Veiligheid

Wat is de beste kastdeur beveiliging voor keukenkastjes?

Judith3642 x bekeken

Het is niet altijd even praktisch als je kind voortdurend in de keukenkastjes graait. In sommige keukenkastjes zitten misschien spullen waar je kleine kindje helemaal niet aan mag zitten. Hoewel je bijvoorbeeld batterijen, aanstekers en schoonmaakmiddelen het liefst op een hoge plek zet, heb je soms die luxe niet. Daarnaast is het ook best lastig als jij aan het koken bent en je kindje verspreidt alle borden of bakjes over de vloer. Wil jij rustig en veilig koken, dan is een kastdeur beveiliging voor je keukenkastje(s) een goed idee. Maar welke is het beste?

1. Hoekbeveiliging

De eerste beveiliging werkt alleen voor kastdeurtjes die op de hoeken van de keuken zitten. Je kunt dan een sluitband plaatsen die de kast of lade vastklemt aan het kastje. Zo kan een kindje het kastje niet openkrijgen. Het is een best handig systeem, maar is helaas beperkt bruikbaar. Kastjes die midden tussen andere kastjes zitten kunnen hiermee niet worden afgesloten.

2. Veiligheidshaakjes

De meest gebruikte beveiliging op keukenkastjes is het bekende veiligheidshaakje. Hierbij wordt een (meestal wit) haakje aan de binnenkant van het kastdeurtje gemaakt. In het kastje wordt een blokje vastgemaakt, waar het haakje achter klemt als het kastdeurtje dicht gaat. Het kastje kan alleen nog open als het haakje opzij of naar beneden wordt gedrukt. Kleine kindjes kunnen het haakje niet open krijgen, waardoor het een eenvoudige en veilige sluiting is. Helaas moet je meestal de haakjes met schroeven vastzetten in het kastje, omdat gelijmde haakjes snel los kunnen laten.

3. Magneetslot

Een andere sluiting voor kastdeurtjes is een magneetslot. Dit systeem werkt met een haakje dat het kastdeurtje strak dicht houdt. Het kastje kan alleen worden geopend met een magneetsleutel, die het slot automatisch openmaakt. Het is een heel veilig systeem, want het kastje kan helemaal niet meer geopend worden. Tegelijkertijd heeft het als nadeel dat je een sleutel nodig hebt. Ben je chaotisch en denk je dat de sleutel snel kwijt zal zijn? Dan is dit systeem misschien niet ideaal voor jou.

4. Ovenslot

Het ovenslot is een draaibaar slot dat werkt met drukpunten. Je kunt het slot alleen opendraaien als je tegelijkertijd de drukpunten ingedrukt houdt. Voor volwassenen heel simpel, maar kleine kinderhandjes kunnen dat niet zo gemakkelijk. Het ovenslot is ook bruikbaar voor andere apparaten zoals de vaatwasser of magnetron. En uiteraard kun je het ook gebruiken op gewone keukenkastjes, hoewel het vrij prijzig is om het op al je keukenkastjes te plaatsen. Het ovenslot heeft een gekleurde indicator die aangeeft of het slot goed dicht zit, dus het is extra veilig.

Er zijn verschillende soorten beveiligingen mogelijk om kleine kindjes uit de keukenkastjes te houden. Je kunt dus zelf uitzoeken welke beveiliging het beste bij jou past. Houd er ook rekening mee dat de veiligheid van een slot ook voldoende moet zijn als je meerdere kinderen hebt. Kan de oudste de kastjes open zetten voor de kleinere kinderen? En als dat een keer gebeurt, welke gevolgen kan dat hebben? Zorg vooral dat kastjes met medicijnen en schoonmaakmiddelen absoluut buiten bereik van kleine kindjes blijven. Zorg er ook voor dat je déze vijf onmisbare items in je keuken hebt.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer