VeiligheidOverigePraktisch

Je kind veilig meenemen in de auto: hier moet je op letten

Judith1394 x bekeken

In het verkeer staat veiligheid voorop. Vroeger mocht praktisch alles: je kon je baby bijvoorbeeld gewoon in de reiswieg meenemen, zonder hem fatsoenlijk vast te maken. Gelukkig mogen dat soort dingen niet meer. Er zijn nu verschillende regels hoe je je kind mee dient te nemen in de auto. Hoe je dat doet? Hier moet je op letten!

1. Baby’s van 0-9 maanden: gebruik een maxicosi

Een jonge baby wordt meestal vervoerd in een maxicosi. Hoewel dit oorspronkelijk een merknaam was, is het tegenwoordig een algemene benaming voor een bepaald type stoeltje. Een maxicosi is een kinderstoeltje waarin jonge baby’s lekker kunnen liggen in een comfortabele houding. De maxicosi is tot een leeftijd van 9 maanden een prima autostoeltje. Bij besteonderdelen.nl vind je allerlei maxicosi’s en autostoeltjes, voor elke leeftijd.

2. Maxicosi’s gebruik je achterwaarts

Let erop dat de maxicosi voor het veiligste gebruik altijd achterstevoren in de auto wordt geplaatst! Als je ineens hard moet remmen, drukt het hoofdje van de baby tegen de rugleuning van het stoeltje, waardoor de belasting op de nek minimaal is. Rijd je met het gezicht van de baby naar voren gericht, dan kan bij plotseling remmen teveel druk op de nek ontstaan met alle gevolgen van dien.

3. Wanneer overstappen naar een ander autostoeltje?

Vanaf ongeveer 9 maanden kan je baby goed overeind zitten. Vaak is dit het moment om over te stappen naar een ander type autostoeltje. Er is een eenvoudige check of je over moet stappen. Leg je kindje in de maxicosi, zoals hij altijd zit. Leg dan je vingers boven het hoofdeind van de maxicosi. Steekt het hoofdje van je baby boven de rand van de maxicosi uit? Dan is hij te groot geworden voor de maxicosi en moet je overstappen op een ander stoeltje.

4. Verstelbare autostoelen

Er zijn diverse soorten verstelbare autostoelen. Als je baby ongeveer 9 maanden is, is hij nog niet in staat om urenlang rechtop te zitten. Je zult dan sneller kiezen voor een verstelbare autostoel. Deze kan zo worden gedraaid dat je kindje er ook een beetje in kan liggen. Dat is natuurlijk een stuk comfortabeler en biedt zo ook de mogelijkheid om lekker in het stoeltje te slapen zonder dat het hoofd voorover zakt.

Kind in de auto meenemen

5. Hoe gebruik je een autostoel?

Na de maxicosi stap je dus over op een grotere autostoel voor je kind. Hoe gebruik je die? Allereerst is het belangrijk dat je de autostoel vanaf nu met het gezicht naar voren gaat gebruiken. Er zijn enkele autostoelen die volledig kunnen draaien, waardoor je kindje nog achterstevoren kan zitten. Veel autostoelen hebben die mogelijkheid echter niet. Ze zijn ervoor gemaakt om met het gezicht naar voren gebruikt te worden. Maar het stoeltje altijd volgens de handleiding vast in de auto, dan weet je zeker dat het goed vast zit.

6. Tot welke leeftijd?

Een autostoeltje is wettelijk verplicht tot je kind 135 cm lang is (dat is hij ongeveer rond zijn 9e verjaardag). Daarbij maken enkele centimeters natuurlijk niet uit, maar je dient je hier wel aan te houden. Vanaf een leeftijd van 3 jaar mag een kind incidenteel vervoerd worden zonder autostoeltje, maar hier gelden strikte regels voor. Natuurlijk kies je een autostoeltje dat goed past bij de leeftijd en het gewicht van je kind. In eerste instantie is dat een hoog, volledig vastgezet stoeltje. Later kun je gebruik maken van een zitverhoger. Wanneer je kind de 135 cm passeert, mag hij zoals een volwassene gebruik maken van de gewone veiligheidsgordel.

Natuurlijk is het belangrijk om kinderen veilig te vervoeren. Daar zijn dus ook passende regels voor bedacht. Kinderen die kleiner zijn dan 135 cm passen nog niet goed in de veiligheidsgordel. Ze kunnen tijdens een ongeluk bijvoorbeeld uit de gordel schieten, waardoor er ernstig letsel ontstaat. Daarom is het belangrijk dat je altijd zorgt voor een passend kinderzitje voor je kind, tot hij groot genoeg is om als volwassene mee te kunnen rijden.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer