Wonen

Je woonkamer een nieuwe look geven

Judith1457 x bekeken

Veel mensen vernieuwen regelmatig hun inrichting. Oude planten worden vervangen door vrolijke nieuwe bloeiers. De decoraties worden verwisseld voor nieuwe die passen bij het volgende seizoen. En natuurlijk is het dan ook tijd om de grote schoonmaak te doen. Maar zeg nou eens eerlijk: hoe lang is het geleden dat je echt aan het (her)inrichten was? Hoe lang is het al geleden dat jouw woonkamer er heel anders uitzag dan nu? Tijd om aan de slag te gaan. Zó geef je je woonkamer een heel nieuwe look!

1. Maak een plan

Je kunt niet zomaar lukraak je inrichting gaan veranderen. Je krijgt het mooiste resultaat als je je goed voorbereid. Doe inspiratie op in verschillende tijdschriften. Vraag ook om woonadvies bij een goede specialist. En natuurlijk kun je ook kennissen en familieleden vragen om goede ideeën. Daarmee kun je vervolgens gericht aan de slag om een nieuwe look te creëeren.

2. Schilder de muren in een frisse nieuwe kleur

Welke kleur heb je nu op je muren? En hoe lang is het geleden dat je geschilderd hebt? Met een nieuwe, frisse kleur op de muur verandert meteen de look van je woonkamer. Veel muren kun je gewoon overschilderen zonder dat je opnieuw hoeft te behangen. Kies voor een heldere, frisse kleur in plaats van saai wit. Eventueel kun je je muren verschillende kleuren geven, maar je moet er rekening mee houden dat de ruimte dan snel druk kan lijken.

3. Koop een nieuwe bank of knap de oude op

Is jouw bank eigenlijk aan vervanging toe? De bank is het grootste meubel in de woonkamer. Het is dan ook belangrijk dat hij er goed uitziet. Als je voor een nieuwe bank gaat, kies je het beste voor iets heel anders dan je al hebt. Ga voor een bank in een andere stijl, kleur en uitvoering. Heb je geen budget voor een nieuwe bank? Dan kun je de oude bank opknappen. Denk bijvoorbeeld eens aan een bankkleed dat je er overheen kan spreiden.

4. Check de rest van je woonkamer meubels

Wil je je woonkamer een nieuwe look geven, dan moet je een voor een je meubels langslopen. Bedenk of dit meubel goed past in de look die je in gedachten hebt. Vraag je ook af of het mogelijk is je meubels aan te passen aan de nieuwe inrichting. Steeds meer mensen kiezen ervoor zelf hun woonkamer meubels te schilderen in een nieuwe kleur. Je hoeft dus niet perse alles te vervangen om een nieuwe look te creëeren.

5. Vervang je raamdecoratie

Raamdecoratie heeft veel invloed op de uitstraling van een ruimte. Wil je de uitstraling veranderen, dan is het belangrijk dat je ook de raamdecoratie meeneemt in je plannen. Ga voor dezelfde soort raamdecoratie in een andere kleur, of ga voor een hele nieuwe stijl. De mogelijkheden zijn eindeloos: gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen, plissegordijnen…

6. Kies voor passende accessoires en decoraties

Nu je de basis van de woonkamer hebt vernieuwd, hoef je alleen je accessoires en decoraties nog aan te passen. Denk hierbij aan je verlichting, de klok en dergelijke accessoires. Ook nieuwe bijzettafeltjes met leuke decoraties kunnen de boel flink veranderen. Met de accessoires en decoraties maak je het in je nieuwe woonkamer echt gezellig. Natuurlijk moet je ook aan de veiligheid denken, vooral als je kleine kinderen hebt. Zorg dus ook in je nieuwe woonkamer voor veilige stopcontacten, een goede vloer en veilige meubels.

Woon jij al tijden in hetzelfde huis en doe je eigenlijk nooit iets aan je inrichting? Of verander jij alleen je decoraties elk seizoen, maar doe je er verder weinig aan? Dan is het tijd voor verandering. Ga aan de slag en geef je woonkamer een heel nieuwe look!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer