GezondheidBaby´sKinderenPraktisch

Je kind tegen de zon beschermen: hier moet je op letten

Judith1240 x bekeken

Kinderen hebben een minder sterke huid dan volwassenen. Dat maakt ze minder goed bestand tegen de zonnestralen. Ze verbranden sneller en de gevolgen daarvan kunnen ernstiger zijn. Vooral baby’s en kleine kinderen zijn gevoelig voor de zon. Dus is het belangrijk om ze tegen de zon te beschermen.

Baby’s in de schaduw

Bij baby’s is het belangrijk dat je ze in de schaduw legt. Ze krijgen het al snel te warm, ook als het buiten niet eens zo warm is. Bovendien kunnen baby’s al snel last krijgen van zonnebrand. Het is dus goed om de baby in de schaduw te leggen. Maar hoe doe je dat in de kinderwagen?

Experts waarschuwen dat het in een afgesloten kinderwagen al heel snel veel te warm wordt. Wat moeders niet weten is dat het onder een schaduwdoek gemakkelijk 40 graden of warmer kan worden! Ze raden dan ook af om een schaduwdoek over de kinderwagen te spannen. Dat mag alleen als er voldoende frisse lucht onder kan komen. Een parasolletje op de kinderwagen is een veel betere optie, omdat het dan in de kinderwagen niet warmer wordt dan erbuiten.

Zonnebrandcreme voor baby’s

Zonnebrandcreme voor een baby heeft vaak een behoorlijk hoge factor. Dat is niet altijd speciaal nodig, omdat je je kindje toch het merendeel van de tijd in de schaduw zult houden. Voor zonnebrandcreme geldt ook dat het de huid afsluit. Dus als je het gebruikt, moet je daarna de huid van je baby wel weer schoon wassen. Je kunt voor baby’s het beste speciale babycreme gebruiken, omdat zonnecreme voor volwassenen andere stoffen bevat.

Een peuter beschermen tegen de zon

Een peuter laat zich niet meer rustig in de schaduw parkeren. Die moet je dus beter beschermen, omdat een peuter meer in de zon komt. Een zonnehoedje voor een peuter is heel praktisch om het gezicht te beschermen. Een zonnebril is ook een goede keuze, omdat de ogen van peuters beschadigd kunnen worden als ze teveel in de zon kijken.

Voor peuters gebruik je zonnebrand voor kinderen. Maar je kunt ook gewoon de creme voor volwassenen gebruiken, want bij peuters is de huid al minder gevoelig. Verder is het goed om de huid van je kind aan de zon te laten wennen. Dat doe je door je kind eerst even in de zon te laten en pas na 3-5 minuten in te smeren met zonnebrandcreme. De tijd dat je kindje in de zon kan spelen kan steeds iets langer worden, al moet je natuurlijk niet overdrijven. Door de huid te laten wennen aan de zon, zal je kindje minder snel verbranden als je hem een keertje vergeet in te smeren.

De huid bestand maken tegen de zon

Veel in de zon zitten kan kanker veroorzaken. Maar dat is voornamelijk als je verbrand wordt door de zon of als je er echt teveel in zit. Je lichaam heeft een goede methode om schade te voorkomen: je wordt bruin. Doordat je bruin wordt, is de huid beter beschermd tegen de zonnestralen. Het is goed om hier rekening mee te houden. Laat de huid langzaam wennen in de zon en doe zeker in het voorjaar rustig aan. Als de huid went aan de zon, zal je kind steeds langzamer reageren en wordt de kans op schade kleiner, al moet je je kind altijd insmeren bij felle zonnestraling.

Let op: gevoelige huid

Bepaalde huidtypen zijn heel gevoelig voor de zon. Met name blonde en roodharige mensen hebben vaker een gevoelige huid. Ze verbranden snel en zullen veel minder snel bruin worden. Let dus op het huidtype van je kind en houd daar rekening mee. Als je kind een gevoelige huid hebt, is het advies om minimaal factor 40 te smeren en je kind te beschermen met voldoende kleding. Doe hem bijvoorbeeld wat sneller een shirtje aan om zijn bovenlijf te beschermen.

Zonnebrand is heel vervelend en het is ook erg schadelijk. Daarom is voorkomen veel beter dan genezen. Door de huid langzaam aan de zon te wennen en op tijd in te smeren kun je zonnebrand voorkomen. Dat is zeker belangrijk bij kinderen, omdat je de kans op huidkanker ermee kunt verkleinen. Goed insmeren dus, ook als je op vakantie bent!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer