Tuin

Het gazon onderhouden in het najaar

Judith1409 x bekeken

In het najaar moet het gazon goed onderhouden worden. Als je het in het najaar goed behandelt, zal het gras het volgende jaar veel mooier groeien. Bovendien blijft je gras dan ook in de winter langer mooi groen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, het onderhoud van het gazon in het najaar? Dit zijn dingen die je moet doen om voor je gazon te zorgen!

Gazononderhoud in september

September is de ideale maand om een gazon (opnieuw) aan te leggen. Het is een tijd waarin je veel onderhoud hebt aan het gazon om het goed voor te bereiden op de winter. Dit is belangrijk gazononderhoud in september:

  • Dit is de tijd om graszoden te leggen of grond in te zaaien met graszaad. Na het aanleggen van nieuw gazon maai je het pas als het erg lang wordt. Meestal is dat pas voor het eerst in het voorjaar.
  • Zie je kale plekken in je grasveld? Deze kun je nu inzaaien of je vervangt een stukje van de grasmat voor een nieuwe graszode.
  • Dit is de laatste keer dat je het gazon bemest. Dat doe je het best vlak voor of tijdens een natte periode, zodat de mestkorrels meteen goed kunnen worden opgenomen door het gras.
  • In September ga je het gazon verticuteren of openmaken met een prikrol of riek. Je maakt daarmee gaatjes of voren in het gras. Dit bevordert de beluchting, maar zorgt ook voor betere afwatering in het najaar.

Gazononderhoud in Oktober

Gazononderhoud in Oktober is al een stuk minder intensief dan in September. Het wordt nu kouder en dus heeft het gazon wat minder onderhoud nodig. Toch moeten er wel wat klussen gebeuren:

  • Bladafval verwijderen van het gazon. Het gazon zal anders al snel vergelen op de plekken die afgedekt worden. Bovendien zal het afval niet snel verteren en een afsluitende laag vormen.
  • Regelmatig gras maaien. Je moet het gras niet maaien als het nat is, omdat het maaisel dan erg plakt. Maar tegelijkertijd moet je wel regelmatig maaien, zeker bij mooi weer. Het gras moet ongeveer 4 cm lang blijven, maar niet veel langer. Want als het lang blijft, zal het gazon gedurende de winter al snel vol mos groeien.
  • Heb je de klussen van September nog niet gedaan, dan kan dat alsnog in Oktober.

Gazononderhoud in November

Je gazononderhoud in November is weer even wat pittiger. Vlak voor de winter moet je het gazon goed openmaken. Daardoor is de kans kleiner dat het stuk vriest en je krijgt ook minder snel mosgroei.

  • Strooi kalk over het gazon, dit houdt de groei van mos tegen en zal de groei van het gras bevorderen.
  • Belucht het gras opnieuw door te verticuteren of open prikken. Ook dit remt de groei van mos en bovendien wordt de afwatering beter.
  • Eind november is het grasmaaien wel gedaan. Het gras groeit niet als de temperatuur onder de 10 graden blijft. Dus kun je de grasmaaier goed schoonmaken en de messen opnieuw slijpen en invetten. Zo staat je grasmaaier weer klaar voor volgend jaar.

Je gazon onderhouden in het najaar is een flinke klus. Je moet zaaien, maaien en bemesten. Maar je moet ook het gazon beluchten en dat is fysiek een hele inspanning. Heb je een groot gazon, dan kan een verticuteermachine helpen om het gazon snel en eenvoudig te beluchten.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer