PraktischKidsTuin

Je speeltoestel in de winter: het onderhoud van speeltoestellen

Judith1579 x bekeken

Natuurlijk wordt een speeltoestel in de winter minder gebruikt. Dat betekent echter niet dat de winter eigenlijk de beste tijd is voor een speeltoestel. Integendeel: een speeltoestel slijt harder van de weersomstandigheden dan van het spelen van de kinderen. Dus wat doe je met je speeltoestel in de winter? Goed onderhoud doet wonderen! Hier leggen we uit wat je het beste doet met je speeltoestel in de winter en hoe het onderhoud van houten speeltoestellen kan worden aangepakt.

Speeltoestel in de winter

Je speeltoestel zal in de winter het meest te verduren krijgen. Wind, regen en kou kunnen veel invloed hebben op een speeltoestel. Kunststof speeltoestellen hebben er minder last van dan houten speeltoestellen. Metaal kan er ook flink last van hebben, maar alleen als de laklaag beschadigd is. Dan kan er roest ontstaan. Het is dus verstandig om in de herfst het onderhoud van het speeltoestel uit te voeren, zodat je speeltoestel helemaal klaar is voor de winter.

Houten speeltoestel schuren en schilderen

Een houten speeltoestel moet je in het najaar goed langslopen. Is de verflaag nog goed? Zo niet, dan kun je deze het best in het najaar onder handen nemen. Dan wordt er niet meer mee gespeeld en kun je op een droge dag aan de slag. Schuur de oude verflagen zo goed mogelijk weg en schilder het speeltoestel. Kies voor speciale buitenlak, die bestand is tegen de weersinvloeden. Een houten speeltoestel moet elke 3-5 jaar geschilderd worden, soms vaker als je lak van minder goede kwaliteit hebt gekozen. Een steigerhouten speeltoestel of ander ruwhouten speeltoestel kun je het beste beitsen. Zo behoudt het de natuurlijke uitstraling, maar blijft het hout wel goed.

Metalen speeltoestel nalopen

Een metalen speeltoestel moet je goed nalopen op beschadigingen. Kleine beschadigingen kun je herstellen door een klein plekje te schuren en te lakken. Grotere beschadigingen moet je wel volledig bijwerken. Vaak heeft een metalen of kunststof speeltoestel ook metalen onderdelen. Deze dien je hetzelfde te behandelen. Een nadeel van metaal is dat het snel gaat roesten als je beschadigingen niet hersteld. Zeker in de winter kan roest heel snel gaan.

Speeltoestel afdekken

Wat de levensduur van je speeltoestel enorm kan verlengen is het afdekken van het speeltoestel in de winter. Dan heeft het toestel geen last van het weer. Maar een groot toestel kun je eigenlijk niet afdekken. Het is dan te groot en het afdekkende zeil zou teveel wind vangen als het hard waait. Kleinere speeltoestellen, zoals speelhuisjes, kun je wel afdekken. Dat voorkomt winterschade door het weer of door de vrieskou.

Een speeltoestel heeft onderhoud nodig voor de winter. Dat gebeurt het beste in het najaar, in een (korte) droge periode. Je kunt het speeltoestel dan helemaal klaarmaken voor de winter en je weet dan zeker dat er geen verborgen beschadigingen zijn. Door het speeltoestel te verven of te beitsen voorkom je schade door vocht of kou in de winter.

Nog geen speeltoestel in je tuin? Check deze 5 gave speeltoestellen!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer