Kids

Hoe herken ik de mogelijke verslaving van mijn kind?

Mamasopinternet605 x bekeken
Hoe herken ik de mogelijke verslaving van mijn kind?

Al tijden loop je met een vreemd gevoel in je buik rond. Je hebt het idee dat het niet goed gaat met je kind. Sterker nog: heel slecht. Je kunt je vinger er niet precies op leggen, maar je krijgt steeds vaker het idee dat hij of zij met een verslaving kampt. Als ouder is dit natuurlijk wel het laatste waar je aan wilt denken. Afkicken drugs of alcohol gaat je niet in de koude kleren zitten. Dat wil je niet zien bij je kind. Toch is het voor veel ouders de keiharde realiteit. Verslavingen komen vaker voor dan je denkt. Vroegtijdig signaleren is hierbij van essentieel belang. Hoe eerder een verslaving wordt opgemerkt, des te eerder er stappen ondernomen kunnen worden. 

Een verslaving wordt door verschillende dingen gekenmerkt. Allereerst moet het verschil worden begrepen tussen het gebruik van verdovende middelen en een verslaving. Iemand die verslaafd is, gebruikt niet alleen, maar is hier ook daadwerkelijk afhankelijk van geraakt. Hij kan dus niet meer zonder. Soms wordt er zelfs op dagelijkse basis gebruikt. Dat is niet altijd gemakkelijk te ontdekken. Er zijn wel enkele signalen die hierop kunnen wijzen. We zetten er een paar op een rijtje.

Gedragsveranderingen

Gedragsveranderingen

Het meest opvallende signaal van een verslaving is toch wel de gedragsveranderingen die hiermee gepaard komen. Het lastige is dat veel van die veranderingen ook andere oorzaken kunnen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je kind minder geïnteresseerd is in sport en school, slechtere resultaten behaalt en afwezig lijkt. Dit kan echter ook veroorzaakt worden door een nieuwe relatie, depressie of gewoon niet lekker in zijn of haar vel zitten.

Merk je echter ook op dat hij daarnaast verdovende middelen gebruikt? Dan is dit mogelijk een signaal dat er meer aan de hand is en er zelfs een verslaving op de loer ligt. Houd er rekening mee dat stoppen met drugs of alcohol steeds lastiger wordt naarmate de verslaving voortduurt. Dus hoe eerder dit wordt opgemerkt, hoe beter.

Liegen over gebruik

Was je kind altijd erg open over drinken van alcohol of het gebruik van drugs? En ben jij hier ook altijd erg vrij in geweest? Dan is het vreemd als je hier plotseling verandering in opmerkt. Als je kind eerst altijd eerlijk vertelde wanneer het iets gebruikt had en dat nu niet meer doet, kan dat mogelijk een signaal zijn dat het niet goed gaat en er meer wordt gebruikt dan noodzakelijk of verantwoord is.

Heb je er al eens eerder over gesproken met je kind en geeft deze zelf aan dat het wilt stoppen? Maar heeft hij altijd wel een excuus waarom dat nu nog niet is gebeurd? Dan geeft dit aan dat het hem zelf niet meer lukt.

Ga in gesprek met anderen in de omgeving

Vaak ben je niet de enige met zorgen. Vraag daarom ook een gesprek aan met andere mensen in de omgeving van je kind. Denk aan grootouders, vrienden, buren of school. Allemaal mensen die nauw in contact staan met je kind en mogelijk dezelfde signalen opvangen of zelfs nog meer informatie voor je hebben. 

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer