Hoe herken je het RS virus?
Het RS virus houdt de gemoederen de laatste maanden flink bezig. Het virus waart rond en treft opvallend veel jonge kinderen. De kinderafdelingen van ziekenhuizen raakten deze herfst en winter overbelast en er moesten zelfs kinderen doorgestuurd worden naar België. Maar waarom is dit RS virus nu eigenlijk zo bijzonder? En hoe herken je het RS virus bij je kind?
De symptomen van het RS virus bij een kind
Het RS virus bij een kind komt veel vaker voor dan je denkt. De meeste kinderen raken er elk jaar mee besmet. Het is namelijk het belangrijkste verkoudheidsvirus. Voordat je nu in paniek raakt: meestal krijgt je kind een milde variant. De symptomen zijn eenvoudig die van een verkoudheid:
- Snotteren
- Niezen
- Hoesten
- Last van verstopte neus
- Last van keelpijn
- Moe en eventueel wat koortsig
Deze symptomen zijn geen enkele reden tot ongerustheid. Het RS virus bij kinderen leidt heel vaak tot een verkoudheid, dat gaat vanzelf weer over. Waarom er dan deze winter zoveel drukte is over het RS virus? Er gaat een variant rond die sneller overslaat in een longontsteking. En hoewel een verkoudheid alleen maar vervelend is, kan een longontsteking heel wat heftiger verlopen! (zie wanneer is het RS virus gevaarlijk).
De symptomen van het RS virus bij een baby
Het RS virus komt natuurlijk ook voor bij baby’s. Ook hier geeft het RS virus bij de baby verkoudheidsklachten. Maar omdat een baby doorgaans minder weerstand heeft, merk je dat het anders is. Bovendien kunnen baby’s nog niet goed hoesten. Je merkt het dus vooral hieraan:
- Snotteren, verstopte neus
- Rochelend of piepend ademhalen
- Langdurige hevige hoestbuien (vooral bij wat grotere baby’s)
- Beter ademen bij zitten dan bij liggen
Wanneer is het RS virus gevaarlijk?
Het RS virus bij kinderen en baby’s is gelukkig meestal ongevaarlijk. Helaas is dat niet altijd het geval. Soms veranderd een onschuldige verkoudheid in een heftige longontsteking. Dit geldt vooral voor kleine kinderen. De kinderen die met het RS virus in het ziekenhuis belanden zijn meestal 0-4 jaar. Dit zijn symptomen waar je op moet letten:
- Het kindje krijgt weinig lucht
- De lippen worden blauw
- Het kind hoest zo hard en lang dat het tussendoor niet kan ademen
- Het kind krijgt hoge koorts (hoger dan 39,5 graden)
- Je kindje is slap, futloos en reageert niet meer goed
RS virus: de behandeling
Er is helaas geen RS vaccinatie. Je kunt jezelf of je kind dus niet laten inenten om te voorkomen dat je kind ziek wordt. Er zijn ook maar zeer weinig behandelmethoden tegen het RS virus. Omdat het een virus is, werkt antibiotica niet tegen de ziekte. Wordt je kindje ernstig ziek, dan zal de behandeling vooral bestaan uit extra toediening van zuurstof en het toedienen van vocht om te voorkomen dat je kindje uitgedroogd raakt. Baby’s kunnen eventueel ook sondevoeding krijgen als ze niet meer kunnen/willen eten. Verder is het vooral een kwestie van afwachten. Gelukkig herstellen de meeste kinderen en baby’s binnen enkele dagen weer van het virus.
Hoe besmettelijk is het RS virus?
Zoals alle verkoudheidsvirussen is ook het RS virus extreem besmettelijk. Het virus verspreidt zich vooral door vocht. Dat kunnen ook de microscopische druppeltjes zijn die vrijkomen bij hoesten en niezen. Het enige dat je kunt doen om te voorkomen dat je kind het krijgt:
- Leer je kind om te hoesten en niezen in een papieren zakdoekje en het daarna weg te gooien
- Laat je kind niet rondlopen met een snotneus, maar poets hem regelmatig schoon
- Houd je verkouden kind uit de buurt van baby’s
- Heb je een baby? Zorg dat er geen verkouden mensen te dicht in de buurt komen. Laat bezoek de handen wassen voordat ze met de baby knuffelen. Vraag verkouden mensen vriendelijk om uit de buurt van de baby te blijven indien mogelijk. Houd je baby uit de buurt van verkouden kinderen.
Het is haast onmogelijk om volledig te voorkomen dat je kind of baby in aanraking komt met het RS virus. Vooral in de koudere maanden is haast iedereen verkouden. Het RS virus is dan een van de virussen die het meest rondwaart. Je hoeft je kind dus niet thuis te houden van school of van de opvang als hij/zij verkouden is. Voelt je kind zich goed genoeg, dan hoef je geen speciale maatregelen te nemen. Probeer je kind wel uit de buurt van baby’s en zwangere vrouwen te houden als hij/zij verkouden is.