KinderenPraktisch

Help! Ik heb een kind met ADHD!

Judith1404 x bekeken

Een kind met ADHD kan best veel uitdagingen geven in de omgeving. Voor jou als moeder is het best zwaar, al houd je nog zo veel van je kind. Bovendien is het voor het kind zelf ook niet makkelijk. Want zelf wil het kind helemaal niet zo druk zijn en het baalt er zelf ook van als dingen niet lukken. Vragen als ‘waarom ben ik niet normaal?’ en ‘waarom is dit zo moeilijk?’ kunnen enorm spelen bij kinderen met ADHD. Wij geven 10 tips voor het leven met een kind met ADHD.

1. Accepteer je kind zoals hij is

En dat is minder makkelijk dan je denkt! Want stiekem vergelijk je jouw kind met andere kinderen. Op school wordt verwacht dat hij zich rustig gedraagt. Daardoor voelt hij zich waarschijnlijk ingeperkt. En als jij thuis ook van alles van hem verwacht wat niet bij hem past, voelt hij zich niet echt geaccepteerd. Probeer dus open te staan voor je kind en te begrijpen wat hij nodig heeft. En accepteer hem zoals hij is – ook als dat betekent dat het wat vaker een chaos is in huis of als hij voor de zoveelste keer uit een boom gevallen is.

2. Focus op sterke punten

Misschien heb je de neiging om te focussen op de zwakke punten om die te verbeteren. Dat is echter enorm frustrerend voor een kind met ADHD. Jij zou toch ook niet willen dat je altijd alleen maar wordt herinnerd aan dingen waar je niet goed in bent? Het is beter om te focussen op sterke punten. Waar is jouw kind goed in? Kinderen met ADHD kunnen zich vaak enorm sterk concentreren op dingen die ze leuk vinden en daar echt in uitblinken. Ontdek wat jouw kind boeit en stimuleer hem daarin. Zo voelt hij zich ook meer geaccepteerd (zie punt 1).

3. Vertrouw je kind

Sommige ouders met een kind met ADHD hebben de neiging om beschermend te worden. Ze willen controle houden over het leven van hun kind en het proberen te sturen. Dat werkt vaak averechts, want kinderen met ADHD zijn in veel opzichten zelfstandiger dan ‘gewone’ kinderen. Heb vertrouwen in je kind en toon dat ook. Ook in dingen die je kind nog moeilijk vindt. Het is voor jou als ouders ook een goede les om te leren dat je kind meer kan dan je denkt.

4. Kinderen willen wel, maar kunnen niet

Vooral jongere kinderen met ADHD (vóór de puberteit) liggen niet expres dwars. Ze proberen het echt, maar kunnen bepaalde dingen gewoon niet. Er zijn best veel dingen die heel simpel zijn voor gewone kinderen, maar waar kinderen met ADHD gewoon niet genoeg focus voor hebben. Houd in je achterhoofd dat het meestal geen onwil is, maar het echt niet kunnen. Dat helpt jou om te gaan met frustraties en als je laat merken aan je kind dat je het niet erg vindt, zal dat ook goed zijn voor de motivatie van je kind. In de puberteit wordt het anders, omdat kinderen met ADHD dan dwars gaan liggen zoals alle pubers (heb jij ook gedaan vroeger, wedden?).

5. Leven met een kind met ADHD: neem af en toe pauze

Het leven met een kind met ADHD kan best pittig zijn. Je bent zelf ook soms moe of gewoon niet in de stemming. Terwijl je kind maar door stuitert en aandacht nodig heeft. Daarom is het goed voor ouders met een kind met ADHD om regelmatig even een pauze te nemen. Vraag bijvoorbeeld familie om een weekendje op te passen. Of regel met de gastouder dat je kind eens een paar dagen achter elkaar de hele dag bij hen kan zijn. Zo hebben jij en je man even tijd om bij te tanken, uit te rusten en aandacht te hebben voor elkaar.

6. Afmaken is belangrijk

Veel mensen met ADHD hebben er moeite mee om taken af te ronden. Halverwege raken ze afgeleid en is de focus weg. Daarom is het heel goed om je kind te leren dat een taak een duidelijk einde heeft. Bijvoorbeeld: je moet 10 sommen maken. Na die sommen is het kind klaar. Dat werkt motiverend om de sommen ook allemaal te maken. En naast het duidelijk einde, is het ook goed om afgemaakte taken te belonen met een compliment of met de belofte dat je kind daarna iets anders leuks mag gaan doen.

7. Laat kind met ADHD fouten maken

Als je weet dat je kind ADHD heeft, heb je de neiging hem te beschermen. Je gaat waarschuwen (maak je huiswerk, anders krijg je straf). Maar overmatig waarschuwen of beschermen heeft geen zin en werkt zelfs averechts. In plaats daarvan moet je je kind fouten laten maken. Klimt je kind te enthousiast op het klimtoestel? Dan valt hij misschien een keer. Maar daar leert hij meer van dan van een moeder die steeds blijft waarschuwen. Evenzo leert je kind ook van het niet maken van huiswerk: dan krijgt hij straf van de leraar.

8. Bescherm alleen tegen levensbedreigende dingen

Een kind met ADHD krijgt gemiddeld veel meer waarschuwingen te horen dan ‘gewone’ kinderen. Maar die waarschuwingen halen niets uit. Het is beter om alleen te waarschuwen en beschermen tegen écht gevaarlijke dingen. Schreeuw dus niet meteen een waarschuwing als je kind wat slordig fietst. Waarschuw wél bij het oversteken van een drukke weg. Zo leert je kind dat je waarschuwingen ook echt serieus genomen moeten worden omdat ze belangrijk zijn.

9. Zoek een toekomst die past bij je kind

Bij het kiezen van een vakkenpakket en later een opleiding, moet je iets kiezen dat goed past bij je kind. Ga dus niet focussen op die universitaire studie waar jij altijd al van droomde. Laat je kind zijn keuzes maken en vraag je af of het beroep bij hem past. Een ADHD’er als leraar Frans is misschien niet ideaal, maar een ADHD’er als gymleraar kan juist heel goed uitpakken. En ook in diverse andere beroepen kan ADHD juist een pluspunt zijn!

10. ADHD: kind en medicatie

Er komen telkens nieuwe berichten over ADHD en medicatie. Misschien krijg je ook tips uit je omgeving. Toch moet je je daar niet teveel van aantrekken. Het is belangrijk dat je overlegt met de kinderarts welke medicatie je kind nodig heeft – en lang niet elk kind met ADHD heeft medicatie nodig. Neem niet zomaar adviezen aan en overleg altijd goed. Want de keus die jij maakt is ook belangrijk voor de toekomst. De huis-tuin- en keukenoplossingen die je soms hoort van familie of vrienden zijn lang niet altijd zo goed. En verrassend vaak afkomstig van een simpel rondje Googlen!

Leven met een kind met ADHD kan best zwaar zijn. Toch kan het ook juist heel mooi zijn. Kinderen met ADHD zijn vaak spontaan. Je krijgt er veel voor terug als je je kind leert te accepteren zoals hij is. Met de bovenstaande 10 tips wordt jouw leven met je kinder met ADHD misschien ook wat gemakkelijker.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer