VeiligheidFunPraktisch

Kerstboom en kinderen: waar moet je op letten?

Judith1609 x bekeken

Een kerstboom is natuurlijk super leuk om in huis te hebben. Je kunt hem samen met je kinderen versieren. Bovendien geeft zo’n boom in huis veel sfeer en gezelligheid. Toch is een kerstboom niet altijd heel veilig. Heb jij kinderen en wil je graag een kerstboom in huis? Hier moet je op letten!

1. Gebruik veilige led lampjes

Dat je beter geen echte kaarsjes kunt aansteken in een kerstboom weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat ook andere verlichting onveilig kan zijn? De ouderwetse lampjes van vroeger werden warm. Ze konden ook doorbranden en op die manier gevaarlijk zijn. Bovendien werd de adapter soms erg heet als de lampjes een poosje aan stonden. Je kunt dan ook beter gaan voor moderne led lampjes. Die worden zelf niet warm. Bovendien wordt de adapter meestal ook niet heet. Zo voorkom je brandgevaar.

2. Zet de boom stevig neer

Een levende kerstboom is vaak wat lastig om goed stabiel neer te zetten. Je moet dan een goede kerstboomstandaard hebben. Eventueel kun je de boom als hij gezaagd is op een paar latten schroeven. Zo kan de boom ook stabiel staan. Een boom in pot is meestal niet zo stabiel als hij lijkt. Het is dan aan te raden om de pot in een grotere pot te zetten en de boom zo stabiel te zetten. Zeker als je kinderen hebt moet de boom stevig staan.

3. Gebruik plastic ballen

Vroeger had je de keus tussen mooie glazen ballen en lelijke plastic ballen. Gelukkig zijn de laatste jaren de plastic ballen zo mooi geworden dat je nauwelijks nog verschil ziet. Daarom is het een absolute aanrader om plastic ballen te gebruiken als je kinderen hebt. Deze breken niet snel en áls ze breken spatten ze niet uit elkaar. De scherven van glazen kerstballen kunnen kinderen flink verwonden.

4. Voorkom losse snoeren

Als je de kerstboom versierd, kunnen er losse snoeren komen te liggen. Probeer deze zoveel mogelijk te voorkomen. Zet de boom bijvoorbeeld dicht bij een muur met een stopcontact, zodat de snoeren kort kunnen blijven. Of leg ze achter meubels langs, zodat niemand erover kan struikelen.

5. Zet de versiering vast met knijpertjes

Met kinderen in huis kun je versiering meestal niet los in de boom leggen. Een keer er tegenaan stoten en de hele boel ligt over de grond. Je kunt beter de kerstversiering vastzetten met kleine knijpertjes. Je hebt van die hele kleine knijpertjes die daar ideaal voor zijn. Je ziet ze nauwelijks, maar zo blijft de versiering wel goed zitten.

Een kerstboom opzetten is een hele leuke traditie. Je kinderen zullen je er vast heel graag mee willen helpen. Het is wel belangrijk dat je goed let op de veiligheid van je kerstboom. Door met deze vijf zaken rekening te houden is de kans een stuk kleiner dat er ongelukken gebeuren.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer