WonenOverigePraktisch

Hondenverzorging in het gezin

Judith1867 x bekeken
Hondenverzorging in het gezin

Je hoort het veel: het is goed voor kinderen om een hond te hebben, dan leren ze verantwoordelijkheid. Is dat zo? Hoe breng je de les van verantwoordelijkheid in de praktijk? Hoe leer je je kinderen goed om te gaan met de hond en hem goed te verzorgen? En hoe zorg je ervoor dat de hond zich netjes gedraagt en goed wordt opgevoed? Kortom: hoe staat het met de hondenverzorging in het gezin?

Voeren

Het voeren van een hond is niet alleen een kwestie van het bakje vol gooien. Je dient de hond dagelijks meerdere keren te voorzien van vers eten en drinken. Daarnaast is de manier van voeren belangrijk en ook door wie de hond wordt gevoerd. De hiërarchie in de groep moet duidelijk worden, wil je zorgen dat de hond zich goed gedraagt. Dus is het handig om te zorgen dat de hond door iedereen weleens wordt gevoerd en dat het altijd mogelijk is de voerbak (vol of niet vol) weg te halen bij de hond zonder dat die agressief wordt. Zorg er ook voor dat je de juiste hondenvoeding koopt, bijvoorbeeld bij deze webshop. Het is niet altijd even makkelijk om de juiste hondenvoeding uit te zoeken. De ene zweert bij vers vlees, de ander bij brokken. Belangrijk is is dat je kijkt waarbij de hond het beste functioneert. Ook de hoeveelheid voeding die je geeft is van belang. Overgewicht is een veelvoorkomend probleem bij honden. De onderstaande afbeelding kan je helpen te bepalen of het gewicht van je hond op orde is. 

Gewicht hond Bron: Hondenplaneet.nl

Vachtverzorging

De hond moet, zeker wanneer hij langharig is, af en toe geborsteld of gewassen worden. Dit is een klus waarbij je de kinderen prima kunt laten helpen. Het is niet alleen lekker voor de hond, maar het scheelt je ook heel wat werk in huis als het gaat om stofzuigen. Daarnaast is het leerzaam voor de kinderen dat het een terugkerend klusje is waar ze vast niet altijd zin in hebben. Dat is hoe het werkt met een huisdier: je moet ze ook verzorgen op momenten dat je soms liever iets anders zou willen doen.

Gedrag

De voornaamste reden waarom een hond goed is om te hebben in een gezin is het aanleren van gedrag aan een hond. Of je een puppy neemt of een volwassen hond: het dier heeft consequentie nodig. Dat betekent dat je je kinderen moet leren consequent te zijn in het aansturen van de hond. Niet alleen tijdens het uitlaten (de hond mag niet vóór het kind uitlopen) maar ook thuis. Zo mogen je kinderen de hond onder geen beding voeren terwijl ze aan tafel zitten, omdat de hond anders leert dat bedelen loont. Zo leert niet alleen je hond het juiste gedrag, maar ook je kinderen leren consequent te zijn.

De hondenverzorging in het gezin

Hondenverzorging in het gezin is voor een groot deel jouw verantwoordelijkheid. Dat betekent niet dat je het zelf moet doen! Het betekent wel dat je altijd een oogje in het zeil houdt en je kinderen leert hoe ze dat moeten doen. Jij hebt er daarom wel een extra verantwoordelijkheid bij. Ben je er zelf niet consequent genoeg in, dan zul je merken dat je eindigt óf (1) met een hond met gedragsproblemen óf (2) als degene die de hond verzorgt, uitlaat en voert. Ben je echter zelf consequent, let je erop dat je kinderen het goed doen en leer je hen hoe ze de hond moeten verzorgen, dan heb je er een fantastische speelkameraad bij én ze leren verantwoordelijk gedrag!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer