga je bijvoorbeeld gezellig een film kijken of je doet een spel. Dat kan overigens ook best een spel met cadeautjes zijn. Sinterklaas is voor volwassenen vooral gewoon een extra reden voor een feestje en dat is altijd wel prima.

En dan… kleinkinderen

Het gekke is dat ouders vaak wel houden van sinterklaas, maar grootouders nog veel meer. Die verheugen zich er enorm op om met hun kleinkinderen sinterklaas te vieren. Dat maakt het feest ook anders. Vaak geven opa’s en oma’s wat grotere cadeaus en ze halen meer uit de kast om hun kleinkinderen in de watten te leggen. De kinderen vieren dan vaak meerdere keren sinterklaas: met opa en oma, thuis en op school. En waarom niet – 3x vieren is 3x cadeautjes!

Sinterklaas wordt in elke leeftijd weer anders gezien. Van een oprecht geloof naar een stoere houding en van onverschillig naar nostalgisch. Het is en blijft een geweldig kinderfeest en we trekken ons daarom lekker niets aan van de hele pietendiscussie. Of ze nou groen, geel of zwart zijn: sinterklaas is en blijft een kinderfeest.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer