DIYBabykledingBabyshower cadeausKraamcadeaus

Jij kunt zelf een mooi rompertje bedrukken

Judith1651 x bekeken

Een t-shirt of rompertje bedrukken is leuk om zelf te doen. Het is eenvoudiger dan het lijkt en meestal heb je geen extra spulletjes nodig. Je kunt kiezen voor een leuke tekst of een grappige afbeelding. Een bedrukt rompertje is een extra persoonlijk kraamcadeau, maar is ook hartstikke leuk om te maken voor je eigen kindje.

Wat heb je nodig om zelf een rompertje te bedrukken?

  • Een romper (het liefst meerdere, zodat je het nogmaals kunt proberen als er iets misgaat)
  • Een pakje transferpapier, bijvoorbeeld van Action of Hema
  • Een printer
  • Een strijkijzer
  • Een leuke verpakking om het rompertje in te doen en cadeau te geven

Stap 1: maak je ontwerp

Je begint op je computer of laptop met het ontwerpen van de romper. Wat wil je erop drukken? Bedenk dat het transferpapier op a4-formaat is. Je kunt dus gerust een kleiner plaatje doen, maar het mag niet te groot zijn. Anyway, een grotere afbeelding past ook niet op de romper. Gebruik je lineaal of meetlint om te zien hoe het plaatje op jouw gekozen rompertje past. Eventueel kun je het ontwerp alvast even op gewoon papier printen en kijken hoe het uitkomt op de romper.

Hier vind je een aantal leuke ideeën voor het ontwerp van een baby-romper.

Stap 2: print het ontwerp

Het ontwerp dat je hebt gekozen, kun je op het transferpapier printen. Op de verpakking staat aangegeven hoe je dat het beste kunt doen. Alle printers kunnen een afbeelding op transferpapier afdrukken. Wel moet je even testen of het ook goed gaat als je kleuren gebruikt. Meestal gaat dat gelukkig ook prima. Na het printen laat je het transferpapier minstens 5 minuten drogen, want als de inkt nog vochtig is kan het rompertje bedrukken flink de mist in gaan.

Stap 3: het rompertje bedrukken

Nu begin je met het ‘echte werk’. Je knipt de afbeelding uit het transferpapier en legt het op de kop op het rompertje. Vervolgens verhit je het strijkijzer (volg weer de aanwijzingen op de verpakking van het transferpapier. Je strijkt met het strijkijzer voorzichtig en langzaam over het transferpapier. Dat blijf je een poosje doen. Door de hitte laat het plaklaagje los van het transferpapier en blijft het plakken aan het rompertje. Ga door totdat het papier aan het rompertje vast blijft plakken. Haal dan het strijkijzer weg en laat het papier even afkoelen. Haal pas na een minuutje voorzichtig het papier van de romper af. Doe dit langzaam, want anders is er kans dat de afbeelding scheurt! Laat de romper dan verder afkoelen en verpak hem leuk als cadeautje.

Dingen die vaak misgaan

Er kunnen verschillende dingen misgaan als je een rompertje wilt bedrukken. Dit zijn de meest voorkomende fouten:

  • Je hebt afgedrukt op de verkeerde kant van het transferpapier. Dat merk je hopelijk nog voordat je met het strijkijzer aan de slag gaat, want de plaklaag zal anders aan het strijkijzer gaan plakken. Is het toch gebeurt, dan verhit je het strijkijzer op lage temperatuur en poets je met een natte doek het plaklaagje eraf.
  • Je hebt te weinig geduld: de plaklaag is nog niet helemaal gehecht op het rompertje. Als de afbeelding daardoor is gescheurd, zul je het opnieuw moeten doen. Daarom heb je ook extra rompertjes: probeer het gewoon nog eens. Wat langer verhitten is niet erg, maar te kort verhitten zorgt dat de afbeelding niet goed pakt op het rompertje.
  • Als de afbeelding scheurt terwijl je het papier eraf haalt, kan dat komen doordat het nog te heet is. De afbeelding is dan nog heel gevoelig. Soms kun je zo’n beschadiging herstellen door het papier precies op hetzelfde plekje terug te leggen en nogmaals even kort te strijken. Lukt het niet om te herstellen? Doe het dan opnieuw op een nieuw rompertje en laat de afbeelding deze keer wat verder afkoelen voordat je het papier eraf haalt.

Een baby romper bedrukken is een leuke uitdaging. Heb je dit onder de knie, dan kun je veel meer kledingstukken gaan bedrukken! Je kunt betrekkelijk eenvoudig zelf een rompertje bedrukken. Maar vind je dat toch teveel gedoe of lukt het niet, dan is er een andere manier. Je bestelt dan gewoon een rompertje met een eigen ontwerp. Er zijn heel veel webshops die deze mogelijkheid bieden. Het mag dan misschien iets duurder en iets minder doe-het-zelf zijn, maar toch is het een handige oplossing om op een gemakkelijke manier aan een mooie bedrukte romper te komen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer