Help! Mijn kind heeft schoonmaakmiddel gedronken!
Weet jij wat je moet doen als je kind schoonmaakmiddel gedronken heeft? De meeste ouders weten dat niet precies. Natuurlijk hangt het ook sterk af van het middel dat je kind gedronken heeft. Je hebt doorgaans op het moment zelf ook weinig tijd om er rustig over na te denken, het is een panieksituatie. Daarom vind je hier alvast alles voor het geval jouw kind schoonmaakmiddel gedronken heeft.
1. Check of je kind het echt heeft gedronken en hoeveel
Je loopt de keuken in en je ziet je kind huilend op de grond zitten met een fles bleekmiddel ernaast. Het eerste moment schrik je je wezenloos en raak je in paniek. Maar dan moet je je afvragen: heeft je kind er echt van gedronken? En zo ja, hoeveel dan? Dit is belangrijk:
- Een kind kan ook enorm huilen omdat het boos is. Het was een mooie fles, maar het spul erin stinkt en is vies! Dan gaat je kind flink tekeer, maar is er niets gebeurd.
- Een kind zal doorgaans niet meer dan 1 klein slokje nemen, omdat het middel zo vies is. Check dus ook de hoeveelheid. Een klein slokje hoeft niet altijd schadelijk te zijn, al hangt dat wel af van het middel.
Hoe kom je erachter hoeveel je kind heeft gedronken? Allereerst controleer je de verpakking. Ook vraag je rustig aan je kind of het ervan heeft gedronken. Ruik aan de mond van je kind en laat je kind zijn mond open doen zodat je kunt kijken. Sommige middelen hebben een duidelijke kleur die je kunt zien in de mond, andere middelen kunnen blaren in de mond veroorzaken.
2. Is het ernstig? 112!
Als je kind alleen maar huilt, hoef je meestal geen 112 te bellen. Maar dat doe je natuurlijk wel als het ernstige vergiftigingsverschijnselen vertoont! Dat kan bijvoorbeeld zijn:
- Erg braken
- Veel hoesten / moeite met ademen
- Blauwe lippen of vingers krijgen door ademnood
- Duidelijke pijn hebben
- Helemaal bleek en flauw worden
Zorg dat je de fles met het schoonmaakmiddel bij de hand houdt zodat de hulpdiensten meteen weten waar het om gaat.
3. Niet ernstig? Lees het etiket en bel de dokter
Die kleine lettertjes zijn vreselijk! Zeker als je in paniek bent! Toch staat op het etiket vaak vermeld wat je moet doen als het middel is ingeslikt. Bij sommige middelen moet een kind braken om zoveel mogelijk van het spul weer kwijt te raken. Maar bij andere middelen is dat juist helemaal niet slim! Dan moet een kind bijvoorbeeld veel water drinken om het middel te verdunnen. Het is belangrijk dat je eerst de dokter belt voordat je inderdaad wat gaat proberen. Ga nooit zelf dokteren omdat je ooit ergens hebt gelezen dat een middel zou kunnen werken, daarmee kun je het veel erger maken.
4. Heeft je kind afwasmiddel gedronken?
Afwasmiddel is niet agressief. Je hoeft hier niet direct de dokter voor te bellen. Afwasmiddel is wel irriterend en dat kan leiden tot overgeven. Geef je kind geen water te drinken, want in combinatie met water kan het middel gaan schuimen! Spoel de mond schoon (zonder dat het water ingeslikt wordt) of maak de mond schoon met een natte washand. Geef daarna iets vets te eten om het middel te neutraliseren. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een stuk koek met roomboter of iets anders vets. Daar bindt het afwasmiddel zich vanzelf aan.
PS: houd er rekening mee dat het kind last kan krijgen van de darmen en van diarree.
5. Heeft je kind aceton gedronken?
Aceton zit bijvoorbeeld in nagellakremover. Je kind kan een fles te pakken hebben gekregen. Wat moet je doen?
- Check hoeveel het kind heeft gedronken. Een klein slokje kan geen kwaad (is wel heel erg vies en kan een branderig gevoel geven). Meer dan 1 grote slok kan wel kwaad, omdat de lever het dan niet meer volledig kan afbreken.
- Als er teveel is gedronken, kan het kind symptomen van dronkenschap vertonen of een verminderd bewustzijn hebben. Het kind kan ook ademhalingsproblemen krijgen.
- Als je kind geen symptomen krijgt, hoef je niet direct de dokter te bellen. Maar alleen als je zeker weet dat hij een zeer kleine hoeveelheid heeft gedronken.
- Water drinken is prima, maar je moet je kind niet laten braken omdat de aceton schade kan veroorzaken aan de slokdarm en mond.
6. Heeft je kind een vaatwastablet gegeten?
Een vaatwastablet is doorgaans vergelijkbaar met het drinken van afwasmiddel. Toch is het niet helemaal hetzelfde, want hier kan ook een gel in zitten. Een vaatwastablet bestaat uit afwasmiddel, glansmiddel en zout. Meestal neemt een kind er maar weinig van, het is tenslotte heel vies! In principe gelden dezelfde regels als altijd:
- Spoel de mond meteen uit, zonder het kind te laten drinken.
- Kijk hoeveel het kind heeft gegeten van de tablet.
- Bekijk je kind. Is hij goed bij bewustzijn en reageert hij normaal (zoals te verwachten is)? Dan bel je de dokter. Die geeft nadere uitleg hoe je verder moet gaan. Meestal zul je je kind wat vets moeten geven, zoals room of slagroom om het afwasmiddel te binden. Verder moet je kind daarna telkens kleine beetjes drinken. Je zult je kind ‘s nachts ook een aantal keer moeten wakker maken om te kijken of alles goed is.
- Reageert je kind niet goed? Bel dan 112! Een vaatwastablet is vrijwel nooit dodelijk, maar kan wel veel schade doen als er teveel van is gegeten.
Als je kind schoonmaakmiddel gedronken heeft, is er maar 1 heel belangrijke regel: raak niet in paniek! Dat moet je altijd proberen te voorkomen, want paniek maakt de situatie alleen maar erger. Probeer eerst te beoordelen hoe erg je kind eraan toe is en hoeveel hij van het middel heeft gedronken. Daarna bel je de hulpdiensten als het ernstig is, of de huisarts als het niet ernstig is. Heeft je kind nauwelijks wat binnen gekregen en zo te zien nergens last van? Dan kun je nog even afwachten, hoewel je wel alert moet blijven.