PraktischWonen

Goedkoper internet en tv: tips voor een eenvoudige overstap

Mamasopinternet1235 x bekeken
Goedkoper internet

Heb je je Wifi eenmaal werkend dan kijk je er waarschijnlijk niet meer naar om, maar toch loont het af en toe even te kijken naar je vaste internet, tv en eventueel bellen abonnement. Tijden veranderen en zo ook de mogelijkheden en prijzen voor je internetabonnement.

Afgelopen jaren zijn de abonnementstarieven bij bijna alle internet providers iedere zomer in prijs verhoogd. Het ging soms om een paar euro, maar ondertussen betaal je al bijna 10 euro per maand meer dan een paar jaar geleden. Prijzen lopen ver uiteen, en een kleinere, wellicht wat minder bekende provider, kan zomaar 10 tot 20 euro per maand onder de prijs van een grote provider gaan zitten. Onder de streep leveren ze bijna allemaal over dezelfde kabels, dus wat betreft kwaliteit ontloopt het elkaar allemaal niet veel.

Los van de provider die je kiest, loont het ook om even stil te staan bij wat je echt nodig hebt. Gebruik je de vaste telefoon nog wel en is die tweede tv-ontvanger op de slaapkamer echt nodig? Misschien kijk je samen met de kids tegenwoordig meer Videoland en Netflix en kan zelfs het hele interactieve tv pakket de deur uit. Los internet is dan uiteraard een goedkope optie.

Lees ook: Hoe bescherm je je kind online?

Overstappen eng?

Veel consumenten zien op tegen een overstap. Het heeft inderdaad wat voeten in aarde, maar je bent niet de enige die overstapt. Maandelijks stappen zo’n 20.000 huishoudens over op een ander abonnement en het is allemaal minder lastig dan het lijkt.

Het begint met het vergelijken en uitzoeken van het abonnement, daar zijn uiteraard vergelijkingssites voor uitgevonden. Via die weg kun je het abonnement ook direct bestellen en aangeven wat je huidige situatie is. Stap je over tussen de providers die meedoen aan de overstapservice (Delta, KPN, NLE, Online, T-Mobile, Telfort, XS4ALL of Ziggo), dan kan de nieuwe provider het oude abonnement voor je opzeggen. Zo weet je niet alleen zeker dat je niet zonder internet komt te zitten, maar betaal je ook geen dag dubbel. Onderling stemmen ze namelijk ook de overstapdatum vast. Voordat de daadwerkelijke overstap plaats vindt ontvang je van je nieuwe provider het installatiepakket. Wanneer je kiest voor een pakket met interactieve tv, ontvang je een interactieve tv ontvanger en een modem. Doorgaans moeten deze op elkaar worden aangesloten d.m.v. een kabel. Alles wordt in principe meegeleverd samen met een duidelijke stap-voor-stap handleiding. Kom je er niet uit, dan bieden veel providers een installatiegarantie. Dit houdt in dat je eerst telefonisch hulp krijgt, kom je ook daar niet uit, dan sturen ze gratis een monteur die het op komt lossen.

Helemaal geen zin in gedoe? Kies dan voor een provider waarbij je de monteur installatie gelijk al gratis krijgt, het enige wat je dan nog moet doen is een afspraak inplannen. De monteur gaat pas weg als alles werkt, en checkt ook direct het Wifi-signaal in huis. Biedt de provider ook een Wifi-service, dan kunnen ze eventueel direct een versterker of zogenaamde repeater installeren voor betere ontvangt op bijvoorbeeld de slaapverdieping.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer