KidsPraktisch

Hoe vier jij de eerste verjaardag van je baby?

Judith1 comment2911 x bekeken

Stiekem weet je best dat jouw kleine dreumes nog niks snapt van verjaardagen. Maar ja, aan de andere kant… Het gebeurt maar één keer dat hij 1 jaar oud wordt he. En bovendien veranderd hij op zijn verjaardag officieel van een baby naar een peuter. Tsja, dat kun je natuurlijk niet voorbij laten gaan zonder er aandacht aan te besteden! Dus: op naar de eerste verjaardag!

Baby's eerste verjaardag - jongetje
Eerste verjaardag via shutterstock.com

1. Plan een handige dag

Dit is een goede manier om je eerste ervaring op te doen met het plannen van een verjaardag. En daarmee begin je door een goede dag uit te kiezen. Kies een dag waarop je beoogde visite waarschijnlijk kan en waarop je wat hulp en backup hebt. Vergeet niet dat veel kindjes rond deze leeftijd nog in de eenkennigheid-fase zitten, waardoor je misschien niet de bewegingsvrijheid hebt die je graag zou willen.

2. Nodig mensen uit

Opa’s en oma’s staan waarschijnlijk te springen om de eerste verjaardag van hun kleinkind te komen vieren. Maar hou er rekening mee dat jouw kleintje het ook aan moet kunnen en dat iedereen ook even tijd met hem/haar wil doorbrengen. Nodig dus niet teveel mensen tegelijk uit. Je kunt overwegen om ‘ochtendvisite’, ‘middagvisite’ en ‘avondvisite’ uit te nodigen. Hou natuurlijk ook rekening met slaaptijden en dutjes!

3. Versieringen

Je kunt met versieren zo ver gaan als je zelf wilt. Zo zijn er mensen die het leuk vinden om te beginnen met één slinger, om er dan elk jaar een slinger bij te doen. Maar je kunt ook helemaal uit je dak gaan en het huis volhangen of juist kiezen voor een heel simpele en basic versiering. Onthou ook bij het ophangen van de versiering: je kindje snapt het nog niet, dus je doet het vooral voor de visite en omdat je het zelf zo leuk vindt.

4. Taart

Taart hoort nu eenmaal op een verjaardag. Maar als jij liever niet hebt dat je kleintje taart eet, zorg dan voor een lekker alternatief! Oh en een tip: zorg dat je kindje, als je wel taart geeft, kleertjes aan heeft die snel gewisseld kunnen worden. Want één ding is zeker: een kindje dat op zijn eerste verjaardag al zonder morsen taart kan eten is een wonderkind! En trouwens, wat een enorm schattige foto’s zijn dat, juist als de slagroom letterlijk overal terecht is gekomen (en ja, was ook even achter de oren en onder de oksels…).

Jongetje smikkelt van verjaardagstaart
Verjaardagstaart via shutterstock.com

5. Dutjes

Laat je kind zich houden aan het normale ritme van dutjes doen. Als dat betekent dat je je kind eerst moet kalmeren voordat hij/zij gaat slapen, dan is dat maar zo. Maar een kind dat doodmoe is en dan nog meer visite krijgt is helemaal niet meer zo gezellig. Een bedorven feestje door een oververmoeid kind is natuurlijk voor niemand leuk – ook niet voor je visite.

6. Cadeaus verdelen

Elke visite zal cadeaus meebrengen (geef ze ook cadeautips!). Jouw kleintje zal op zijn eerste verjaardag vooral geïnteresseerd zijn in uitpakken en spelen met verpakkingen. Het kan daarom heel leuk zijn om een grote mand neer te zetten in de kamer. Laat iedereen zijn/haar naam op de verpakking van hun cadeau zetten en het in de mand doen. Zo kun je de cadeaus verdelen – een paar vandaag, een paar morgen enzovoorts. Zo heeft je kind veel langer lol van al die cadeaus.

7. Foto’s en een brief

Maak gedurende de dag veel foto’s van je kleintje met iedereen die is gekomen. Vergeet dat niet, want dat is super leuk voor als je kind wat groter is geworden. Bovendien is zo’n eerste verjaardag een heel leuke gelegenheid om een brief aan je kindje te schrijven voor later. Nu lijkt dat een beetje onzin, maar later is het heel bijzonder om dat terug te lezen.

Meisje viert eerste verjaardag
Foto van jarig meisje via shutterstock.com

De eerste verjaardag van je kind is eigenlijk de eerste verjaardag waar jij volledig de vrije hand in hebt. Bij de tweede verjaardag wordt het vaak al iets lastiger (Nee! Wil niet! Alleen dát! Mama!!) en vanaf de derde verjaardag heeft je kind zelf al een duidelijk eisenpakket. Geniet dus zoveel mogelijk van deze verjaardag, want in latere jaren zul je vaak even terugdenken en denken “wat was dat eigenlijk makkelijk zeg…”

Heb jij nog leuke ideeën voor het vieren van je baby’s eerste verjaardag? Laat het ons weten!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

1 Comment

  1. Wat een leuke schrijfstijl en handige tips! Heel slim om bij het taartmoment kleertjes aan te doen die je snel kunt verwisselen. Misschien is een gastenboekje ook erg leuk om later terug te lezen. Wie was er allemaal bij op mijn eerste verjaardag en wat voor leuks hebben ze geschreven.

Reageer