Baby´sKraamcadeausPraktisch

Je baby inbakeren; alles wat je moet weten

Judith1382 x bekeken

Inbakeren was vroeger heel normaal. Waarschijnlijk herinneren opa’s en oma’s zich nog wel dat ze hun baby inbakerden. Die gewoonte is verdwenen in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Het idee daarbij was dat een baby vrijheid van bewegen hoort te hebben. Er werd zelfs een link gelegd met wiegendood, al bleek dat achteraf niet te kloppen. De laatste jaren lijkt het inbakeren weer terug te komen. Want… het heeft zeker voordelen om je baby in te bakeren!

Waarom je baby inbakeren?

Waarom zou je je baby inbakeren? Als alles helemaal goed gaat en je baby slaapt heel rustig zul je het misschien niet eens bedenken. Maar als je baby een onrustige slaper is en vaak wakker wordt, ga je op zoek naar hulp.

Beweegreflex en onrustig slapen

Vrijwel iedereen heeft het weleens. Je valt bijna in slaap, je ligt al lekker te soezen. En dan ineens, totaal onverwacht, schrik je weer helemaal wakker omdat je een vreemde beweging maakt. Dit is een reflex waar je weinig over te zeggen hebt. Veel mensen maken nog wat ‘spastische’ bewegingen bij het inslapen zonder dat ze het merken. Maar soms kun je er weer wakker van schrikken. En dat geldt zeker ook voor baby’s. Inbakeren kan dan een goede oplossing zijn om lekkerder te slapen.

Een geborgen gevoel

Een andere reden om je baby in te bakeren is als je baby zich gewoon niet prettig voelt in een ‘open’ ruimte. Een baby komt natuurlijk uit een heel kleine, warme ruimte. Veel baby’s passen zich daarna snel aan aan het slapen in een wiegje. Maar sommige baby’s vinden het juist heel vervelend omdat ze dat warme geborgen gevoel kwijt zijn. Ook dan is inbakeren een goede oplossing, omdat ze baby zich helemaal veilig en vertrouwd voelt als hij is ingepakt.

Hoe kun je je baby inbakeren?

Inbakeren is een methode waarbij je je baby redelijk strak in een doek of deken wikkelt. Het is erg belangrijk dat je dit op een goede manier doet. Inbakeren is het eenvoudigst met een speciale inbaker doek. Deze doek is er speciaal voor gemaakt en heeft een duidelijke handleiding hoe je moet inbakeren. Behalve een inbaker doek kun je ook gebruikmaken van een grote hydrofieldoek of een dekentje. Let erop dat je een ademende stof gebruikt, zodat je kindje niet oververhit raakt. Katoen is prima, maar fleece of andere dikke stoffen zijn echt te warm. Bekijk filmpjes hoe je moet inbakeren of ga naar een speciale cursus om te ontdekken hoe je dit het beste kunt doen.

Tot wanneer inbakeren?

Een baby inbakeren doe je in principe tot het punt dat het niet meer nodig is. Veel baby’s kunnen vanaf ongeveer 6-8 maanden overstappen op slapen in een slaapzak. Vind je kindje de overgang moeilijk, dan kun je de slaapzak in eerste instantie wat verder dichtmaken met veiligheidsspelden zodat je kindje er wat strakker in zit. Je geeft hem dan langzaam steeds meer ruimte tot hij gewend is aan de slaapzak. Vanaf ongeveer 1 jaar is het niet meer verstandig om nog in te bakeren, omdat het kindje zichzelf dan kan losmaken. Het is dan mogelijk dat je kindje verstrikt raakt in de doek of deken.

Inbakeren na vaccinatie of bij koorts

Je leest vaak dat je een baby niet mag inbakeren in de eerste twee nachten na vaccinatie. Ook als je kindje koorts heeft, mag je niet inbakeren. Waarom is dat?

Bij inbakeren wordt je kindje stevig in een doek gewikkeld. Dat geeft extra warmte, want de lichaamswarmte van je kindje kan niet weg. Op zich is dat helemaal niet erg, want je kindje kan dit goed zelf reguleren. Maar als je kindje ziek is of koorts heeft, lukt dat niet meer goed. Dan kan inbakeren zorgen voor oververhitting, met alle gevolgen van dien. Daarom is het verstandig om na vaccinatie en bij koorts niet in te bakeren.

Alternatieven voor inbakeren

Voor sommige baby’s is inbakeren echt de enige methode die ze helpt om tot rust te komen. Bij andere baby’s zijn er ook alternatieven mogelijk. Zo is het babynestje bijvoorbeeld een soort tussenoplossing. Het is een klein veilig nestje waar de baby precies in past. Zo geef je de baby een veilig plekje te midden van de ‘grote’ wieg. Ook kan het helpen om een soort ‘kom’ te creëren door bijvoorbeeld de zijkanten van het matrasje iets te verhogen. Let daarbij altijd op dat je baby veilig ligt en niet ergens onder kan schuiven!

Een baby inbakeren begint weer wat normaler te worden. En dat is maar goed ook, want bij sommige baby’s is het een magische oplossing die wonderen kan doen. Het kan soms zelfs helpen om krampjes te verlichten. Denk echter niet dat inbakeren de enige methode is om je kindje rustiger te laten slapen: voor de ene baby werkt het wel en voor de andere juist niet. Het is een kwestie van uitproberen. Vaak is het verstandig om het inbakeren gedurende enkele dagen te proberen, want het kan even duren voordat je de resultaten merkt.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer