Vrijwel elke ouder vraagt zich weleens af: hoe lang wordt mijn kind? De lengte van een kind is niet helemaal te bepalen, maar je kunt er wel wat berekeningen op los laten. Natuurlijk hangt de uiteindelijke lengte van je kind voor een groot deel af van jouw lengte en de lengte van je partner. Toch zijn er ook andere factoren die een rol spelen.
De berekening voor de lengte
De lengte van je kind berekenen gebeurt door middel van het nemen van de lengte van de ouders. Vroeger kon je gewoon het gemiddelde van deze twee waarden nemen en daar bij een jongen enkele centimeters bij optellen en bij een meisje enkele centimeters aftrekken. Dat bleek echter niet nauwkeurig genoeg, dus heeft de TNO een nieuwe formule opgesteld:
De formule voor de verwachte lengte van een jongen:
TH = 44,5 + 0,376 * lengte vader + 0,411 * lengte moeder
De formule voor de verwachte lengte van een meisje:
TH = 47,1 + 0,334 * lengte vader + 0,364 * lengte moeder
We zullen aan de hand van een voorbeeldberekening laten zien wat dat inhoudt.
Voorbeeldberekening
Stel je voor dat er een man is van 186 cm lang en een vrouw van 170 cm lang. Zij krijgen twee kinderen: een jongen en een meisje. Hoe wordt de lengte van deze kinderen berekend?
Jongen: 44,5 + 0,376 * 186 + 0,411 * 170 = 184,4 cm.
Meisje: 47,1 + 0,334 * 186 + 0,364 * 170 = 171,1 cm
Deze lengtes liggen natuurlijk niet vast. Als je je afvraagt hoe lang je kind wordt, moet je weten dat er een marge is. De zoon wordt tussen de 174 en 194 cm lang, de dochter tussen 161 en 181 cm lang. Dat komt omdat er naast erfelijke patronen ook andere invloeden zijn op de groei van je kind.
Hoe lang wordt mijn kind? Invloeden op de groei
Hoe lang je kind wordt, hangt af van meerdere factoren. De belangrijkste is genetisch, dus de lengte van de beide ouders. Maar er spelen nog andere factoren mee.
- Voeding: kinderen die goed te eten krijgen, groeien harder dan kinderen die te weinig eten krijgen. Ook kinderen die bijvoorbeeld vitamine D gebrek hebben door te weinig zonlicht, groeien minder goed dan kinderen zonder tekorten.
- Stress: stress kan de groei en ontwikkeling van een kind remmen. We hebben het dan niet zozeer over algemene stress die iedereen weleens heeft, maar over chronische stress. Mishandeling, last van pesten, eetstoornissen of dergelijke problemen kunnen zorgen voor teveel stress, waardoor de groei afneemt.
- Groeistoornissen: het is zeldzaam, maar er zijn bepaalde groeistoornissen die de groei beïnvloeden. Als je kind bijvoorbeeld te weinig groeihormoon aanmaakt, kan hij te klein blijven. Overmatig groeihormoon zorgt juist dat je kind heel lang wordt.
De groei van kinderen
Kinderen worden vanaf hun geboorte regelmatig gewogen en gemeten. Dat gebeurt eerst bij het consultatiebureau en later bij de schoolarts. Deze houdt een groeilijn bij van je kind. Zo kun je ook op de groeicurve zien waar je kind ongeveer uit zal komen. Is je kind opvallend kort of juist opvallend lang, dan zal de schoolarts aangeven dat het nodig is om hier onderzoek naar te doen.
Onthoud dat kinderen vrijwel altijd groeien in de vorm van groeispurten. Je zult maandenlang niets bijzonder merken en dan ineens ontdekken dat je kind in een paar weken tijd compleet uit zijn kleren is gegroeid. Vaak hebben kinderen meerdere groeispurten, afwisselend in de breedte en in de lengte. Vooral in de puberteit gaan de ontwikkelingen verrassend snel, waarbij je kind in een rap tempo kan groeien. Hoe lang je zoon of dochter wordt, is niet helemaal te voorspellen. Toch blijft de lengte van de ouders een goede leidraad hiervoor.