PraktischOverige

Hoe zet je je als ouder in voor de school van je kind?

Mamasopinternet1265 x bekeken
School inzetten

Als je kind naar school gaat, wordt van ouders meestal een ouderbijdrage gevraagd. Bij sommige dingen is het geven van geld genoeg, maar vaak wordt ook om inzet van de ouders gevraagd. Logisch ook, als je bedenkt hoeveel uren je kind daar eigenlijk doorbrengt in een jaar. En meestal ben je als ouder heel blij dat je kind weer naar school gaat, dus daar mag best iets tegenover staan. Maar hoe kun je je als ouder op een goede manier inzetten voor de school van je kind?

1.         Zeg af en toe ‘ja’

Veel scholen vragen regelmatig aan ouders of ze iets willen doen. Bijvoorbeeld hulp bij het uitvoeren van een bepaald project. Of als vrijwilliger om één keer per jaar te helpen bij de grote schoonmaak. Misschien denk je dat je er geen tijd voor hebt, maar in de praktijk kun je meer dan je denkt. Bovendien hoef je niet overal ‘ja’ op te zeggen: kies enkele projecten en laat de rest over aan andere ouders.

2. Ondersteun acties

Er zijn best veel acties van goede doelen. Een voorbeeld daarvan is een school in de regio Nijkerk. Elk jaar is er een grote sponsoractie op school: het Zip Your Lip project. De school doet allerlei acties om geld op te halen om de honger in de wereld tegen te gaan. Een uitdaging die aan de kinderen wordt gesteld, is 24 uur lang niet eten. Als ouder kun je daarbij natuurlijk helpen door zelf ook mee te doen en niet te eten. Bovendien kun je je kind sponsoren en ook met geld een extra bijdrage doen. Zo steun je je kind en de school actief wanneer er een actie is.

3. Lees de berichten

Het is voor veel scholen een ergernis: dat de ouders hun berichten niet lezen. Dat kan heel vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als je niet hebt gelezen dat er van de ouders een bijdrage wordt gevraagd voor de schoolreis. Of als je niet weet wanneer de klassenfoto’s worden genomen. Dit soort dingen is echt een must! En dus zet jij je in voor de school van je kind door de nieuwsbrieven en de berichten door te nemen zodat je op zijn minst weet wat er wanneer gebeurt.

4. Doe iets met de adviezen

De laatste jaren zijn ouders hun kinderen steeds meer als een soort engeltjes gaan zien. Ze vinden het vreselijk als leerkrachten hen erop wijzen dat hun kind zich niet goed gedraagt. Dat is erg jammer, want als ouder heb je veel invloed op je kind. Je kunt de school enorm helpen door iets te doen met de adviezen die je krijgt van de leerkracht. Hij ziet je kind elke dag en heeft dus best goede adviezen als je kind zich niet gedraagt zoals verwacht wordt.

Je inzetten voor de school van je kind kan op heel veel manieren. Je kunt een bijdrage doen in geld, maar nog veel belangrijker is inzet van tijd. Doe dus actief mee en laat zien dat je er echt om geeft. Dat is niet alleen super fijn voor de school, maar ook een goed voorbeeld voor je kind.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer