Praktisch

Hoe krijgt je kind genoeg lichaamsbeweging?

Judith2032 x bekeken

Voor veel ouders is het een moeilijke vraag: hoe krijgt je kind genoeg lichaamsbeweging? Vooral wanneer je kind dol ik op computerspelletjes zal je kind weinig lichaamsbeweging krijgen. Je moet dit dus zien te stimuleren, maar hoe doe je dat? Globaal zijn er drie manieren: leuke lichaamsbeweging, noodzakelijke lichaamsbeweging en verplichte lichaamsbeweging.

rennende kinderen krijgen genoeg lichaamsbeweging
Rennende kinderen via shutterstock.com

Leuke lichaamsbeweging

Hoe laat je kinderen op een leuke manier meer lichaamsbeweging krijgen? Bij jongere kinderen gaat dat vaak door middel van spelletjes waarbij wordt gerend, met een bal gegooid enzovoorts. Ook naar de speeltuin gaan helpt hierbij, of af en toe even uitgaan naar leuke plekken. Probeer je kind te stimuleren zoveel mogelijk actieve spelletjes te doen en geef hem of haar creatief speelgoed. Wordt je kind wat ouder en voelt hij of zij zich te groot voor spelletjes? Laat je kind dan een sport uitkiezen die wordt gedaan. Word niet te wanhopig als je kind een aantal sporten uitprobeert voordat hij of zij eindelijk de juiste keuze vindt. Deze sporten zijn populair bij kinderen:

  • Ballet (voor meisjes)
  • Voetbal (vaker jongens)
  • Handbal of andere balsporten
  • Tennis en badminton
  • Judo, worstelen of boksen
  • Krav Maga (een leuke Israëlische verdedigingssport die ook steeds vaker aan kinderen wordt gegeven. Hiervan leren ze samenwerken in groepen, het is super leuk en ook nog eens nuttig voor de zelfverdediging.)
  • Zwemmen / waterpolo

Je kind kan al heel vroeg starten met sporten. Kies vooral voor een groepssport, zodat er sociale stimulans is om door te gaan.

Noodzakelijke lichaamsbeweging

Je kunt je kind ook noodzakelijke lichaamsbeweging laten doen. Dat betekend bijvoorbeeld dat je hem/haar op de fiets meeneemt naar allerlei plaatsen, in plaats van de auto te nemen. Ook geef je je kind geen lift meer naar school en zo zijn er nog meer dingen waarbij je je kind laat fietsen of lopen. Is je kind nog jong, dan betekent dat dat je zelf mee moet. Toch is dit een heel goede manier om je kind meer lichaamsbeweging te laten krijgen en bovendien is het ook voor jezelf gezonder! Omdat het nu eenmaal zo gaat, zal je kind er niet echt een hekel aan hebben en er juist fitter van worden.

Verplichte lichaamsbeweging

Meteen de minst populaire lichaamsbeweging: je verplicht je kind ertoe om meer lichaamsbeweging te krijgen. Dit doe je bijvoorbeeld door hem/haar te verbieden computerspelletjes te spelen of boeken te lezen en ze in plaats daarvan naar buiten te sturen. Hier zitten twee grote nadelen aan: iets oudere kinderen gaan gewoon buiten ‘hangen’ zonder meer lichaamsbeweging te nemen en het geeft aanleiding tot veel geschreeuw en geruzie in huis. Niet echt de ideale grond om je kind aan meer lichaamsbeweging te helpen, want de kans is groot dat hij/zij er daardoor juist een grotere hekel aan krijgt.

Je kind kan op verschillende manieren meer lichaamsbeweging krijgen. De noodzakelijke lichaamsbeweging is belangrijk omdat je kind niet alleen leert meer te bewegen, maar ook inziet dat dit nodig is. Leuke lichaamsbeweging is belangrijk omdat je kind dan leert dat bewegen leuk gezond is. Pas als je geen andere keus meer hebt omdat je kind niet wil bewegen, grijp je terug naar verplichte lichaamsbeweging.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer