PraktischKidsKinderen

Hoe belangrijk is het nieuws volgen voor kinderen?

Judith1452 x bekeken

Het nieuws volgen is belangrijk. De meeste Nederlanders vinden dat je minimaal toch wel het journaal moet kijken of de krant lezen om op de hoogte te blijven. Maar hoe zit dat eigenlijk met kinderen? Moeten zij ook het nieuws volgen? Of is het prima als zij niet op de hoogte zijn van wat er zoal gebeurt in de wereld?

Nieuws is leeftijdsgebonden

Natuurlijk hangt het nieuws volgen ook af van de leeftijd van je kind. Kinderen jonger dan 5-6 jaar snappen gewoon nog niet waarom het nieuws relevant is. Sterker nog, ze kunnen er bang van worden. Zeker als er heftig of verdrietig nieuws is, kan dat kleine kinderen best aangrijpen. En dat terwijl dat nieuws meestal voor het kind niet echt belangrijk is, omdat het ver weg gebeurt. Het is dan ook algemeen geaccepteerd dat kleine kinderen het nieuws niet volgen.

Het jeugdjournaal

Voor grotere kinderen is er het jeugdjournaal. Met dit programma wordt het nieuws uitgelegd op een manier die kinderen vanaf ongeveer 7-8 jaar goed kunnen begrijpen. Het nieuws wordt op hun eigen niveau gebracht en is daarom begrijpelijk. Veel ouders vinden het vanaf deze leeftijd ook belangrijk worden om het nieuws te volgen.

Waarom is het nieuws volgen belangrijk?

Het nieuws volgen is belangrijk om kinderen zich bewust te laten worden hoe groot de wereld is. Het is ook goed om te leren meeleven met mensen ver weg die het moeilijk hebben. Daarnaast is het nieuws ook een mogelijk gespreksonderwerp op school. Het is voor kinderen best belangrijk om op de hoogte te zijn, zodat erover gepraat kan worden. Dat geldt zeker op de middelbare school. Als je dan het nieuws helemaal niet hebt gevolgd, kan dat betekenen dat je niet weet waar de gesprekken over gaan.

Nadelen van het nieuws volgen

Er zijn twee bekende nadelen van het volgen van het nieuws. Het eerste is dat nieuws verslavend kan werken. Je krijgt de neiging om steeds vaker even te checken of er wat gebeurt is. Zeker als je het nieuws volgt via een app of website heb je snel de neiging om door te klikken. Daardoor ben je vaak veel langer bezig dan je denkt. In de tweede plaats kan slecht nieuws, zeker bij jongere kinderen, leiden tot nachtmerries. Zeker als het nieuws dichtbij komt, bijvoorbeeld als het gaat over kinderen van hun eigen leeftijd.

Kijk jij zelf het nieuws?

Naast de vraag of je kinderen geïnteresseerd zijn in het nieuws, is de vraag ook belangrijk of je zelf kijkt. Uit onderzoek blijkt dat moeders veel minder vaak op de hoogte zijn van het nieuws dan vaders. Vooral moeders die nog jonge kinderen hebben, volgen het nieuws relatief weinig. Dat heeft ook te maken met hormonen en emoties: het nieuws wordt als bedreigend voor het gezin ervaren. Sowieso trekken vrouwen zich het nieuws vaker persoonlijk aan dan mannen. Het is dan ook niet zo verrassend dat moeders het nieuws minder vaak volgen dan vaders. Op zich geen probleem, maar je kunt niet van je kind eisen dat het op de hoogte moet blijven van het nieuws terwijl je het zelf liever niet volgt.

Het nieuws volgen kan voor kinderen belangrijk zijn. Zeker in de puberteit draagt het bij aan de vorming van het kind. Het leert dat ook mensen die ver weg zijn, belangrijk zijn. Door ook bij rampen en oorlogen betrokken te zijn, leert het kind meer over de wereld en over samenwerken om te helpen. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je oppast dat het kind niet afgestompt raakt doordat er zo verschrikkelijk veel slecht nieuws is. Het is dus aan jou als ouder om in de gaten te houden of je kind niet teveel nieuws binnenkrijgt. En zeker bij jongere kinderen is het goed om het nieuws slechts beperkt te laten volgen. Of misschien kunnen jullie samen als gezin het nieuws volgen zodat je er meteen over kunt praten.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer