GezondheidPraktischZwanger en mama

Gezonde voeding tijdens de zwangerschap: do’s en don’ts

Judith1703 x bekeken

Gezonde voeding is tijdens de zwangerschap heel belangrijk. Je eet niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baby. Vanaf het moment dat de placenta en de navelstreng zich ontwikkelen, deelt je kindje mee in wat jij eet. De voedingsstoffen komen namelijk in je bloed en komen zo dus ook bij de baby. Je wilt dus wel gezond eten tijdens de zwangerschap. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Dit zijn belangrijke do’s en don’ts tijdens de zwangerschap!

1. Ongezond eten tijdens je zwangerschap?

Denk je nu dat je helemaal niet meer ongezond mag eten tijdens je zwangerschap? Gelukkig valt dat nogal mee. Je mag gerust eens smikkelen van iets dat eigenlijk niet helemaal door de beugel kan. Je kunt dus nog best eens een patatje halen of je te buiten gaan aan een portie kebab. Ongezond eten tijdens je zwangerschap moet echter wel beperkt worden. Er is aangetoond dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap veel ongezond hebben gegeten, meer risico lopen op obesitas en eetstoornissen. Dus: ongezond eten tijdens de zwangerschap kan, mits je het met mate doet.

2. Vermijd rauw vlees, vis en kaas

Je hoeft niet meteen in paniek te raken als je een hapje biefstuk hebt gegeten toen je nog niet wist dat je zwanger was. Rauw vlees, rauwe vis en rauwmelkse kaas vormt niet zo vaak een probleem. Maar er kan wel een bacterie in zitten die problemen kan geven. Deze bacterie kan jou ziek maken, maar kan ook leiden tot vroeggeboorte of miskraam. Daarom kun je uit voorzorg het beste rauw vlees, rauwe vis en rauwmelkse kaas vermijden tijdens de zwangerschap. Het is niet echt ongezond eten, maar kan wel een risico vormen dat je eenvoudig kunt vermijden.

3. Eten uit de magnetron tijdens je zwangerschap

Er is geen enkele reden waarom je de magnetron zou moeten vermijden tijdens de zwangerschap. De magnetron geeft geen enge straling af en het eten wordt ook niet besmet met gekke stoffen. Alleen… veel magnetronmaaltijden zijn niet zo gezond. Ze bevatten bijvoorbeeld veel zout. Dus hoewel je gerust kunt eten uit de magnetron tijdens je zwangerschap, moet je het ook weer niet te vaak doen. Dat ligt dan niet aan de magnetron, maar aan het type eten dat je klaarmaakt.

4. Omgaan met vreetbuien

Vrijwel elke zwangere kent ze wel: enorme vreetbuien. Soms ook met gekke cravings, maar dat hoeft lang niet altijd. Hoe het komt dat zwangere vrouwen vreetbuien krijgen? Waarschijnlijk heeft het te maken met het aanleggen van voldoende vet om een voorraadje aan te leggen voor de baby, en na de bevalling om borstvoeding te geven. Vroeger was dat een prima idee, want je kon nooit weten wanneer je in magere tijden kwam. Maar tegenwoordig zijn die vreetbuien een ramp. We wonen in een land waar meer dan genoeg te eten is, dus die extra vetlaag heb je absoluut niet nodig. Kortom: je moet een manier vinden om te dealen met je vreetbuien zonder dat je veel te veel aankomt. Tips:

  • Zoek alternatief eten, zoals tomaten of komkommer
  • Stel een duidelijke grens voor jezelf
  • Zorg dat je weinig etenswaren in huis hebt
  • Weeg jezelf regelmatig

Het is normaal om wat kilo’s aan te komen tijdens de zwangerschap. Maar blijf onthouden dat je die kilo’s na de zwangerschap ook weer kwijt moet zien te raken. En dat is een stuk lastiger dan je denkt!

5. Vermijd alcohol

Weet jij waarom je geen alcohol mag tijdens de zwangerschap? Alcohol komt in je bloed terecht. De alcohol kan via je bloed ook bij je baby terechtkomen. In de eerste paar weken van de zwangerschap is die verbinding er nog niet, maar al snel krijgt je kindje via jou voedingsstoffen binnen. Dus is het belangrijk de alcohol te laten staan. Blijf je wel drinken? Dan is de kans groter op een miskraam, een aangeboren afwijking of zelfs verslaving van de baby. Wist je dat er elk jaar tientallen baby’s worden geboren die verslaafd zijn aan alcohol of drugs? Vaak heeft dat levenslang invloed op het kind. Ga dus maar liever voor een 0% biertje, dat is net zo lekker maar niet zo schadelijk.

Ongezond eten tijdens de zwangerschap is belangrijk. Als je er niet op let, kan dat veel gevolgen hebben. Ongezond eten kan bijvoorbeeld leiden tot problemen tijdens de zwangerschap. Het kan ook maken dat je kindje later gevoeliger zal zijn voor obesitas of voor eetstoornissen. En bovendien zal ongezond eten tijdens de zwangerschap zorgen dat je sneller aankomt en die kilo’s moeilijker weer kwijtraakt. Met deze 5 do’s en don’ts ontdek jij wat je wel en niet moet doen tijdens de zwangerschap.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer