PraktischWonen

Geniet van de zomer met het juiste zonnescherm

Judith1 comment2117 x bekeken
serre zonwering

Kleine kinderen mogen niet teveel in de zon komen, want dat is erg slecht voor hun huid. Ook voor ouderen kinderen en voor jezelf is het aan te raden om te zorgen voor schaduw in en rond je woning. Maar als je oudere kinderen hebt, is het uitzoeken van een parasol of zonnescherm vaak een lastige keuze. Want enerzijds heb je een goede zonwering nodig, anderzijds wil je dat het ding kidsproof is, zodat je zeker weet dat er geen ongelukken mee gebeuren. Wij geven je een aantal tips voor het vinden van het juiste zonnescherm voor jouw gezin.

Koelte in huis

Screens

Screens zijn handige dingen die op elektriciteit werken. Dat is helaas ook meteen de reden dat ze niet zo’n goede combinatie vormen met kinderen. Vanaf het moment dat jouw kind bij het knopje kan, zal hij of zij het geweldig vinden om ermee te gaan spelen. Daarom moet de elektrische installatie hoog worden gemonteerd, zodat je kinderen er niet bij kunnen. Helaas kan het kind ook aan de buitenkant het screen beschadigen door erop te tekenen, eraan te gaan hangen of door met een scherp voorwerp te kijken of het stuk kan. Een screen is mooi, maar niet zo geschikt voor een gezin met kinderen.

screen
www.zonwering-beverwijk.com

Rolgordijnen en jaloezieën

Wanneer rolgordijnen of jaloezieën aan de binnenkant van het huis zitten, heb je hetzelfde probleem als met de screens: het is veel te leuk voor kinderen om ermee te gaan spelen. Bovendien zijn deze dingen vaak vrij kwetsbaar en kunnen ze snel beschadigd raken. Toch kun je overwegen om deze aan te schaffen, aangezien ze vele malen goedkoper zijn dan screens.

jaloezieen
www.zonwering-bergenopzoom.com

Markiezen

Gezien de hoogte waarop ze hangen, kunnen markiezen een mooie oplossing vormen voor een gezin. Toch zijn markiezen voor jezelf niet altijd handig in het gebruik, omdat ze vrijwel altijd handmatig moeten worden bediend. Markiezen zijn mooi bij oudere huizen, maar passen eigenlijk qua uitstraling niet bij een moderne woning. Je moet er dus goed over nadenken of deze keus voor jou een goede oplossing biedt.

markiezen
www.zonwering-bergenopzoom.com

Knikarmschermen

Het knikarmscherm dat boven het raam hangt aan de buitenkant, is een heel ander verhaal. Afhankelijk van jouw keuze kun je bepalen of je het elektrisch of handmatig wilt bedienen. Er zijn twee grote voordelen: de schermen zijn niet heel duur in aanschaf en ze zijn volledig kidsproof. Ze hangen zo hoog dat een kind er eigenlijk niets aan kan doen. Verder is het systeem om het scherm op- en neer te klappen naar keuze handmatig (niet spannend) of elektrisch. Wanneer je de schakelaar hoog genoeg zet, kunnen kleine kinderen hier niet bij en wordt er dus ook niet mee gespeeld.

knikarmscherm
www.zonwering-bergenopzoom.com

Koelte buitenshuis

Parasol

Een losstaande parasol lijkt vaak een praktische oplossing om schaduw in de tuin te creëren. Echter, met kinderen is een parasol niet ideaal. Afhankelijk van het systeem waarmee de parasol wordt bevestigd, is er kans dat de parasol omvalt. Zelfs een zware betonnen voet kan omvallen wanneer een kind van 7 jaar of ouder eraan gaat hangen. Ook als het ineens hard waait of door een enkele harde windvlaag dan een parasol omvallen.

Serre zonweringen

Serre zonweringen zijn, zoals de naam aangeeft, geschikt voor de serre. Ze kunnen echter ook buiten op het terras worden geïnstalleerd, zolang één kant van het terras grenst aan huis of schuur. Dit scherm zorg voor heel veel schaduw en omdat het aan alle kanten stevig is bevestigd kan het wel tegen een stootje. Natuurlijk moet je het niet open laten bij harde wind, maar verder is dit scherm vrijwel overal tegen bestand. Je kunt kiezen voor een variant die met de hand wordt geopend, maar het is ook mogelijk te kiezen voor elektrische bediening. Omdat het scherm zelf buiten bereik van kinderhanden is, is een serre zonwering een veilige en verstandige keuze.

serre zonwering
www.zonwering-beverwijk.com

Kidsproof schaduw

In feite zijn er dus voor binnenshuis en buitenshuis twee soorten zonweringen die ook met kinderen vrijwel nooit problemen opleveren: het knikarmscherm en de serre zonwering. Natuurlijk zijn er nog wel andere mogelijkheden, maar deze twee zijn de meest bekende oplossingen als je een gezin hebt. Zo kunnen jij en de kleintjes lekker genieten van de zon, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er iets omvalt of dat jouw dure investering wordt gesloopt.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

1 Comment

  1. Vorig jaar heb ook zonweringen geplaatst aan beide kanten van mijn huis. Het werd een stuk minder warm binnen en werd het aangenamer om buiten in de schaduw te gaan zitten. Het is een echte aanrader wat mij betreft!

Reageer