GezondheidBaby´sKinderenPraktischReizenVakantie & Uitjes

Je kind beschermen tegen muggensteken: 6 tips

Judith1309 x bekeken

Je kind beschermen tegen muggensteken; hoe doe je dat? Kun je zomaar alle middelen gebruiken? En hoe zit dat eigenlijk met baby’s? Het beschermen van je kind tegen muggensteken is best belangrijk. De steken zijn vervelend, ze jeuken en ze zijn storend. Maar muggen kunnen ook verschillende virussen overdragen. Dat gebeurd vooral in tropische gebieden, maar de tijgermug komt tegenwoordig ook in Nederland voor. Tijd om je kind te beschermen tegen muggensteken dus, en dat doe je met deze 6 tips.

1. Muggenapparaat

Er zijn speciale apparaatjes die muggen aantrekken. Bijvoorbeeld een speciaal lampje of een ultraviolette lamp. Ook bepaalde geuren lokken muggen. Dat heeft een voordeel: de muggen vliegen waarschijnlijk naar het apparaatje toe en niet naar je kindje. Maar het kan ook muggen aantrekken die niet eens in de kamer zouden zijn gekomen als dat apparaatje er niet was. Gebruik het dus alleen in een ruimte met een goede hor. En zorg ervoor dat het apparaat zo hoog staat dat je kindje er niet bij kan.

2. Muggenspray voor kinderen en baby’s

Muggenspray bevat meestal Deet. Dat is een middel waar muggen een enorme hekel aan hebben. En terecht, want het stinkt best wel. Maar het werkt, want als je ingesmeerd of ingespoten bent met Deet zul je niet snel gestoken worden. Er is alleen een nadeel: Deet heeft een slechte reputatie. Het zou schadelijk kunnen zijn en vervelende bijwerkingen kunnen hebben. Maar als je je houdt aan de volgende regels heb je daar volgens onderzoek geen last van:

  • Gebruik niet bij baby’s jonger dan 2 maanden.
  • Gebruik bij baby’s vanaf 2-24 maanden een middel met maximaal 20% Deet.
  • Gebruik bij kinderen maximaal 30% Deet.
  • Bij volwassenen mag je een middel met maximaal 50% Deet gebruiken.
  • Zorg dat het middel nooit in de ogen, neus of mond komt. Zorg dat je kind het niet inademt. Het is bij kleine kinderen dus praktischer om het middel op de huid te smeren in plaats van het te sprayen.

3. Bepaalde oliën tegen muggen

Er zijn bepaalde oliën die een geur hebben waar muggen niet van houden. Deze anti muggen olie is meestal een betere en veiligere optie dan Deet, maar het werkt niet tegen alle muggensoorten. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Tea Tree Oil. Maar je kunt ook gaan voor citronella olie. Veel muggensoorten hebben een hekel aan citroengeuren.

4. Horren en klamboe

Een klamboe voor een baby is een goed idee. Voorwaarde is wel dat je de klamboe vast kunt zetten, zodat de baby hem niet in de wieg kan trekken. En dat geldt ook voor grotere kindjes! Zet de klamboe bijvoorbeeld vast onder de poten van het bed. De open kant kun je dichtmaken met een stevige knijper. Een klamboe werkt ideaal om muggen bij het bed vandaan te houden. Maar het is wel erg belangrijk dat je kind niet in de klamboe verstrikt kan raken. En dat gebeurt sneller dan je denkt. Horren voor de ramen houden ook de meeste muggen wel buiten. En bij een deur die regelmatig openstaat kun je een hordeur of een schuifhor plaatsen.

5. Lange kleding

Met name in de schemering is het gewoon verstandig om lange kleding te dragen. Ga voor een trui of shirt met lange mouwen. En kies ook voor een lange broek om de benen te bedekken. Muggen gaan minder snel voor de handen en voeten. Dus als je het lichaam en de armen en benen bedekt, heb je al een veel grotere kans dat de muggen je met rust laten.

6. Planten en kruiden

Bepaalde planten en kruiden zijn voor muggen echt niet fijn. Lavendel werkt bijvoorbeeld heel goed. Je kunt dus zakjes met gedroogde lavendel ophangen in de ruimtes waar je liever geen muggen hebt. En ook knoflook, chrysanten, citroenen en rozemarijn schijnen goed te helpen tegen muggen.

Van alle methoden om je kind te beschermen tegen muggen, is er niet een echt duidelijk de beste of de slechtste. Je zult dus zelf moeten experimenteren met deze tips tegen muggen. Het is maar net wat je zelf een fijne methode vindt om de muggen buiten de deur te houden.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer