Fashion en beautyGezondheid

Haaruitval bij vrouwen: wat kun je ertegen doen?

Mamasopinternet70 x bekeken
Haaruitval bij vrouwen wat kun je ertegen doen

Kaal worden is iets dat we associëren met mannen. Die worden soms op vrij jonge leeftijd al kaal, en dat is dan voor zowel henzelf als de vrouw aan hun zijde vaak wel wat teleurstellend. Maar wist je dat ook vrouwen kaal kunnen worden? Dat komt aanzienlijk minder vaak voor, maar het bestaat zeker. Dat is niet iets waar je als vrouw op zit te wachten, op z’n zachtst gezegd. Vrouwen worden helaas veel op hun uiterlijk beoordeeld, en kaalheid kan dan erg pijnlijk zijn en knagen aan je gevoel van eigenwaarde. Dat wil je dus liever voorkomen. Wat kun je doen om haaruitval bij vrouwen tegen te gaan?

Mogelijke oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Om te weten wat je tegen haaruitval kunt doen, is het zinnig om de mogelijke oorzaken van haaruitval bij vrouwen op een rijtje te zetten. Het kan het gevolg zijn van stress, ziekte of medicatie. Dan hebben we het in de meeste gevallen echter wel over tijdelijke haaruitval. Andere factoren die kunnen bijdragen aan haaruitval bij vrouwen zijn voedingsgebrek (een tekort aan vitaminen en mineralen) en ongezonde haarverzorgingspraktijken, zoals het overmatig gebruik van stylingproducten, hittebehandelingen en het dragen van strakke kapsels. Ook kan er sprake zijn van hormonale veranderingen als oorzaak. Denk daarbij aan zwangerschap en de menopauze, maar ook aan polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en schildklieraandoeningen. Wat echter de ‘klassieke’ oorzaak van permanente haartuitval bij vrouwen is, is androgenetische alopecia. Dit is een erfelijke vorm van haaruitval.

Wat kun je ertegen doen?

Als je ziek wordt of zware medicatie nodig hebt, kun je daar weinig aan doen. Doorgaans groeit je haar op een later moment weer terug, dus is het een kwestie van geduld. Verder is een gezonde haarverzorging en stressmanagement zeer aan te raden, evenals als gezonde voeding en eventueel het gebruik van voedingssupplementen. Voor vrouwen in de menopauze kan hormoonvervangingstherapie (HRT) helpen en in sommige gevallen kan medicatie uitkomst bieden. Maar haar dat je eenmaal kwijt bent, krijg je niet terug. Als je kale plekken opgevuld wilt hebben, kun je een haartransplantatie overwegen. Je hoort vooral van mannen die die ingreep ondergaan, maar het is net zo goed beschikbaar voor vrouwen die te maken hebben met haaruitval.

Wat kun je ertegen doen

Hoe gaat haartransplantatie in zijn werk?

Haartransplantatie is een chirurgische optie voor permanente haaruitval, waarbij haarzakjes van een deel van de hoofdhuid naar een ander worden verplaatst. Dat vereist dat er een donorgebied is waar voldoende haar groeit om te kunnen transplanteren. Doorgaans gebeurt dit vanuit de nek. Bij de ene techniek wordt hiervoor een heel stuk huid uit de nek verwijdert, bij de andere techniek enkel individuele haren. Voor de plaatsing op de nieuwe locatie zijn kleine incisies nodig. Die hebben een korte hersteltijd, maar kunnen wel voor wat ongemak zorgen. Na de transplantatie kunnen de verplaatste haren uitvallen. Dat is niets om je zorgen over te maken, want daarna groeien ze weer aan. Let op: het kan nodig voor de ingreep om je haar te millimeteren, en daar zit je als vrouw niet echt op te wachten. Dit is niet in alle gevallen zo, dus doe goed onderzoek naar je opties.

Wat de oorzaak van jouw haaruitval ook is, als je ermee te maken hebt tenminste, het is in veel gevallen reden tot actie. Kijk goed naar je levensstijl en hoe je met je haren omgaat. Is een transplantatie noodzakelijk omdat er kale plekken beginnen te ontstaan, wacht er dan niet te lang mee. Als geen donorgebied meer is dat afdoende is, houdt het namelijk op voor je. En dat is een scenario wat je moet zien te vermijden, want je wilt niet de rest van je leven veroordeeld zijn tot kaalheid, zeker niet als je het had kunnen voorkomen.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer