Het is absoluut niet wat je je ooit voorgesteld had toen je in het huwelijksbootje stapte, maar toch kunnen er dingen mislopen in een relatie. Zo erg zelfs, dat je op een gegeven moment nog maar één oplossing ziet: een scheiding.
Maar zodra die gedachte door je hoofd gaat, maak je je meteen zorgen. Want hoe moet dat met de kinderen? Het laatste wat je wilt, is dat zij er de dupe van worden als jij en je partner uit elkaar gaan. Toch is het vaak niet mogelijk om door te blijven gaan als je relatie eigenlijk al voorbij is. Het beste wat je dan kunt doen, is proberen die scheiding zo goed mogelijk te regelen. Zorg ervoor dat je kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding. Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder.
Bespreek je plannen met je partner
Een scheiding is altijd moeilijk, maar het is natuurlijk extra lastig als jij wél wil scheiden en je partner niet. Zorg er dan ook voor dat je het nieuws persoonlijk brengt op een moment dat jullie rustig met z’n tweeën kunnen praten. Neem de tijd, maar draai niet om je boodschap heen. Je kunt het beste direct vertellen dat je wilt gaan scheiden.
Uiteraard zal dit voor jullie beiden een emotioneel gesprek zijn. Ga echter niet in op verwijten en lever geen kritiek op je partner. Misschien is het niet mogelijk om het gesprek meteen voort te zetten. Wellicht heeft je partner eerst wat tijd nodig om alles te laten bezinken. Spreek in dat geval af wanneer jullie weer verder praten
Houd in ieder geval altijd in je achterhoofd dat het van het grootste belang is dat jij en je partner met elkaar blijven communiceren. Jullie moeten samen afspraken kunnen maken om de scheiding zo goed mogelijk te kunnen regelen.
Maak gebruik van professionele hulp
Wanneer je de scheiding gaat regelen, zal je zien dat er heel wat papierwerk op je (jullie) afkomt. Bovendien moet het echtscheidingsverzoek door een advocaat ingediend worden bij de rechtbank – dit mag je niet zelf doen.
Wat je wel zelf mag doen, is natuurlijk goede professionele hulp inschakelen. Dit is niet alleen prettig voor jezelf (je weet daarmee immers dat alles goed wordt geregeld en je niets over het hoofd ziet), maar ook voor de kinderen. Ook voor hen moet er immers heel wat geregeld worden. Zo is het voor scheidende ouders van minderjarige kinderen verplicht om een ouderschapsplan te maken. Met een bemiddelaar kun je samen dit ouderschapsplan opstellen zodat beide belangen en in het bijzonder het belang van het kind voorop wordt gesteld.
Vertel het samen aan de kinderen
Wanneer jij en je partner hebben besloten om te gaan scheiden, zal je het ook aan jullie kinderen moeten vertellen. Het beste is om dit samen te doen, zodat jullie kinderen meteen zien dat jullie allebei nog voor hen klaarstaan. Wat ook helpt, is om dit gesprek eerst samen – zonder de kinderen – te oefenen. Hierdoor weet je beter wat je wil gaan zeggen en (belangrijk!) hoe je dit wil gaan zeggen. De kans is groot, dat je kind zich dit gesprek nog de rest van zijn of haar leven zal herinneren.
Neem de tijd voor dit gesprek en leg uit wat er gaat veranderen. Benadruk dat jij en je partner er altijd voor hen zullen zijn, ook al gaan jullie uit elkaar. Dit verandert niet hoeveel jullie van hen houden! Deze bevestiging zal voor jullie kinderen waarschijnlijk erg belangrijk zijn.
Daarnaast kun je eventueel nog benadrukken dat er ook een aantal leuke voordelen aan een scheiding kleven. Zo hebben ze voortaan twee slaapkamers, mogen ze twee keer hun verjaardag vieren en gaan ze vaker op vakantie.