GezondheidKidsKinderen

Help, heeft mijn kind een gameverslaving!

Mamasopinternet369 x bekeken
Help, heeft mijn kind een gameverslaving!

Beeldschermen, kinderen opvoeden zonder dit is tegenwoordig bijna onmogelijk. Vaak worden er in de eerste levensjaren verwoede pogingen gedaan om ze hiervan te weerhouden, maar ergens stranden deze in onze huidige beeldscherm-maatschappij toch. Kinderen worden er overal mee geconfronteerd. Is het niet thuis dan is het wel op school of bij vriendjes. Beeldschermbewust opvoeden is dan in veel gevallen ook een betere keuze dan het helemaal uitbannen. Zoals we allemaal weten is het onbekende júist interessant, zeker bij kinderen.

Bewust gebruik

En laten we eerlijk zijn, we zitten vandaag de dag allemaal behoorlijk wat uurtjes in de week naar een beeldscherm te turen en je kunt je ook afvragen hoe erg of hoe schadelijk dit is. Het brengt ons ook veel moois, interessants en leerzaams. Maar er is altijd die grens tussen iets wat goed is, en iets wat té extreem is. Dit is een scheidslijn die lastig te trekken is. Wanneer is je kind ‘gewoon even aan het gamen’, en wanneer is hij of zij verslaafd en rijp voor een afkickkliniek? Dat laatste klinkt heel heftig, maar is helaas wel steeds vaker nodig bij een gameverslaving bij kinderen. Hier een aantal opletpunten waar gaat om een gameverslaving bij kinderen.

De symptomen van een gameverslaving

Vaak weet je als ouder als geen ander wanneer iets aan het doorslaan is. Je voelt het aan je onderbuik dat het niet goed is. Toch is dit gevoel soms lastig hard te maken en twijfel je aan je eigen objectiviteit. Iets wat heel gebruikelijk is. Het is dan ook fijn om enkele handvatten te hebben, waar het gaat om het hebben van wel of geen gameverslaving.

Wanneer jouw kind bovenmatig veel uren doorbrengt met gamen, dan is het wel tijd dat er alarmbellen afgaan. Ga op zo’n moment het gesprek aan met je kind en leg eerlijk je zorg uit. Kijk goed naar de reactie, want er kan ook andere problematiek onder schuilen zoals het opvullen van ‘vrije tijd’ doordat hij of zij geen vrienden heeft in het echte leven. Dan zijn het problemen die je wellicht zelf nog kunt aanpakken door het oppakken van een nieuwe hobby.

Maar reageert iemand agressief, zeer defensief of angstig dan lijkt het toch wel dat er sprake is van een verslaving. Directe opname in een afkickkliniek is dan wel iets om te overwegen. Gameverslaving is namelijk iets wat je bij de kern moet aanpakken, om het tij snel te keren. Maar overleg eerst altijd met je huisarts.

De symptomen van een gameverslaving

Andere zaken

Naast de eerste reactie zul je bij een gameverslaving ook op andere zaken kunnen letten. Denk aan verwaarlozing van het eigen lichaam en uiterlijk, verslechterende schoolprestaties en minder sociale contacten. Allemaal zaken die niet passen bij het gedrag en patroon van een kind. Ook het afspreken van een maximum aan het aantal uren dat gegamed mag worden, en het niet nakomen van die afspraken is een sterk signaal.

Kortom, een kind met een gameverslaving is ontzettend vervelend en een grote uitdaging. Het is goed om je te realiseren dat ook hier geldt; hoe eerder je erbij bent, hoe sneller het herstel. Schroom ook niet om professionele hulp in te schakelen. Veel ouders willen het zelf doen en oplossen, en zien het als een onvermogen wanneer het niet lukt. Maar dat laatste is het zeker niet, het kan in ieder gezin gebeuren!

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer