PraktischFun

Help! Mijn vrouw is zwanger!

Judith2997 x bekeken

Naast programma’s als “help, mijn man is klusser!” zou een programma “help, mijn vrouw is zwanger!” geen overbodige luxe zijn. Ineens veranderd alles. Jullie rustige leventje is op zijn kop gezet. In een paar maanden tijd lijkt het of je met een compleet andere vrouw getrouwd bent. Moodswings, eetbuien en nesteldrang zijn maar een paar voorbeelden van de gekte die jouw vrouw overkomt. Wat moet je daarmee?

Vrouw die zich niet lekker voelt tijdens zwangerschap
Vrouw die zich vervelend voelt tijdens zwangerschap via shutterstock.com

Top 10 problemen voor mannen tijdens de zwangerschap

 • Praten: mijn vrouw babbelt maar door. Ik wordt er helemaal gek van. Het gaat steeds om de baby, babyspullen, kleertjes enzovoorts. Wat moet ik daarmee?
  • Je vrouw vindt het belangrijk dat jij je betrokken voelt bij het zwanger zijn. En omdat jij niet voelt wat zij voelt, probeert ze je erbij te betrekken door te babbelen. De ene vrouw doet dit meer dan de ander. Wees gerust: zolang je interesse toont en op de juiste tijdstippen “ja” en “nee” weet te zeggen is ze al tevreden.
 •  Het nieuws: mijn vrouw wil ineens het nieuws niet meer zien. Ze zet de TV gewoon op een ander kanaal terwijl ik rustig het 8-uur journaal wil bekijken! Hoe komt dat?
  • Een vrouw wordt door de hormonen emotioneler. Bovendien heeft ze behoefte aan veiligheid en stabiliteit. In het nieuws hoor je alleen maar ellende, rampen en oorlogen. Niet bepaalt rustgevend dus! Wil je het nieuws volgen, dan kun je beter je nieuws-apps volgen.
 • Klagen: mijn vrouw klaagt ineens steen en been. Over echt álles: van die irritante buik die in de weg zat bij het boodschappen doen tot de buurman die zijn auto verkeerd parkeert!
  • Veel vrouwen hebben het tijdens de zwangerschap nodig om te klagen. Ook dit hangt samen met hormonen. Er zit weinig anders op: wees geduldig en gun haar dat kwartiertje. Maar laat haar niet doorslaan: ze mag best af en toe klagen, maar ook weer geen hele dagen!
 •  Tranen: mijn vrouw was altijd vrij normaal, voor een vrouw tenminste. Nu barst ze om de gekste redenen in tranen uit! Van een rode sok in de witte was tot een zielig hondje op TV.
  • Again: hormonen. Het varieert per vrouw, maar inderdaad duiken er regelmatig tranen op. Laat haar die ook uiten en troost haar wanneer ze dat nodig heeft. Ook als je eigenlijk stiekem vindt dat het maar onzin is: een knuffel helpt echt!
 •  “Teveel” seks: ja, het bestaat! Mijn vrouw heeft me net verteld dat ze zwanger is en ze wil niks liever dan rollebollen. Terwijl ik er eigenlijk weinig zin in heb, zometeen beschadig ik iets ofzo.
  • De hormonen hebben ook leuke kanten: veel vrouwen krijgen in het begin van de zwangerschap meer zin in seks. Wees gerust: je kunt echt niks beschadigen! Alles is zo veilig weggestopt, dat het veilig is om in de weer te gaan. Geniet ervan zolang het duurt…
 • Te weinig seks: en jawel hoor, na een poosje gebeurt wat ik al had verwacht: mijn vrouw wil geen seks meer. Vindt ze mij niet meer aantrekkelijk ofzo?
  • Je vrouw doet dit niet expres! Ze voelt zich gewoon niet erg sexy met haar dikker wordende buik. Daarnaast is ze sneller moe en heeft ze ‘s avonds niet meer zoveel energie om in spannende lingerie (die ze toch niet meer past) allerlei ingewikkelde standjes te doen.
 • Klussen: het lijkt wel of er niks meer goed is. Waren eerst de plinten nog “prima”, nu moeten ze ineens geverfd worden. Was de muur eerst nog “goed genoeg”, nu sta ik ineens een nieuw behangetje uit te zoeken bij Ikea. Wat gebeurt er?
  • Een zwangere vrouw krijgt nesteldrang. Sommige vrouwen weten dat te beperken tot de kinderkamer, maar de meesten niet. Die willen dat het hele huis netjes is (en het liefst de tuin ook). Wees verstandig en doe de klussen die moeten gebeuren – maar laat je ook weer niet als een sloof gebruiken! Wees duidelijk in wat je wel en niet belangrijk vindt!
 • Gelijk: mijn vrouw wil altijd gelijk hebben. Ook als ze het niet heeft, wil ze het laatste woord hebben. Ik kan toch niet die hele 9 maanden ruzie schoppen met haar??
  • Heeft je vrouw een bui van “ik heb gelijk”, laat haar dan lekker gelijk hebben. Kom er later op een rustig moment op terug en maak je punt duidelijk. Zelfs al beweert ze op hoge toon dat de lucht groen is: geef haar gelijk. Later kun je haar erop wijzen dat blauw toch echt een mooiere kleur is.
 • Cadeaus: ik geef mijn vrouw zomaar een bosje bloemen en ineens is het mis. Ze begint (1) te huilen dat het zó lief is, of (2) te schreeuwen of ik wat goed te maken heb. Wat doe ik hiermee?
  • Blijf je vrouw af en toe wat liefs geven. Weet je waar je absoluut mee scoort? Dingetjes voor de baby. Daarmee toon je interesse én ben je attent! Geef je bijvoorbeeld een lief rompertje of een boxpakje aan je vrouw, dan ben je in elk geval de komende twee dagen een echte held! Pas op met chocola: hoewel het heel lief is, heb je kans dat je vrouw roept dat ze op die manier echt een dikke koe wordt!
 • En ik dan: ik moet dus altijd mijn vrouw gelijk geven, braaf de klussen doen die ze wil dat ik doe, geduld uitoefenen, akkoord gaan met weinig seks… Mag ik zelf ook nog wat bepalen?
  • Jawel hoor. Je zult concessies moeten doen, maar je hebt ook het recht om zelf dingen te bepalen. Op rustige momenten valt er best redelijk met je vrouw te praten. Je mag best eens een avondje stappen, met vrienden een film kijken of eens lekker onderuit zakken met een biertje!
Man in shock bij de enorme buik van zijn zwangere vrouw
Man met zwangere vrouw via shutterstock.com

Praktische tips voor de man

Wil je met je vrouw praten? Doe dat in de loop van de ochtend of aan het begin van de middag. Dan heeft je vrouw geen ochtendhumeur, is ze niet meer misselijk en heeft ze nog wel genoeg energie over. Aan het eind van de dag is ze moe, dus dat is een slecht moment voor discussies.

Mag je ineens geen TV meer kijken of koffie drinken? Leg je vrouw uit dat jij ook behoeftes hebt en dat je dat wel blijft doen. Maar doe het wel met mate: het is niet redelijk om elke avond het 8-uur journaal aan te zetten als dat je vrouw van streek maakt.

Zin om naar de kroeg te gaan? Werk er langzaam naartoe, door haar al aan het begin van de week te vertellen dat je het weekend gaat stappen. Zelfs als je vrouw een van haar ‘heksenbuien’ heeft, zal ze een poosje later bedenken dat het toch wel kan en dan heb je weer een tevreden vrouw.

Zegt je vrouw ‘sorry’? Accepteer dan de excuses en laat het verder gaan. Vrouwen weten best dat ze af en toe heksen zijn en voelen zich daar erg vervelend over. Toch kunnen ze het niet helpen: ze geven je eerst een bits antwoord en realiseren zich pas achteraf dat dat wel heel gemeen was. Vergeef je vrouw deze buien als ze haar excuses aanbiedt – anders worden het negen hele lange maanden…

Wil je je vrouw tevreden maken? Zorg dan dat de babykamer volledig klaar en ingericht is rond de 34e week van de zwangerschap. Daarna zal je vrouw steeds minder energie over hebben en zich steeds meer zorgen gaan maken of het allemaal wel op tijd in orde komt. Een nette kinderkamer kan hier een grote hulp bij zijn!

Scoren bij je schoonmoeder? Wanneer je lief bent tegen je vrouw, haar tassen draagt als ze met een dikke buik loopt en dan ook nog eens attent een bloemetje meeneemt voor je schoonmoeder, kun je niet meer stuk als schoonzoon!

Man en vrouw die ruziemaken tijdens de zwangerschap
Ruziemakende man met zwangere vrouw via schetterstock.com

Denk ook aan jezelf

Je hebt nu allerlei handige tips gekregen waarmee je kunt zorgen voor een rustig leventje en een tevreden vrouw. Maar denk ook aan jezelf: een zwangerschap is niet alleen zwaar voor de vrouw, maar ook voor de man! Weet je wat echt goed werkt? Lekker op vakantie gaan! Nu kan het nog, als de baby er is is een vakantie in elk geval de eerste maanden van de baan. Je vrouw mag gewoon reizen tijdens de zwangerschap, dus is een “babyfoon” een leuk idee. Tijdens een vakantie zie je ineens de vrouw waar je van houdt weer terugkomen. De “draak” is een tijdje naar de achtergrond geschoven. Zo kunnen jullie beiden genieten van een lekkere vakantie. Zwemmen is heerlijk tijdens de zwangerschap, dus als je de mogelijkheid hebt: ga dan lekker naar een tropisch oord met witte stranden en een warme, blauwe zee…

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer