kleine babykamerBabykamer

Hoe richt je een kleine babykamer in?

Judith4252 x bekeken

Niet iedereen beschikt over een groot huis met genoeg kamers om een luxe babykamer in te kunnen richten. Zeker wanneer je pas je gezinnetje start heb je vaak beschikking over een beperkte hoeveelheid ruimte. Hoe richt je die praktisch in? Kortom: hoe zorg je dat alles wat je nodig hebt in de kleine babykamer past, zonder hem helemaal vol te bouwen?

Kleuren en patronen

Begin je met je babykamer, dan is het eerste wat je doet zorgen voor een goede vloer en mooie wanden. Je kunt kiezen voor een standaard laminaatvloer en witte muren, maar de meeste mensen willen graag wat kleur in de babykamer. Er is geen enkele reden om dit niet te doen als je kleine babykamer hebt, alleen moet je oppassen dat sommige kleuren en patronen de ruimte kleiner laten lijken. Zorg dus voor lichte kleurstellingen en weinig drukke patronen. Wat heel goed werkt is het toevoegen van horizontale strepen op de muren, waardoor de ruimte ook wat groter lijkt te worden.

6611 Drexel Ave.

Stel prioriteiten

Begin met bedenken wat je eigenlijk allemaal echt nodig hebt in je babykamer. Veel dingen zijn eigenlijk overbodig of kunnen op een andere plaats worden gezet. Wat heb je nodig? Een babybedje, verschoonmatje, opbergplaats voor luiers en doekjes en een stoel zijn minimale benodigdheden. Verder kun je babykleertjes eventueel kwijt in je eigen kledingkast en kun je speelgoed in de woonkamer in een mand opbergen. Probeer het aantal spullen in een kleine ruimte te beperken, zodat het open en overzichtelijk blijft.

Kleine babykamer - overzichtelijk
www.bhg.com

Denk verticaal

Natuurlijk heb je grondoppervlak nodig voor een aantal dingen, zoals het bedje en de commode. Maar verder kun je verrassend veel dingen kwijt zonder dat je extra vloeroppervlak gebruikt. Zo kun je gebruik maken van handige planken boven de wieg, kun je de babykleertjes kwijt door ze boven elkaar op te hangen, passen luiers en dergelijke zaken in een lade die je ergens onder kunt schuiven en kun je een verschoonstation ophangen aan de muur. Vooral opklapbare items kunnen een groot voordeel zijn in een kleine ruimte, omdat je dan heel weinig horizontale ruimte nodig hebt om alles kwijt te kunnen.

Kleine babykamer - verticaal
www.buzzfeed.com

Hang zoveel mogelijk op

Zoals gezegd: alles wat je op de grond zet kost je extra ruimte. Je bespaart heel veel ruimte als je dingen ophangt – ook dingen waar je niet zo snel aan denkt. Zo kun je bijvoorbeeld een hangsysteem maken aan de deur, waar je allerlei dingen kunt ophangen. Van een handige zak voor de vieze was of een zak met veel vakjes voor speelgoed, tot een complete kinderwagen. Zo hoef je daar geen plaats meer voor vrij te maken en de ruimte achter de deur gebruik je meestal toch niet…

Kleine babykamer - ophangen kinderwagen
www.buzzfeed.com

Met deze handige, praktische tips kun je veel meer meubels en spullen kwijt in precies dezelfde ruimte. Zo hoeft een kleine babykamer zeker geen beperking te vormen voor wat je erin kwijt wilt. Wat je allemaal nodig hebt voor een baby vind je in onze speciale checklist voor de baby. Hoewel je misschien niet die ene, grote commodekast kwijt kunt die je er graag in zou willen hebben, creëer je met deze tips toch een mooie, ruime en overzichtelijke babykamer die niet onderdoet voor een grote!

Heb jij nog handige, ruimtebesparende tips? Laat een reactie achter!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer