KinderenPraktisch

Je kind een telefoon geven: wat is wijsheid?

Judith1299 x bekeken

Als je kinderen groter worden, komt de vraag: wanneer geef je ze een telefoon? En hoe doe je dat op een handige manier? Wil je bijvoorbeeld graag dat je kind er zelf ook voor spaart, of geef je een oude van jezelf? En welk type abonnement (of prepaid) ga je gebruiken? Kortom: heel veel vragen als het gaat om de eerste telefoon van je kind. Wat is wijsheid?

Vanaf welke leeftijd krijgt je kind een telefoon?

Je hoort oudere mensen weleens klagen dat kinderen steeds jonger een telefoon krijgen. En dat klopt inderdaad. De meeste kinderen krijgen tussen 10 en 12 jaar hun eerste telefoon. De leeftijd van 10 jaar is een mooi symbolische grens, maar de leeftijd van 12 jaar is eigenlijk belangrijker: dan gaat het kind naar de middelbare school. Dan is een telefoon ook vaak noodzakelijk omdat het verder reizen is en je dus wilt dat je kind bereikbaar is. Het is minder gebruikelijk om een telefoon te geven aan kinderen jonger dan 10 jaar.

Gaat je kind er zelf voor sparen?

Ongeveer de helft van de ouders geeft hun kind een oude telefoon van zichzelf. De rest geeft hun kind een nieuwe telefoon en laat het kind er zelf een gedeelte van betalen. Dat leert kinderen om te beginnen met sparen. Als ze heel graag een telefoon willen, zullen ze er wat voor over moeten hebben. In de laatste groep zie je dat kinderen meestal tevredener zijn met hun toestel, er langer mee doen en er zuiniger op zijn.

Welk abonnement (of prepaid) kies je?

Er zijn speciale gezinsabonnementen. Maar die zijn meestal praktischer als je kinderen al wat ouder zijn. Een jong kind hoeft niet doorlopend internet te hebben. Je kunt dus een beperkt abonnement kiezen. Een sim only abonnement is meestal het voordeligst. Je hebt er dan weinig kosten van. Een beperkte bundel leert je kind om in te schatten wat wel of niet handig is. Als je bijvoorbeeld een uur belt, hakt dat er stevig in. En een film downloaden doe je beter via wifi, want anders is je internetbundel meteen de rest van de maand leeg.

Hoe slim moet de telefoon zijn?

Misschien wil je je kind liever een ‘gewone’ telefoon geven in plaats van een smartphone. Toch zijn er steeds minder ouders die dat doen. Dat komt door het gebruik van bijvoorbeeld Whatsapp. Een kind dat alleen kan sms’en en bellen is wel bereikbaar, maar wordt sociaal uitgesloten van de groep. Het is dan ook meestal verstandiger om een smartphone te geven, hoewel je deze zeker kunt beperken wat betreft de applicaties die erop staan. Verder is het natuurlijk ook altijd goed om je kind te leren er verantwoord mee om te gaan.

Welke regels stel je voor het telefoongedrag?

Nu je kind zelf een telefoon heeft, moet je er regels voor opstellen. Je kunt bijvoorbeeld stellen dat je kind na een bepaalde tijd ’s avonds niet meer op zijn telefoon mag. Of de telefoon wordt bij het naar bed gaan ingeleverd. Dit is een verstandige maatregel, omdat de telefoon een sterk verstorende werking heeft op de slaap. Een andere veelgehoorde regel is ‘geen telefoons aan tafel’. Dat geeft rust op de momenten dat jullie bij elkaar zijn.

Toon je zelf interesse in wat je kind bezighoudt?

Als je zelf een ‘prehistorische ouder’ bent die nauwelijks gebruikmaakt van een telefoon, moet je je aanpassen. Je zult moeten leren welke items van nu belangrijk zijn voor je kinderen. Lees je niet alleen in over online gevaren, maar weet ook wat er voor kinderen wél belangrijk en leuk is. Ben je zelf een ‘hypermoderne ouder’, dan is het belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft aan je kind. Je op social media fatsoenlijk gedragen en geen verslaafd gedrag tonen kan je kind helpen het telefoongebruik te reguleren. 

Je hoeft je kind niet als de gestapo te controleren, maar probeer wel altijd op de hoogte te zijn van de dingen waar je kind zich het meest mee bezig houdt. Zeker als je kind een eigen telefoon heeft, wordt het gedrag steeds moeilijker te controleren. Toch hoort dat -helaas- ook bij de puberteit. Het is een hele verantwoordelijkheid voor je kind om om te gaan met een apparaat dat zo ontzettend veel mogelijkheden biedt. De leeftijd is niet eens het belangrijkst: het is de vraag of jouw kind er qua ontwikkeling klaar voor is om hiermee om te gaan.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer