Baby´sPraktisch

Help! Mijn baby krabt zichzelf

Judith3344 x bekeken

Baby’s krabben zichzelf vaak, meestal zonder dat ze het merken. Dat heeft doorgaans weinig te maken met jeuk, maar gebeurd per ongeluk tijdens het bewegen. Het kan heel lastig zijn als je kindje zichzelf vaak krabt. De krabben kunnen ook gaan ontsteken, wat het nog vervelender maakt. Maar hoe komt het eigenlijk dat je kindje zich krabt? En wat kun je ertegen doen?

De oorzaak: onrustige slaap

De meeste baby’s krabben zichzelf in hun slaap. Als ze wakker zijn zwaaien ze wel wat met de armpjes, maar krabben ze zichzelf niet zo snel. Terwijl ze slapen maken ze echter veel sterkere ongecontroleerde bewegingen. Daardoor kunnen ze zichzelf ook sneller krabben. Je ziet de krabben meestal in het gezicht, maar ook weleens op de armpjes of op de hals.

Nageltjes kort houden

Bij baby’s kun je de nagels niet knippen. Maar je kunt ze wel vijlen om ze kort te houden. Om krabben te voorkomen moet je ze eigenlijk elke twee dagen vijlen. Je haalt dan met het vijltje alle scherpe randjes van de nagels af. Daardoor is er minder kans dat het kindje zichzelf zal bezeren. Het is vaak wel een hele klus, zeker als je kindje onrustig is.

Krabwantjes gebruiken

Er zijn speciale stoffen wantjes die je om de handjes van je kindje kunt doen. Baby’s wennen daar doorgaans heel snel aan. Met de wantjes om kunnen ze zichzelf niet meer krabben. Dit is vooral fijn als je de nageltjes niet wilt vijlen, maar je kindje wel alle vrijheid wilt geven. De nageltjes moeten nog wel regelmatig worden gekort, maar je hoeft ze dan niet elke twee dagen te vijlen.

Inbakeren

Slaapt je baby onrustig en wordt hij telkens wakker? Dan is de kans groot dat hij zichzelf wakker maakt met zijn gespartel. Je kunt de baby dan inbakeren in een speciale inbaker doek. Daardoor worden de armpjes tegen het lijfje gehouden en kan de baby zichzelf niet wakker slaan. Bovendien kan de baby zichzelf ook niet meer krabben. Inbakeren is vooral een goede oplossing voor baby’s die onrustig slapen.

Als je baby zichzelf krabt is dat wel vervelend, maar doorgaans is het niet erg. Je kindje heeft meestal schone nagels en zolang je zelf niet teveel aan de wondjes komt, trekken ze al gauw weer weg. Het wordt een stuk lastiger als de wondjes gaan ontsteken, of als ze telkens rond de oogjes zitten. Dan kunnen deze genoemde oplossingen helpen om het probleem van het krabben te verhelpen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer