KinderenPraktischZwanger en mama

Handige tips tegen dazen (paardenvliegen)

Judith1155 x bekeken

Dazen, ook wel paardenvliegen genoemd, zijn erg vervelende dieren. Dit jaar is een ‘goed’ dazen-jaar wat betekent dat ze in grote aantallen voorkomen. Dazen zie je vooral veel in de buurt van vee en in landelijke gebieden. Ze zoeken ook graag het water op, dus in de buurt van rivieren, meren en sloten zie je ze ook veel. Wat zijn dazen precies? En belangrijker nog: hoe kom je er vanaf?

De beet van een daas

Veel mensen denken dat dazen prikken. Dat is echter niet zo, want een daas heeft geen angel. Tips tegen dazen werken dus niet goed als je je alleen beschermt tegen steken. Je moet je beschermen tegen een beet. Dazen hebben eigenlijk geen tanden, maar wel heel scherpe monddelen. Die monddelen functioneren als een soort mesjes. Een daas bijt met die monddelen in je huid, waardoor je een aantal sneetjes oploopt. De daas doet dit razendsnel en zuigt zich vrijwel meteen vol met bloed. Daarna maakt hij dat hij wegkomt, al doet hij dat niet meer zo snel omdat hij zich vol heeft gegeten. De beet van een daas is erg pijnlijk, een stuk pijnlijker dan een wespensteek. Na de beet gaat de plek ook enorm jeuken. Maak je de wond niet schoon, dan is er kans op bacteriële infectie.

Een daas misleiden en vangen

Dazen hebben geen goede ogen. Ze zoeken naar warmte en beweging. Ze gaan ook deels op geur af. Dat zijn de technieken waarmee je dazen kunt misleiden en vangen. Een van de bekendste oplossingen is de speciale dazenval: een wit net boven een zwarte bol. De bol warmt op in de zon en beweegt in de wind. De daas denkt dat er een paard staat te grazen en zoekt op de bol een goede plek om te bijten. Lukt dat niet, dan probeert hij weg te vliegen maar hij raakt vast in het net en komt in de val terecht.

Dazenbeten voorkomen bij mens en dier

Zowel mensen als dieren kunnen veel last hebben van dazen. Daarom doen veel paardeneigenaren hun paarden wat dikkere paardendekens om. Dat lijkt zielig als het warm weer is, maar de dieren worden zo goed beschermd tegen de ergste beten. Ook mensen kunnen zich door kleding beschermen. Maar let op: dazen hebben scherpe monddelen waarmee ze eenvoudig door dunne kleding heen bijten. Ga dus voor bijvoorbeeld dikke spijkerstof of badstof kleding die je romp, armen en benen bedekt. Er zijn speciale sprays te koop die zouden werken tegen dazen, maar de werking is nooit bewezen. Deet heeft wel een lichte afstotende werking.

Dazen en water

Dazen brengen meestal één nieuwe generatie per seizoen voort. Maar omdat ze vaak in grote aantal tegelijk tevoorschijn komen, kunnen ze een ware plaag vormen. De daas legt zijn eitjes rondom water. De larven leven in het water en verpoppen zich een aantal keren voordat ze als daas tevoorschijn komen in het volgende jaar. Het is dus niet verwonderlijk dat veel dazen in de buurt van sloten, meren en rivieren ‘wonen’ en daar mensen en dieren lastigvallen.

Dazen zijn erg vervelend. Gelukkig helpen deze tips tegen dazen vaak om beten te voorkomen. Helemaal voorkomen lukt meestal niet, omdat dazen snel en onverwacht aanvallen. Gelukkig is de beet niet ernstig, al blijft hij wel lang zichtbaar. Maak een beet direct goed schoon met ontsmettingsmiddel, want een dazenbeet kan flink gaan ontsteken en dan heb je antibiotica nodig.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer