Vakantie & Uitjes

Goedkoop dagje uit met kinderen

Judith2603 x bekeken
Speeltuin

Een dagje uit met kinderen is niet altijd gemakkelijk of goedkoop. Vooral in een tijd waar alle uitjes steeds uitgebreider worden en waar de kinderen minder snel tevreden zijn, is het vaak puzzelen waar je goedkoop heen kunt als je een dagje uit wilt met de kinderen. Waar gaan we naartoe?

Kinderen 0-4 jaar

Kinderen die nog erg klein zijn, zijn snel tevreden. Vooral kleine baby’s zijn allang tevreden als ze lekker met mama mee mogen. De iets grotere kinderen tot vier jaar vinden het al geweldig als ze mee mogen naar de supermarkt – een hele belevenis. Wil je een dagje uit met het gezin, dan is het vooral belangrijk dat je kiest voor plekken die niet al te druk zijn. Een pretpark is voor een drie- of vierjarige gewoon nog te druk. Je kunt gerust een gelegenheid kiezen die je zelf goed bevalt, zolang er maar een speelhoek voor de kleintjes is. Tips voor goedkope dagjes uit met kinderen:

 • Restaurant of terras met speelhoek – kunnen de volwassenen ook weer eens bijkletsen
 • Kinderboerderij – durf jij het konijntje te aaien?
 • Speeltuin
Uit met kinderen - speeltuin
www.lanaken.be

Kinderen 5-8 jaar

Kinderen in de leeftijd van vijf tot acht jaar oud worden al iets minder gemakkelijk tevreden te stellen. Dit komt omdat ze op school van leeftijdsgenootjes allerlei stoere verhalen horen. Toch hoeft een dagje uit met kinderen niet moeilijk te zijn. Kies voor een situatie die ze nog niet kennen of doe iets onverwachts. Wat dacht je van een speeltuin aan de andere kant van de stad of in een naburig dorp? De kinderen kunnen er heerlijk spelen, want alles is ‘nieuw’. Een ander leuk idee is de kinderboerderij, die voor jonge kinderen lang leuk blijft. Ook hier geldt: is er een andere kinderboerderij in de buurt, dan is die ‘nieuw’ en dus veeeel leuker dan de bekende kinderboerderij. Handige tips:

 • Naburige, onbekende speeltuinen en / of kinderboerderijen
 • Rommelmarkt of snuffelmarkt – geef je kind wat kleingeld en hij is rustig de hele middag zoet
 • Het zwembad – weet je het even niet meer, dan heb je voor een paar euro een perfect dagje uit
Uit met kinderen - rommelmarkt
www.brusselsvintagemarket.be

Kinderen 9-13 jaar

Vanaf negen jaar is een simpele speeltuin iets waarvoor je kind zijn neus optrekt. Het dagje uit met kinderen wordt lastiger, want het moet interessanter zijn dan de nieuwe spelcomputer of die leuke tv-serie. Gelukkig zijn kinderen van deze leeftijd groot genoeg om andere activiteiten te vinden. Een attractiepark is gaaf, maar wel vrij duur (entreegeld, eten, souvenirs…). De dierentuin is al een stuk goedkoper en wordt vaak net zo leuk gevonden. Omdat kinderen in deze leeftijd super nieuwsgierig zijn, kun je ze ook meenemen naar kindermusea waar ze vanalles kunnen leren over natuurkunde en hoe de wereld in elkaar steekt.

 • Kindermusea – het liefst plaatsen waar kinderen allerlei dingen mogen uitproberen en onderzoeken
 • Dierentuin
 • Treinreis naar familie – op deze leeftijd hebben ze nog geen hekel aan de NS
Uit met kinderen - dierentuin
www.bb-autobussen.nl

Kinderen 14-17 jaar

Deze kinderen mag je eigenlijk geen kinderen meer noemen, want dan zijn ze waarschijnlijk beledigd. Een dagje uit met deze pubers is een kwestie van inschatten. Sportactiviteiten doen het meestal erg goed, zoals klimmuren, survivallen of zwemmen. Omdat kinderen vanaf een jaar of veertien al veel zelfstandiger zijn, kun je ze gerust hun gang laten gaan. Nog iets oudere kinderen doe je groot plezier door naar ‘hun’ hobbywinkel te gaan of door met ze te gaan shoppen.

 • Sportieve activiteiten – bij voorkeur sporten waar je zelf de zenuwen van krijgt, want dat vinden zij het leukst…
 • Hobbywinkels of musea bezoeken – er zijn bijvoorbeeld modelspoormusea, automusea enzovoorts
 • Je kind met een vriend / vriendin laten koken en je niet druk maken over de vieze keuken
Uit met kinderen - keuken
www.tudelft.nl

Heb je kinderen in alle leeftijdscategorieën, dan kan het best lastig zijn om een leuk uitje te vinden dat bij iedereen past. Hou er vooral rekening mee dat de kleinere kinderen sneller tevreden zijn dan de grotere kinderen. Maak er een mooie dag van! Waar gaan jullie naartoe?

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer