Wonen

Je huis beveiligen, alle opties op een rij!

Mamasopinternet1713 x bekeken
inbraak beveiliging

Je wilt natuurlijk niet alleen dat je huis mooi is en je er comfortabel kunt leven, maar ook dat het veilig is. Bij de veiligheid in en rond het huis zijn er verschillende aspecten waar je aan kunt denken, zoals de kinderveiligheid, inbraakpreventie en beveiligingsmaatregelen tegen brand. Hoe maak je je huis zo veilig mogelijk? Hieronder vind je tips voor ieder van deze zaken.

Zo maak je je huis veilig voor je kind

Zodra een baby ongeveer vijf á zes maanden oud is zal hij of zij gaan omrollen, waarna de mijlpalen van zitten,  kruipen, staan en lopen elkaar opvolgen. Dit is erg spannend voor je kleintje omdat de wereld snel groter wordt, maar vermoeiend voor de ouders omdat nu niets in huis meer veilig is. Door het hoogteverschil vormen de trappen een van de grootste gevaren bij het vallen, maar gelukkig zijn er hiervoor traphekjes. Kinderen zullen ook op onderzoek uitgaan naar alles dat in kastjes staat, dus kinderbescherming op laden en deuren en badkamer- en keukenkastjes en zeker geen overbodige luxe. Een andere groot gevaar schuilt in stopcontacten, aangezien kinderen tot een jaar of vijf snel geneigd zijn kleine onderdelen hierin te willen stoppen. Om dit te voorkomen kun je kindveilige stopcontacten monteren of voor stopcontactbeveiliging zorgen door middel van afdekplaatjes.

Zo beveilig je je huis tegen inbraak

Het overgrote deel (85 procent) van de inbraken wordt uitgevoerd door gelegenheidsinbrekers, vaak mensen uit de buurt die een kans zien en direct benutten maar geen specialistisch gereedschap gebruiken. In de zomer staan vaak deuren of ramen open om te luchten, waardoor ze gemakkelijk toegang hebben tot het huis. Sluit deuren en ramen en doe deze op slot, zelfs als je je aan de andere kant van het huis bevindt of maar eventjes weg bent. Door sloten van buitendeuren te voorzien van een veiligheidscilinder maak je het ook (semi-) beroepsinbrekers moeilijk die met inbrekersgereedschap cilinders zullen proberen door te boren of af te breken. Mocht een inbreker toch weten binnen te komen, dan zijn contant geld en andere waardevolle spullen nog eens extra veilig opgeborgen in een geldkluis.

Brand in huis voorkomen en snel opmerken

Brand kan enerzijds het gevolg zijn van je eigen handelingen, zoals het onzorgvuldig weggooien van nagloeiende sigaretten, lucifers of andere brandmaterialen, of de vlam die in de pan slaat tijdens het koken. Anderzijds kan brand in huis ontstaan tijdens je afwezigheid door onveilige bedrading of overbelasting van elektrische bedrading. Voorkom dit door niet teveel zware apparatuur via een verlengkabel aan te sluiten op een stopcontact en stoppengroep in de meterkast, en te kiezen voor dikke, goed geïsoleerde bedrading. Mocht er toch brand ontstaan, dan wordt deze door rook- of vuurmelders snel opgemerkt. Je kunt kluizen kopen die niet alleen inbraakwerend zijn, maar ook brandwerend zodat belangrijke documenten, apparatuur, geld en andere persoonlijke eigendommen niet snel gevaar lopen.

Je huis 100 procent veilig maken is helaas niet mogelijk, dus zorg ervoor dat je ook goed weet wat je moet doen mocht er toch iets gebeuren en houd je hoofd koel op dat moment.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer