FunPraktisch

De huishoudbeurs: walhalla of nachtmerrie?

Judith1805 x bekeken

De huishoudbeurs is weer aan de gang. Ideaal om eens flink uit je plaat te gaan, zeker als huismoeder die ‘toch niets beters te doen heeft’. Of als je gewoon even er lekker tussenuit wilt met vriendinnen natuurlijk. Voor de een is de huishoudbeurs een walhalla, een waar shopparadijs. De ander wil er nog niet dood gevonden worden. Natuurlijk valt het te betwijfelen of dat voor íémand geldt: die geweldige coupons moeten natuurlijk ook nog ingeleverd worden!

Shoppen op de huishoudbeurs
Shoppen via shutterstock.com

Druk-druk-druk

Wie naar de huishoudbeurs is geweest, die weet het: het is er drúk. En niet een klein beetje druk, maar echt enorm druk. Ook mensen die niet naar de beurs gaan mogen meegenieten, want tijdens de beursdagen zitten de treinen loeivol en er zijn altijd meer files tijdens de beursdagen – een goede reden om thuis te werken! De dames die naar de beurs gaan, gaan altijd in clubjes en groepjes. Doodeng voor de meeste mannen dus, die spontaan de kriebels krijgen van dat gegiebel. Bovendien nemen die dames ook nog eens de meest waanzinnige voorbereidingen mee – van enorme trolleys tot een lege kinderwagen die volgebouwd kan worden met koopjes. Op de terugweg is er helemaal geen beginnen meer aan, want de treinen zitten vol met dames met zulke enorme tassen dat de helft van de stoelen daar al mee is bezet.

Koopjesjacht

De beurs zelf begint meestal vrij rustig. Waarbij ‘rustig’ een beschrijving is die misschien niet helemaal van toepassing is als je vijf minuten voor openingstijd in de massa staat. Maar als de deuren eenmaal open zijn en de mensen zich verspreiden door de hallen, blijkt dat de Rai heel wat gillende dames kan herbergen. Je kunt (meestal) nog vrij aardig rondlopen en snuffelen bij allerlei leuke kramen. Totdat de eerste verkoper begint met de ‘koopjesronde’. Ongeveer eenderde van de kramen heeft wel acties met winkansen, prijzenpakkers, loterijen, het rad van fortuin of enorme kortingen die alleen die drie minuten gelden. Met als gevolg: een woeste horde koopjesjagende vrouwen die nietsontziend over de beurs razen op zoek naar de laatste acties.

Wat kopen vrouwen zoal?

Wat kopen vrouwen eigenlijk zoal op de beurs? Dat kan echt van alles zijn, want er zijn verscheidene hallen met elk hun eigen producten. We hebben dames gezien met:

  • Biologische hoofdkussens (keus genoeg, er zijn minstens 8 kramen die deze verkopen)
  • Massagekussens (handig om één keer te gebruiken en dan te laten verstoffen op zolder)
  • Kleding (alsof je buiten de beurs om niets kunt vinden in kledingwinkels)
  • Dreft (8 halen, 7 betalen. Super goedkoop dus!)
  • Een douchekop (water-met-lucht-mengend, met extra drukverhoger én gratis doucheslang)
  • Witte Reus (als je twee grote flessen koopt, mag je meedoen aan het dobbelspel. Onweerstaanbaar!)
  • Hangstoelen, krukjes en trapjes (die koop je bij de ingang en sleep je de hele dag mee)
  • Baby plaspotjes-met-trapje-voor-het-toilet (uiteraard opvouwbaar)
  • Wonderreinigingsmiddelen voor ramen, vloerbedekkingen en badkamers (ik dacht dat allesreiniger dat ook deed, maar goed…)
  • Schoenen (handig om halverwege de beurs van schoenen te wisselen, tegen zere voeten)
  • Grote kruidvatshoppers (met nauwelijks nuttige producten, maar wel goedkoop en lekker zwaar)
  • Nieuwe trolleys (Tsja, de oude zaten vol…)

Natuurlijk zijn er ook de nodige schillers, snij-apparaten, bakjes, potjes, handige pannensets en ideale anti-lek-bekers verkrijgbaar op de beurs. Dus je snapt waarom de dames zo woest over de beurs rondrennen op zoek naar koopjes!

Huishoudbeurs gangers in de bus
In de bus via shutterstock.com

Het fatsoen laten we thuis

Natuurlijk zijn de meeste dames gewoon beleefd. Worden chocolaatjes vriendelijk gedeeld, wordt ruimte gemaakt voor gehandicapten en proberen we elkaar te vermijden met onze rolkoffers en tassen. Maar met zóveel mensen in een ruimte, is het niet te voorkomen dat er ook wat minder fatsoenlijke types tussen zitten. En dat je zelf soms ook onbedoeld even je fatsoen vergeet. Bijvoorbeeld als je bij een winactie vooraan wilt staan, ook al heb je zeven tassen vol spullen bij je. Of als je binnen drie minuten aan de andere kant van de huishoudbeurs moet zijn en je schopt iemands trolley om (had ze die maar niet in het gangpad moeten zetten). Of als je écht heel nodig naar de wc moet en je gebruikt dan maar de gehandicaptenruimte. Of als je honger hebt en je vindt de wachtrij te lang. Eigenlijk is het gewoon beter om maar niet al te netjes te doen en thuis te bekijken of je je misschien wat beter had kunnen gedragen.

Maar zeker wél gezellig!!

Gaan vrouwen nu echt voor die koopjesjacht naar de beurs? Sommigen zeker, maar de meesten gaan eigenlijk naar de beurs omdat het toch zo gezellig is. Als zussen lekker samen een dagje uit bijvoorbeeld. Of als je elkaar als vriendinnen maar een keer per jaar ziet. De beursdagen staan al een jaar van tevoren vast. Het is dus haast onmogelijk om te zeggen dat je de datums over het hoofd hebt gezien in je agenda. Eigenlijk is de beurs meer een gezellig dagje uit dan een plaats waar je zo vreselijk goedkoop kunt shoppen – wat in de praktijk ook wel tegenvalt eigenlijk. De geweldige ‘beursacties’ zijn vaak, als je achteraf kijkt, niet eens zo geweldig. Zeker niet als je de vervoerskosten en de toegangskaart mee gaat nemen in de berekening. Maar hoewel de koopjes het waarschijnlijk niet waard zijn, is de gezelligheid dat zeker wel! De beurs biedt het perfecte dagje uit dames, zeker omdat mannen vrijwel nooit vrijwillig meegaan.

Voor de een is de huishoudbeurs het absolute walhalla. Je kunt er heerlijk met andere dames naartoe, zonder dat de mannen mee willen. Je bent vrij om rond te vliegen om koopjes te jagen of juist in een bedaard tempo over de beurs te wandelen. Je ziet vanalles, hoort de mooiste verkooppraatjes en laat je een keer per jaar verleiden tot het kopen van gekke dingen. Voor de ander is de huishoudbeurs een ware nachtmerrie: geduw, gedrang, asociale vrouwen die woest van hot naar her vliegen, kilometers lopen… Misschien is dat juist het mooiste van de huishoudbeurs: die twee totaal verschillende visies, waar eigenlijk haast niets tussen zit. Voor de één een ware nachtmerrie van schreeuwende dames, voor de ander het perfecte dagje uit in het koopjeswalhalla.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer