KidsPraktisch

Je kind leren fietsen: 6 tips

Judith1256 x bekeken

Sommige kinderen fietsen al op hun derde verjaardag trots rond zonder zijwieltjes. Andere kinderen zijn al vijf jaar voordat ze eindelijk de slag te pakken krijgen. Het leren fietsen is natuurlijk afhankelijk van je kind. Maar je kunt je kind wel helpen om het fietsen sneller onder de knie te krijgen. Wil jij je kind leren fietsen? Dat lukt met deze 6 tips.

1. Kijk naar wat je kind kan

De leeftijd van je kind zegt niet zoveel. Het gaat er veel meer om wat je kind kan. Om te kunnen fietsen zonder zijwieltjes heeft je kind dit nodig:

  • Genoeg kracht in de benen. Het kind moet bijvoorbeeld al goed kunnen lopen
  • Hij of zij moet al genoeg gevoel voor evenwicht hebben
  • De hand-oog coördinatie moet goed genoeg zijn
  • Je kind moet het durven
  • Je kind moet al begrijpen hoe trappers werken

Hoe jonger je kind, hoe groter de kans dat het een van deze vijf dingen nog niet goed genoeg kan om te kunnen fietsen. De meeste kinderen zijn vier of vijf jaar voordat ze echt goed leren fietsen, al zijn er zeker ook jongere kinderen die het al kunnen.

2. Wel of geen zijwieltjes?

Zijwieltjes. Er is veel discussie over of zijwieltjes nuttig zijn. Dat kúnnen ze zijn, maar niet altijd. Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Als je kind al vroeg begint met een loopfiets en daar erg goed mee is, dan zal de overstap naar een fiets met trappers niet zo groot zijn. Dan heb je meestal ook geen zijwieltjes nodig. Is jouw kind een beetje bang voor het fietsen, heeft hij/zij te weinig zelfvertrouwen of geen goed gevoel voor evenwicht? Dan kunnen zijwieltjes nuttig zijn. Dan kan je kind eerst goed oefenen met fietsen en later kunnen de zijwieltjes eraf als je kind toe is aan ‘echt’ fietsen.

Let op: kinderen die starten met zijwieltjes doen er vaak langer over om te leren fietsen zonder zijwieltjes. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, maar betekent wel dat je wat meer geduld moet hebben.

3. Heb geduld

Natuurlijk wil je het liefst dat je kind meteen een fiets pakt en wegfietst. Maar zo simpel is het niet. Sommige kinderen leren het snel, andere vinden het moeilijk of eng. Het kan helpen om te beginnen met een loopfiets en daarna over te stappen op een fiets met trappers. Heb voldoende geduld met je kind. Het is ook normaal als je kind eerst goed lijkt te fietsen en dan toch een terugval heeft: een periode waarin het ineens niet meer goed lukt. Veel kinderen hebben dit soort sprongetjes in hun ontwikkeling en dat hoort erbij.

4. Begin met een goede fiets

Meet de lengte van je kind. Neem het kind eens mee naar een fietsenwinkel en probeer verschillende fietsjes uit. Je hoeft het niet meteen te kopen, maar zo weet je wel welke maat voor je kind handig is. Het is belangrijk dat de fiets voor je kind voldoet aan deze eisen:

  • Hij moet groot genoeg zijn: een te lage fiets zorgt dat er meer kracht nodig is om de trappers rond te draaien
  • Je kind moet met de voeten bij de grond kunnen komen
  • De fiets moet beschikken over terugtraprem en/of handrem die gemakkelijk te bedienen is

Als je kind begint met een fietsje dat goed bij hem past, is de kans groter dat hij het fietsen ook echt leuk gaat vinden. Leren fietsen op een te kleine of te grote fiets is veel moeilijker.

5. De methode

Je hebt nu alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Hoe ga je nu je kind leren fietsen? Het is gebruikelijk om dit stappenplan te volgen:

  • Laat je kind eerst rustig spelen met de fiets om te kijken hoe hij werkt.
  • Ga dan achter je kind staan. Houd het kind vast bij het middel of houd de fiets vast bij het zadel. Loop mee terwijl je kind fietst.
  • Leer je kind hoe het moet remmen en afstappen.
  • Ga steeds iets sneller en ren mee.
  • Laat je kind korte stukken los fietsen, maar ren nog wel mee in het begin.

Na een tijdje gaat je kind vanzelf leren hoe het helemaal zelfstandig kan fietsen. Er zijn twee dingen waar je goed rekening mee moet houden.

  1. Als je kind valt, troost het dan en zet het daarna weer vlot op de fiets voor een nieuw rondje. Wacht je tot de volgende dag, dan is de kans groot dat je kind niet meer durft.
  2. Pas vanaf 4-5 jaar gaat een kind opletten in het verkeer. In het begin kost het fietsen zelf nog teveel concentratie. Ga pas met je kind het verkeer in als je er zeker van bent dat het veilig is.

Je kind leren fietsen kan gemakkelijk of moeilijk zijn. Dit is vooral afhankelijk van je kind. Sommige kinderen leren het snel, bij andere heb je meer geduld nodig. Maar uiteindelijk leren ze het allemaal, want Nederland is een echt fietsland.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer