ReizenAvontuurlijke vakantieBinnenlandVakantie & Uitjes

Kamperen met een baby: waar moet je op letten?

Judith1539 x bekeken

Kamperen met een baby is heel leuk. Je leeft een groot deel van de tijd lekker buiten, het is gezellig en je bent er even helemaal uit. Maar thuis heb je natuurlijk alles wat je hartje begeert: de box, speelgoed, flessenwarmer, magnetron en ga zo maar door. Dus hoe doe je dat eigenlijk: kamperen met een baby?

1. De voeding regelen

De baby moet natuurlijk gevoed worden. Geef je borstvoeding, dan is dat lekker makkelijk. Je hebt het altijd bij je en op de juiste temperatuur. Maar hoe doe je dat als je flesvoeding geeft? Als je gaat kamperen met een baby, is het verstandig om elektriciteit op de kampeerplaats te regelen. Je kunt dan gewoon een flessenwarmer meenemen. Of je verwarmt het flesje voorzichtig in een pannetje water op een elektrisch kookstelletje.

Tip: vergeet niet om genoeg doeken, boogkompressen en dergelijke accessoires mee te nemen op vakantie!

2. Waar slaapt de baby?

Ga je kamperen met een baby tot drie maanden, dan kun je hem in de kinderwagenbak laten slapen. Dat is net zo goed als een bedje. Het is veilig, afgesloten en knus. Maar omdat de kinderwagenbak aan de zijkanten helemaal gesloten is, moet je de bovenkant open houden zodat er frisse lucht in kan. Let erop dat de baby het niet te warm krijgt.

Voor een wat grotere baby gebruik je meestal een campingbedje. In het begin is dat erg groot voor een baby, maar het is een prima optie. Let erop dat de baby goed vast ligt. Gebruik geen los matras, want een woelende baby kan eronder komen. Je kunt ook een babynestje gebruiken om de baby een lekker plekje te geven.

De slaapplaats van de baby moet veilig zijn voor muggen. Heb je een tent met een ingebouwde hor, dan is dat prima. Anders gebruik je een klamboe voor over het bedje.

3. De baby in de zon

Veel tijd buiten doorbrengen is heel gezond voor je baby. Maar op de camping moet je wel opletten dat er genoeg beschutting is voor je baby. Ga je kamperen met een baby, dan moet je dus een voortent, partytent of schaduwdoek regelen. Je baby mag niet zomaar in de zon liggen. Smeer de baby altijd in met zonnebrandcreme, ook als hij in de schaduw is. Want de UV-straling van de zon wordt wel geremd, maar dringt ook door in de schaduw.

4. Wat heeft de camping al?

Veel mensen sjouwen een hele auto of caravan vol spullen mee voor de baby. Maar het is goed om gewoon te kijken wat de camping al heeft. Vrijwel alle campings in Nederland en Duitsland hebben sowieso een ruimte waar je de baby kunt verschonen. Vaak is er ook een speciale douche- en badruimte voor (kleine) kinderen. Check dus op de site van jouw camping wat er al is. Want dat scheelt je het gesjouw met heel veel overbodige spullen!

5. Werk compact

Om je baby te wassen op de camping hoef je niet perse het babybad mee te nemen. Een emmer of bijvoorbeeld de afwasteil kan ook prima voor een keertje. Je hoeft ook niet een compleet verschoonstation mee te nemen: de spullen in je luiertas zouden voldoende moeten zijn. Het is handig om van bepaalde dingen een voorraadje mee te nemen, zoals flesvoeding en luiers. Maar veel andere dingen, zoals potjes met fruithapjes, zijn ook te koop op de plaats van bestemming. Kortom: werk zo compact mogelijk. Bekijk voor alles wat je wilt of je iets ook op meer manieren kunt gebruiken. Zo kan een slaapzak overdag een prima speelmat zijn voor de baby, terwijl je er ‘s nachts in slaapt.

6. Vergeet je passen niet

Natuurlijk ga je er vanuit dat je vakantie en succes wordt. Maar helaas gaat er weleens iets mis. Neem dus altijd je paspoort of id-bewijs, de zorgpassen en andere belangrijke papieren mee. Als er dan iets gebeurt waardoor je ineens zorg nodig hebt (of je kindje!), dan kan dat snel geregeld worden. Vergeet ook niet om het noodnummer van het betreffende land bij de hand te houden, plus het nummer van een dokter in de buurt als je dat hebt. Ook het nummer van de campinghouder kan heel handig zijn als je snel iets nodig hebt.

Kamperen met een baby is leuk, spannend en uitdagend. In het begin zie je misschien veel problemen. Zou de baby niet teveel herrie maken ‘s nachts? Hoe moet het met het badderen? Kan mijn kindje dit wel aan? Wat als het regent? Toch hoef je je daar meestal niet te druk om te maken. Veel dingen zijn gewoon hetzelfde als thuis. En de andere dingen blijken in de praktijk over het algemeen enorm mee te vallen. Zeker als je op een gezinscamping staat, waar veel mensen kleine kinderen en baby’s hebben. Op deze 5 populaire vakantieplekken voor gezinnen vind je sowieso de faciliteiten die je nodig hebt.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer